Liberalizare… cu scântei!

6 ian. 2021
Vizualizari: 635

Cozile din ultimele zile de la sediile distribuitorilor de energie electrică, pentru semnarea noilor contracte, după liberalizarea pieței de energie electrică, au determinat o serie de reacții ale oamenilor politici. Eurodeputatul PNL, Cristian Bușoi, cere demisia președintelui ANRE, Dumitru Chiriță.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituție a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze și să îi protejeze. Reușita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care își schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic. Având în vedere aceasta situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul”, scrie pe Facebook europarlamentarul Cristian Bușoi, notează DC News.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat marți că, după data de 15 ianuarie, Guvernul va modifica Legea energiei electrice și a gazelor naturale, stabilind modul în care se face liberalizarea.

„Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Ei au o bază de 6 milioane de clienți reglementat pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuțiile au luat distribuțiile de energie electrică, nu au luat clienții. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienții, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca și monopol. Ori asta nu poate să rămână așa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiți furnizori cu 15%, cu 20% la alții și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum este foarte puțin, nu se vor muta”, a menționat Virgil Popescu la Digi24, scrie Agerpres.

Ministrul Energiei a subliniat că, după data de 15 ianuarie, în Guvern, va acționa modificând Legea energiei electrice și a gazelor naturale pentru a se stabili clar cum se va face această liberalizare.

„Am avut astăzi o discuție cu ANRE, am avut și cu Consiliul Concurenței. Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acționa și vom acționa modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE care este conform legii și conform directivelor europene, cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă. Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurențială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe prețul concurențial, cel mai ieftin al furnizorului actual și, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump”, a explicat ministrul Virgil Popescu, mai scrie Agerpres.

Redeschiderea școlilor rămâne una dintre cele mai comentate subiecte. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că Guvernul va adopta o O.U.G. pentru continuarea învățământului exclusiv online, până în 8 februarie, dar a susținut că își dorește ca semestrul al doilea să se desfășoare „în maniera clasică”.

„Vom avea o Ordonanță de Urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul I, cu siguranță, vom termina semestrul I, online. Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020”, a declarat Cîmpeanu, marți seară, la Antena 3, scrie News.ro.

Ministrul Cîmpeanu a menționat că analiza cu privire la situația epidemiologică, în baza căreia se va lua o decizie, va fi făcută de experți în sănătate.

„În funcție de rezultatele pe care le vom avea, analiza va fi făcută de persoane care au competențe altele decât cele ale ministrului Educației. (…) Sunt oameni cu competențe multiple în măsură să se pronunțe responsabil prioritizând starea de sănătate a elevilor, profesorilor”, a adăugat ministrul Educației, scrie News.ro.

News.ro mai scrie că ministrul a precizat: „sunt 293.000 de persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar și de aproape 47.000 de persoane angajate în sistemul de învățământ superior”.

„Indiferent care va fi procentul care se vaccinează va fi un plus. Soluția eficientă pentru eliminarea tuturor riscurilor nu există nici în România nici în altă parte”, a mai declarat ministrul Educației, relatează News.ro.

Mai mult decât atât, personalul din învățământ ar putea deveni o categorie prioritară la vaccinare, mai scrie News.ro.

„Vicepreședintele Comitetului național privind vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a anunțat, luni seară, că personalul din învățământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea împotriva coronavirus, o decizie în acest sens fiind luată în perioada următoare”, relatează News.ro.

Impozitarea pensiilor speciale revine în atenția Parlamentului. USR, la inițiativa deputaților Claudiu Năsui și Cristina Prună, a depus în Parlament un Proiect de Lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare față de pensia contributivă.

„Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei. Potrivit USR, pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depășește 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult”, relatează România liberă.

„Nu mai putem avea unii cetățeni mai „speciali” decât alții. Ne aflăm în fața unei crize de proporții majore, iar pensiile speciale sunt o mare nedreptate pentru majoritatea românilor care, de altfel, le plătesc din munca lor. România ar fi putut avea investiții în sistemul medical și în infrastuctură. În loc, avem mii de oameni care profită de apropierea lor de putere pentru a-și însuși beneficii pentru care nu au cotizat”, a declarat Claudiu Năsui, scrie România liberă.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Liberalizare… cu scântei! was last modified: ianuarie 6th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: