Independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, temele zilei

8 dec. 2017
Vizualizari: 775

Sărbătorirea Zilei Constituției i-a oferit președintelui Iohannis prilejul să aducă în discuție temele zilei: independența justiției și lupta împotriva corupției.

„Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toate instituțiile statului să țină cont nu doar de litera, ci și de spiritul Legii Fundamentale, în mesajul său de Ziua Constituției, în care subliniază și că promovarea statului de drept și a independenței justiției, lupta împotriva corupției, asigurarea integrității în funcțiile și demnitățile publice sunt valori constituționale care nu pot fi negociate, îngrădite sau eliminate. De asemenea, remarcă faptul că românii se dovedesc mai uniți ca niciodată în jurul unor principii fundamentale, pentru a căror respectare militează activ, fără a mai accepta niciun pas înapoi”, scrie News.ro.

Modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole, într-o ședință care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD – ALDE – UDMR nu au reușit să strângă suficienți deputați pentru a adopta actul normativ.

Procurorul general Augustin Lazăr susține că „independența procurorilor trebuie apărată cu «demnitate» și «fermitate» și vorbește despre «tentativele unor puteri ale statului de a lipsi procurorii români de independență, pe căi dubioase, prin proiecte și proceduri parlamentare viciate»”, notează Agerpres.

„«Între a-i proteja pe infractori sau pe victime, parchetul a făcut demult și tranșant alegerea: va proteja victimele, iar față de infractori va fi ferm, intransigent, dar echitabil. Procedând astfel, Ministerul Public își va asuma independența de care trebuie să beneficieze potrivit Constituției României, precum și documentelor internaționale, unele dintre ele devenite prin ratificare parte a dreptului intern, în conformitate cu dispozițiile art. 11 din Constituția României. Răspundem astfel tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului de a lipsi procurorii români de independență, pe căi dubioase, prin proiecte și proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiției penale, că Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate. Independența conferită de Constituția României se apără cu demnitate, fermitate și prin instrumente juridice puse la dispoziție de lege!», declară procurorul general Lazăr, conform unui comunicat transmis joi Agerpres de Parchetul General”.

„Forumul Judecătorilor din România și Asociația Procurorilor din România solicită Parlamentului respingerea modificărilor legilor justiției, spunând că adoptarea acestora trebuie să se facă doar în urma unor studii de impact și a unor consultări. Magistrații consideră că este «o grabă nejustificată și neprocedurală» de a promova aceste legi, printr-o «pseudo-dezbatere parlamentară», fără susținerea amendamentelor și care ignoră punctele de vedere date de judecători și procurori și recomandările din MCV”, scrie azi News.ro.

Înființarea unei secții speciale pentru investigarea magistraților adună opinii pro și contra.

„Înființarea secției de investigare a magistraților nu este necesară, această măsură nefiind justificată, susține președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena. Ea spune că, așa cum arată și avizul negativ dat cu privire la acest text de lege, CSM nu este de acord cu această propunere, mai ales în modalitatea în care a fost discutată și adoptată”, notează News.ro.

Presa scrie astăzi și despre un studiu foarte interesant al Institutului Național de Statistică.

„În anul 2016, persoanele din gospodăriile considerate bogate au obținut un volum total de venituri de 7,2 ori mai mare decât persoanele din gospodăriile considerate sărace. Indicele inegalității veniturilor a avut o creștere accelerată până în anul 2015, când a atins și maximul perioadei (8,3%), însă în 2016 a scăzut la valoarea atinsă și în 2014. Cum era de așteptat, inegalitate mai mare a veniturilor bănești disponibile se înregistrează la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, față de cele cu vârsta peste 65 de ani care sunt dependente numai de venituri din transferuri sociale”, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică, transmisă Agerpres.

Românii care au plecat în Marea Britanie primesc o veste bună. Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a precizat vineri că, în principiu, angajamentul Marii Britanii este ca toți cei care se află pe teritoriul său cu acte în regulă să se bucure în continuare de același statut și după Brexit.

„La ora actuală e foarte clar că problema păstrării drepturilor și libertăților cetățenilor europeni pe teritoriul Marii Britanii a fost acceptată și de partea britanică. Va trebui însă să vedem în concret care vor fi prevederile referitoare la această ședere a cetățenilor europeni, inclusiv a cetățenilor români pe teritoriul Marii Britanii. În principiu, angajamentul Marii Britanii este că toți cei care se află pe teritoriul ei cu acte în regulă se vor bucura în continuare de același statut și după ieșirea Marii Britanii din UE”, a explicat ministrul Meleșcanu, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Independența justiției și lupta împotriva corupției, temele zilei was last modified: decembrie 8th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: