Ordonanţa de urgenţă de reorganizare a activităţii ANAF este neconstituţională

22 mai 2019
Vizualizari: 952

La doar câteva zile de data la care au fost programate alegerile pentru Parlamentul European, IMAS a dat publicității un nou sondaj comandat de Europa FM.

„Datele ultimului sondaj realizat de IMAS pentru Europa FM arată că liberalii au o intenție de vot de 28,5%. PNL se află în creștere de aproape 3%, în condițiile în care la sondajul din aprilie avea 25,6%. Al doilea partid ca intenție de vot e PSD, cu 21,1%, în continuă scădere. Pe locul al treilea 19,6% și în creștere considerabilă Alianța USR-PLUS. Al patrulea loc e ocupat de Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta, cu 9,9%. Partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, are o intenție de vot de 9,8%, în timp ce Traian Băsescu a reușit să ducă PMP la un scor de 6,2%. Nu în ultimul rând, UDMR are o intenție de vot de 3,8%”, notează Adevărul.

Călin Popescu Tăriceanu propune viitorilor europarlamentari români un acord de colaborare în noua legislatură a Parlamentului European, pe care l-a denumit „România puternică”.

„ALDE vă propune următoarele teme cu vocație consensuală, dar lista rămâne deschisă pentru propunerile tuturor partidelor gata să se angajeze în acest proiect comun pe care îndrăznesc să-l consider de anvergură națională: admiterea României în spațiul Schengen, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, creșterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate, refuzul condiționării alocării fondurilor structurale în următorul exercițiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv și interesat, condiționare ce nu corespunde literei și spiritului tratatelor, obținerea pentru fermierii români de subvenții egale cu cei din țările vestice, blocarea tuturor inițiativelor de tip protecționist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor și lucrătorilor români la piața unică europeană”, scrie Cotidianul citând acordul propus de liderul ALDE partidelor politice din România

Guvernul României va pierde în curând unul dintre vicepremieri.

„Consiliul Uniunii Europene a numit marți în funcție un nou membru la Curtea de Conturi Europeană (ECA): vicepremierul României, Viorel Ștefan, care îl va înlocui pe George Pufan, al cărui mandat urmează să expire, se arată într-un comunicat al instituției. Mandatul lui Viorel Ștefan va începe la 1 iulie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2025”, scrie Agerpres.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că ordonanța de urgență prin care Guvernul a dorit să reorganizeze activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este neconstituțională. Sesizarea a formulată de 104 deputați aparținând grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal, Uniunii Salvați România, Partidului Mișcarea Populară, precum și deputați neafiliați.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative este neconstituțională în ansamblul său”, a transmis CCR, scrie News.ro.

„Sursa citată menționează că decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, mai arată News.ro.

Presa mai scrie azi că judecătorii Curții de Apel Cluj, reuniți, marți, au respins cererea privind revocarea din funcție a președintelui Consiliului Superior al Magistraților (CSM), Lia Savonea.

„Azi, 21 mai 2019, la sediul Curții de Apel Cluj s-a întrunit Adunarea Generală a Judecătorilor, la solicitarea unei treimi din numărul judecătorilor Curții de Apel Cluj, pentru discutarea inițierii procedurii de revocare a doamnei judecător Lia Savonea din funcția de membru ales în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Solicitarea a fost respinsă, întrucât nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege”, a transmis Curtea de Apel Cluj, printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel Brașov a inițiat, în 25 februarie, procedura de revocare din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a Liei Savonea, președintele CSM, pentru că ar fi inițiat, în 29 ianuarie, modificarea Legii nr. 303/2004 și a Legii nr. 304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului CSM”, mai notează News.ro.

Presa scrie azi și despre un dosarul „Polaris”, în care este audiat și Radu Mazăre.

„Fostul primar Radu Mazăre a fost adus marți la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui în ianuarie 2018 în dosarul «Polaris». (…) Președintele completului, Ionuț Matei, l-a întrebat pe Mazăre dacă dorește să spună ceva în legătură cu mandatul de arestare, însă fostul primar a refuzat. (…) După proces, avocata lui Mazăre, Lizeta Haralambie, a dat câteva amănunte jurnaliștilor despre starea fostului primar, care se află în penitenciar, și a susținut că Mazăre nu va face denunțuri”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Ordonanța de urgență de reorganizare a activității ANAF este neconstituțională was last modified: mai 23rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: