Proiectul privind desfiinţarea SIIJ, la un pas de finalizare

4 feb. 2020
Vizualizari: 667

În așteptarea deciziei CCR privind pensiile speciale, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Țînț, a declarat, luni, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistrați, ci o componentă a independenței acestora.

„Societatea trebuie să știe că judecătorii și procurorii au interdicții pentru că avem nevoie de judecători care să nu fie cu gândul la nimic altceva decât la dosarul pe care îl au în față. Iar când în mod abrupt ataci la maniera care a fost, cred că judecătorii trebuie să utilizeze toate pârghiile legale pentru a determina puterea legiuitoare să renunțe la acest demers. Legea de eliminare a pensiilor a fost adoptată, iar demersurile au fost de a explica tuturor că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistrați, ci o componentă a independenței acestora”, a spus președintele CSM, Nicoleta Țînț, scrie Agerpres.

O altă chestiune comentată în presa lunii ianuarie: desființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție revine în actualitate. Ministrul Justiției spune că proiectul privind desființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție este aproape de finalizare.

„Proiectul este în stadiul de finalizare, mai avem câteva nuanțe de discutat. Aș fi preferat să pot discuta și cu conducerile Parchetelor proaspăt numite, dar timpul nu ne permite acest lucru, mai durează procedura de numire prin procedura de avizare a CSM – secția de procurori, apoi la Președinție. Probabil că o să facem acest lucru, respectiv punerea în dezbatere publică înainte de a se face aceste numiri eventual de către domnul președinte al României. Proiectul va merge către CSM pentru discuții pe fond și pentru aviz”, a spus Predoiu, după Biroul Politic Național al PNL.

„Este o prioritate pe care noi vrem să o îndeplinim, nu o să o vedem respinsă de o majoritate ostilă. Trebuie să avem în vedere și contextul în care lansăm acest proiect și să ne asigurăm că traiectul său este unul prin avizare, așa cum ne dorim, în sensul adoptării sale, și nu al respingerii”, a mai spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, notează Agerpres.

Presa mai scrie că președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a demisionat luni din funcție.

„Până la organizarea unor noi alegeri pentru șefia Senatului, social-democratul Titus Corlățean va activa în calitate de președinte interimar. Cu câteva ore în urmă, Meleșcanu afirma că nu demisionează din funcție până ce nu apare motivarea de la CCR și publicarea acesteia în Monitorul Oficial”, scrie Adevărul.

Partener al liberalilor în instalarea guvernului Orban, USR își anunță prioritățile legislative: votul în două tururi, înființarea unui DNA al pădurilor sau desființarea pensiilor speciale.

„Votul în două tururi rămâne o prioritate, indiferent ce se întâmplă în continuare, avem prioritățile pe justiție – «Fără penali în funcții publice», de asemenea confiscarea extinsă, recuperarea prejudiciilor, atunci când statul și cetățenii sunt furați. Avem propuneri pe partea de mediu – acea lege împotriva poluării de la gropile de gunoi numită Legea mirosurilor, avem o propunere pentru un DNA al pădurilor – un Parchet care să fie specializat pe aceste infracțiuni, care vedem că la nivel local nu reușesc să fie stârpite și nu se fac progrese împotriva lor. Susținem în continuare desființarea pensiilor speciale și pentru noi asta rămâne o prioritate prin abrogare sau plafonare”,a declarat Cătălin Drulă, liderul deputaților USR la Parlament, scrie Agerpres.

Senatul a respins, luni, proiectul de ordonanță de urgență prin care se se amâna până la data de 1 august dublarea alocațiilor pentru copii.

„În favoarea respingerii proiectului s-au pronunțat 94 de senatori, iar 14 au fost «împotrivă». «3,6 milioane de copii ai României așteptau legea, am votat pentru eliminarea cinismului din partea Guvernului PNL»”, a declarat senatorul PSD Liviu Pop, scrie Libertatea.

În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.

Bogdan Stanoevici, care și-a anunțat recent candidatura la Primăria Capitalei, a fost eliberat din funcție de la conducerea Circului Metropolitan București.

„Potrivit comunicatului remis de biroul de presă al Primăriei Municipiului București, «începând cu data de 3 februarie, domnului Bogdan Stanoevici i-a încetat contractul de management la Circul Metropolitan București, acesta aflându-se în preaviz de 15 zile.» (…) În același document se menționează că măsura a fost luată «în baza unei misiuni de control efectuate de Corpul de Control al Primarului General, din care rezultă un management defectuos la nivelul instituției conduse de Bogdan Stanoevici, atât în calitate de angajator, cât și în calitate de ordonator terțiar de credite»”, scrie Adevărul.

Universul Juridic prezintă un interviu interesant cu Cristian Iuga, fondator Web Efficient și AvoApp Soft, în legătură cu aplicația „Monitor Dosare” destinată caselor de avocatură. Vi-l recomand!

 

Seară frumoasă!

Proiectul privind desființarea SIIJ, la un pas de finalizare was last modified: februarie 4th, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: