După 1 august, noi măsuri restrictive

30 iul. 2020
Vizualizari: 698

Situația epidemiologică din România obligă autoritățile să ia o serie de măsuri pentru a opri creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19. Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că reintrarea țării în starea de urgență este „ultima soluție” pentru gestionarea crizei coronavirusului, deoarece ar duce la îngrădirea unor drepturi și ar sufoca economia.

Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta normele și nu vom ajunge să nu putem controla răspândirea bolii. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim rezonabil evoluția. Reintrarea în starea de urgență e o ultimă soluție, când nu mai avem nici o altă posibilitate să reintrăm în zona de control a pandemiei”, a arătat șeful statului, scrie Libertatea.

„Este, după părarea mea, un moment critic, în contextul în care s-au atins aproape 1.200 de cazuri pe zi, situația este extrem de gravă. Să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii epidemiei sunt control”, a mai spus Președintele, notează Libertatea.

Guvernul a anunțat că va lua noi măsuri de restricție începând cu 1 august. Acestea vor fi aplicate la nivel local, dar vor fi decise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, și nu de Comitetele județene, cum era inițial.

„Măsurile adoptate de Guvern sunt: Obligativitatea purtării măștii de protecție, și în spațiile deschise, în zonele cu aglomerație Limitarea programului teraselor Limitarea locurilor la mesele de la terase Distanțarea pe plajă, inclusiv pentru membrii familiei, mai puțin părinții și copiii, a fost eliminată din Hotărâre Deciziile privind terasele și obligativitatea măștii în spațiile libere se iau de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dar pe anumite zone cu pericol de transmitere”, relatează Libertatea.

Grecia, destinație de vacanță pentru turiști români, introduce noi măsuri restrictive în lupta cu COVID-19.

„În Grecia este din nou obligatorie utilizarea măștii în spațiile publice, precum companii de utilități, bănci, birouri de servicii publice, clinici, spitale, magazine, ori saloane de înfrumusețare, iar cei care nu vor purta mască sunt buni de plată, vor primi o amendă de 150 de euro. Ministrul adjunct pentru protecția civilă, Nikos Hardalias, a anunțat că este din nou obligatorie utilizarea măștii în spații publice, precum companii de utilități, bănci, birouri de servicii publice, clinici și spitale, magazine alimentare, saloane de înfrumusețare sau magazine care operează în regim de comerț. Rămâne, de asemenea, obligatorie purtarea măștii pentru angajații din restaurante, din baruri și cofetării și rămâne valabilă și purtarea măștii în mijloacele de transport în comun, în lifturi, taxiuri, vapoare, avioane și supermarket”, scrie Evenimentul Zilei.

„Noi condiții de călătorie pentru români în Bulgaria”, titrează Cotidianul.

„Conform Ordinului ministrului sănătății nr. RD-01-438, în vigoare până la 31 iulie, cetățenii români care sosesc din România au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei fără test PCR”, se precizează pe pagina de Facebook a Ambasadei României din Bulgaria, scrie Cotidianul, care prezintă noile condiții de călătorie pentru români în Bulgaria.

„Nu trebuie să prezinte un test PCR negativ cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, inclusiv cei care au punct inițial al călătoriei statele menționate la punctul anterior. Atenție, tranzitul trebuie să fie neîntrerupt și efectuat în scopul întoarcerii în țara de reședință”, mai scrie Cotidianul.

Creșterea alocațiilor pentru copii este unul dintre subiectele abordate de majoritatea publicațiilor. Guvernul a aprobat o schema prin care ar putea fi dublate alocațiile. Potrivit noii legi adoptate de Parlament, acestea trebuie majorate în cuantum de 300 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani și de 600 de lei pentru cei între 0 și 2 ani și pentru copiii cu dizabilități de la 0 la 18 ani.

„Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta și cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creștere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022”, a arătat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, notează Știrile Transilvaniei.

„Astfel, prima mărire a alocațiilor va avea loc în luna septembrie și va corespunde lunii august. Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor primi în septembrie 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilități, vor primi 369 de lei. Alte creșteri sunt prevăzute la 1 ianuarie 2021, banii urmând a fi primiți în februarie, dar și la 1 iulie 2021 și la fel în 2022”, mai arată Știrile Transilvaniei.

Vă doresc o seară liniștită!

După 1 august, noi măsuri restrictive was last modified: iulie 30th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: