Liberalii invită Comisia de la Veneţia în România

22 nov. 2017
Vizualizari: 1840

O dezbatere, care a avut loc marți seară la GDS, a oferit presei posibilitatea de a afla câteva opinii interesante ale participanților, în legătură cu cele mai comentate subiecte din spațiul public.

Abuzul în serviciu, subiect îndelung dezbătut în România, a fost comentat și de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, marți seară, la o dezbatere organizată de Grupul pentru Dialog Social, că în acest an, din cauza deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de redefinire a abuzului în serviciu, 245 de dosare au fost clasate, iar prejudicii de 188 de milioane de euro din aceste dosare nu mai pot fi recuperate, întrucât faptele nu mai pot fi cercetate. Kovesi afirmă că abuzul în serviciu este un tip de infracționalitate «repetitivă, generalizată când este vorba despre achiziții publice»”, scrie News.ro.

La GDS s-a vorbit și despre înființarea unei direcții speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

„Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat, marți seară, la dezbaterea organizată de GDS, că prin modificările la legile justiției se încearcă creșterea autorității ministrului Justiției asupra procurorilor, ceea ce va afecta în mod grav independența magistraților, arătând că, de exemplu, nu se justifică înființarea unei direcții speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați. Ea a spus, de asemenea, că nu înțelege urgența de adoptare a acestor legi în Parlament”, mai notează News.ro.

Modificarea legilor justiției este în aceste zile și subiect de dezbatere în Parlamentul României.

„Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat luni că PNL va solicita un punct de vedere Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările pe care PSD și ALDE intenționează să le aducă legilor justiției, el adăugând că va invita Comisia să facă o vizită în România”, arata ieri News.ro.

Azi, parlamentarii PNL au decis să părăsească sala de ședință a Comisiei speciale, în care erau dezbătute legile justiției, arătând faptul că opoziția nu se poate exprima în comisie.

„«Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au refuzat, fără nicio justificare, solicitarea PNL de a aștepta avizul Comisiei de la Veneția pe legile justiției. Așa cum am avertizat de ieri (marți, n.r.), când am depus această solicitare la Birourile reunite, PSD prin liderul său, și partenerul de alianță ALDE, prin Călin Popescu Tăriceanu, refuză cu obstinație ca aceste legi atât de importante pe justiție să fie dezbătute într-un cadru amplu, să fie realizat un studiu de impact al acestora asupra sistemului judiciar și, de asemenea, să respecte Regulamentul comun al celor două Camere privind comisiile în care trebuie să se dezbată aceste proiecte», a spus Raluca Turcan, liderul grupului PNL din Camera Deputaților”, scrie Mediafax.

Noul Cod fiscal este comentat și azi de majoritatea agențiilor de știri din România. Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat determină numeroase controverse.

„Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că salariile nu vor scădea «în niciun caz» din cauza trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, precizând însă că n-a spus niciodată că prin acest transfer cresc salariile. (…) Vasilescu a precizat că pentru toți bugetarii vor fi creșteri de 25% pe brut. «Asta înseamnă 4% pe net, dar la persoanele cu handicap, la IT-iști, la cei care erau scutiți de impozit până acum creșterile vor fi de 29%, tocmai ca să acopere această diferență. Nu va fi o scădere», a declarat Lia Olguța Vasilescu”, scrie Adevărul.

Cotidianul scrie azi despre amendamentele depuse de liberali la modificările noului Cod fiscal.

„Liberalul Daniel Zamfir a depus două amendamente, unul care prevede că firmele cu o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro vor avea de ales între a plăti impozit de 16% pe profit sau a plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Cel de-al doilea amendament prevede că modificările la Codul Fiscal, prevăzute de ordonanța de urgență a Guvernului, vor intra în vigoare la șase luni, nu de la 1 ianuarie 2018, cum prevede O.U.G., ci de la 1 iulie 2018”, arată Cotidianul.

News.ro scrie azi despre dosarul Tel Drum și secretele instituite în acest dosar.

„DNA a anunțat, marți seară, că liderului PSD, Liviu Dragnea, i-a fost pus sechestru asigurător și poprire pe toate bunurile, până la concurența sumei de peste 127,5 milioane de lei, în dosarul Tel Drum. De asemenea, procurorii i-au pus sechestru pe conturile bancare, dar și pe acțiuni și părți sociale deținute în firme”, notează News.ro.

Rămânem în actualitatea politică românească și scriem despre un fost ministru PDL: Monica Iacob Ridzi.

„Fostul ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi, care a executat doi ani și opt luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, va fi pusă în libertate, ca urmare a deciziei Tribunalului Cluj, care a respins contestația procurorilor la precedenta hotărâre a Judecătoriei Gherla privind liberarea condiționată a acesteia”, arată azi News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Liberalii invită Comisia de la Veneția în România was last modified: noiembrie 22nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: