Preşedintele CE vrea introducerea unui mecanism care să ofere un raport transparent asupra situaţiei statului de drept în toate ţările UE

19 iul. 2019
Vizualizari: 651

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, propunerile legislative de revizuire a Constituției inițiate de PNL și USR, pe de-o parte, și de PSD-ALDE, pe de altă parte.

„Unul dintre motive ține de faptul că interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii legii fundamentale, deciziile fiind luate «cu unanimitatea voturilor celor opt membri prezenți»”, notează News.ro.

„Varianta opoziției menționa că «acordarea amnistiei sau a grațierii colective pentru fapte de corupție este interzisă», în timp ce varianta PSD – ALDE prevedea că «Președintele României îndeplinește și următoarele atribuții: […] d) acordă grațierea individuală; nu poate acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție», noutatea fiind faptul că șeful statului nu poate grația infracțiuni de corupție. Potrivit CCR, o interdicție constituțională prestabilită în privința vocației cetățenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracțiuni de a beneficia de grațiere individuală încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană, valoare supremă a statului roman”, relatează News.ro.

Președintele Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris ieri  pe Facebook că „decizia CCR este de o maximă gravitate și nu poate rămâne fără urmări pe măsură”. Aceasta afirmă că decizia CCR „denotă că președintele Klaus Iohannis a atras poporul într-o aventură nesăbuită, momindu-l să facă un joc împotriva democrației însăși”.

„Pentru că amnistia și grațierea – însemnând clemența față de oameni aflați în situații speciale – sunt măsuri care s-au născut odată cu istoria, acum mii de ani și nimeni nu și-a permis vreodată, nici chiar comuniștii, să le știrbească. Klaus Iohannis nu are nicio scuză: a fost prevenit. După ce și-a anunțat intențiile s-au scris nenumărate articole și analize, s-au tras semnale de alarmă de către specialiști, a fost tras de mânecă până și de susținători ai lui. Am făcut-o și noi în repetate rânduri, dar fără să-l înduplecăm. Parlamentul României a respectat votul de la 26 mai și a propus proiecte de legi care să pună în practică dorințele dlui Iohannis, chiar dacă a avertizat că inițiativele sunt în afara legii fundamentale”, mai spune liderul ALDE,  Călin Popescu Tăriceanu, scrie Adevărul.

Mediafax scrie azi despre un interviu acordat Alianței Principalelor Publicații Europene (Leading European Newspaper Alliance – LENA) de  Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene.

Întrebată dacă statele UE care nu respectă normele statului de drept și valorile comune ar trebui sancționate prin reducerea accesului la fonduri structurale, Ursula von der Leyen a declarat, potrivit cotidianului italian La Repubblica, citat de Mediafax: „Statul de drept este o valoare sacră pentru Uniunea Europeană. Pentru a raționaliza o dezbatere intensă: vom susține introducerea unui mecanism care să ofere un raport transparent asupra situației statului de drept în fiecare stat membru. În acest mod, vom evita să arătăm cu degetul doar spre anumite state membre; vom face astfel încât să fie evaluate toate țările”.

Întrebată cum vor fi aplicate regulile pentru toate țările UE în condițiile în care Germania și Franța nu au fost sancționate pentru nerespectarea limitelor privind deficitul bugetar, Ursula von der Leyen a precizat:

„Aceleași criterii sunt valabile pentru toată lumea. Experiența mea politică îmi sugerează că respectarea regulilor destinate tuturor este singurul fundament pentru menținerea unui anumit echilibru între puterile influente în lume. Noi apărăm ordinea bazată pe reguli, iar acest lucru se aplică și în UE. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de regulile stabilite, cu atât mai puțin vom fi capabili să ajungem la un echilibru și să fim corecți cu cetățenii”, mai scrie Mediafax.

„Mecanismul pe care îl vreau pentru monitorizarea statului de drept va identifica încălcările valorilor și principiilor europene. Vom acționa unde este necesar. Acest lucru este valabil pentru toate statele membre”, a mai spus Ursula von der Leyen, notează Mediafax.

Parlamentul European își menține susținerea pentru Laura Codruța Kovesi în vederea obținerii funcției de procuror-șef european, iar președintele David Sassoli va trimite în acest sens o scrisoare Consiliului Uniunii Europene.

„Înaintea reuniunii informale a miniștrilor justiției și afacerilor interne de la Helsinki, Parlamentul dorește să-și reînnoiască angajamentul față de Laura Codruța Kövesi în calitate de candidat al Parlamentului European pentru procuror șef european. Este esențial ca ancheta și urmărirea penală a presupuse infracțiuni împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda fiscală transfrontalieră, să fie asigurate cât mai repede posibil”, a declarat președintele David Sassoli, potrivit unui comunicatul de presă, citat de News.ro.

Preafericitul Daniel i-a acordat campioanei Simona Halep cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale.

„Simona este pentru mulți tineri astăzi un simbol al hărniciei, perseverenței și speranței. Ne bucurăm să scoatem în evidență că toate realizările domniei sale sunt expresia talentului cultivat prin efort susținut, prin efort constant”, a spus Patriarhul României, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Președintele CE vrea introducerea unui mecanism care să ofere un raport transparent asupra situației statului de drept în toate țările UE was last modified: iulie 19th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: