O nouă procedură de infringement declanşată de CE împotriva României

29 mai 2018
Vizualizari: 873

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pentru netranspunerea Directivei nr. 343/2016 privind prezumția de nevinovăție în Codurile penale.

Președintele Comisiei speciale de modificarea legilor justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat vineri, pentru News.roprocedura de infringement a fost declanșată de Comisia Europeană împotriva României pentru că nu a transpus la timp Directiva privind prezumția de nevinovăție, aceasta fiind cauzată de «blocarea, boicotarea și contestarea» eforturilor făcute de Comisia specială în acest sens”.

„Iordache spune că, începând de săptămâna viitoare, Comisia specială va începe transpunerea Directivei, iar în trei săptămâni va da raport final pe toate modificările aduse la Codul de procedură penală”, mai scrie News.ro, menționând și poziția șefului Reprezentanței Comisiei Europene (CE) în România, Angela Cristea.

Potrivit News.ro, „șefului Reprezentanței Comisiei Europene (CE) în România, Angela Cristea, a declarat, vineri seară, că «nu există o problemă cu prezumția de nevinovăție în statele membre», persoanele cercetate beneficiind de aceasta, dar a fost necesară o armonizare a legislației”.

Cotidianul scrie astăzi despre reacția ministrului justiției, Tudorel Toader. Acesta face, pe Facebook, un istoric al proiectului de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, acuzând că dezbaterile au fost blocate după ce Opoziția a contestat, la Curtea Constituțională, Comisia specială.

„În iulie 2017, Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Guvern. În ședința din 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Senat. În 4 decembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Senatul României, apoi a fost transmis la Camera Deputaților. Camera Deputaților a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială. Dezbaterile au fost blocate, iar Opoziția a contestat respectiva comisie la CCR! Pentru evitarea sancțiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislația națională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție”, a scris ministrul Toader, notează Cotidianul.

„Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut luni că declanșarea, de către Comisia Europeană, a procedurii de infringement împotriva României pentru nerespectarea prezumției de nevinovăție reprezintă un semnal major pentru a stopa abuzurile, iar decizia vine după ani în care lupta împotriva corupției a fost deturnată prin protocolul SRI-DNA și transformată într-o campanie «antidemocratică de eliminare a oamenilor incomozi pentru sistem». […] În același mesaj, liderul ALDE spune că o Comisie pentru Adevăr și Reconciliere, după modelul altor țări, ar fi o soluție pentru a afla adevărul și a repune justiția în cadrul democratic, mai arată News.ro.

„Rezoluția magistraților români pentru apărarea statului de drept”, document făcut public de către Forumul Judecătorilor din România și semnat de peste 1.400 de procurori și judecători, a fost discutat și de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi invită la discuții pe reprezentanții asociațiilor magistraților și pe reprezentanții semnatarilor «Rezoluției magistraților români pentru apărarea statului de drept», care cer încetarea imediată a atacurilor la adresa statului de drept și a judecătorilor și procurorilor din România, consultarea urgentă a Comisiei de la Veneția asupra modificării Codurilor penale și suspendarea imediată a dezbaterilor Comisiei parlamentare speciale până la data primirii avizului Comisiei. Decizia de a-i invita la discuții pe reprezentanții semnatarilor «Rezoluției magistraților români pentru apărarea statului de drept» a fost luată cu zece voturi favorabile, patru «împotrivă», iar trei voturi au fost nule”, arată azi News.ro.

La Curtea de Apel Constanța a avut loc vineri un nou termen în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru că ar fi obținut pe nedrept fonduri europene.

„Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a cerut vineri, la Curtea de Apel Constanța, realizarea unei expertize financiar-contabile în dosarul în care este judecat pentru că ar fi obținut pe nedrept fonduri europene. Direcția Națională Anticorupție nu este de acord cu această solicitare. Instanța a rămas în pronunțare pe această cerere, următorul termen fiind stabilit la data de 12 iunie”, scrie News.ro.

Instanța supremă a decis azi amânarea pronunțării primei sentințe în dosarul în care este judecat Liviu Dragnea pentru 8 iunie.

„Amânarea vine după depunerea concluziilor scrise de către avocații din dosar. La ultimul termen, procurorii au cerut închisoare cu executare pentru toți inculpații din dosar. În cazul lui Liviu Dragnea, DNA a solicitat până la 7 ani și 6 luni de detenție, dar și anularea suspendării pedepsei din dosarul Referendumului. În cazul fostei soții a lui Liviu Dragnea, procurorii au renunțat la acuzații, întrucât aceasta a achitat prejudiciul”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

O nouă procedură de infringement declanșată de CE împotriva României was last modified: mai 29th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: