CCR discută pe 19 iunie sesizarea PNL cu privire la modificările la Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor

25 mai 2018
Vizualizari: 993

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003, constatând că sunt neconstituționale modificările prin care parlamentarii, miniștrii, edilii, prefecții și șefii consiliilor județene pot avea calitatea de comerciant persoană fizică.

„De altfel, ține de competența exclusivă a statului membru stabilirea unor incompatibilități, altele suplimentare celor prevăzute de Legea fundamentală a statului respectiv, întrucât […] Legea fundamentală a statului – Constituția – este expresia voinței poporului, ceea ce înseamnă că aceasta nu își poate pierde forța obligatorie doar prin existența unei neconcordanțe între prevederile sale și cele europene. De asemenea, aderarea la Uniunea Europeană nu poate afecta supremația Constituției asupra întregii ordini juridice”, se arată în motivarea CCR, scrie Agerpres.

„«Curtea Constituțională a României urmează să discute, pe 19 iunie, sesizarea PNL în legătură cu modificările la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor», au precizat vineri, pentru Agerpres, oficiali ai CCR”.

„Partidul Național Liberal a depus joi, la Curtea Constituțională, sesizarea de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Documentul este semnat de către deputații PNL și USR”, mai scrie Agerpres.

Magistrații Curții Supreme au decis, în ședința de joi, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la unele aspecte de neconstituționalitate regăsite în modificările la Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților. Din totalul de 117 judecători în funcție, au fost prezenți la ședință 79.

„În textul sesizării, ÎCCJ vorbește despre faptul că modificările sunt «generale și imprecise» și vor duce la imposibilitatea aplicării legii”, arată News.ro.

Curtea de Apel București a admis definitiv, vineri, contestația Elenei Udrea, formulată împotriva sechestrului impus de anchetatori în dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei electorale din anul 2009.

„Astfel, CAB a dispus ridicarea sechestrului asigurător asupra unor imobile și terenuri. «În baza art. 275 alin. (3) C. pr. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă», se arată în minuta deciziei. În noiembrie 2005, procurorii DNA anunțau că au admis cererea Elenei Udrea, de instituire a unei garanții asupra a două terenuri din stațiunea Băile Boghiș, în contul cauțiunii de 5 milioane lei”, mai scrie Agerpres.

Agerpres mai scrie astăzi și despre cazul fostului primar din Sighișoara, Ioan Dorin Dăneșan.

„Curtea de Apel Târgu Mureș a constatat nulitatea rechizitoriului întocmit de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș în dosarul fostului primar din Sighișoara, Ioan Dorin Dăneșan, acuzat de semnarea unei declarații false pentru obținerea de fonduri europene, a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale ca fiind nelegal obținute și a dispus restituirea cauzei la DNA. Curtea de Apel Târgu Mureș a desființat, astfel, încheierea penală nr. 34/CP, pronunțată în 19 martie 2018 de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureș, care a constat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății în acest dosar”, notează Agerpres.

Senatorul Traian Băsescu, fost președinte al României în perioada 2004-2014, a anunțat, joi seară, faptul că după ce își termină mandatul în 2020, se va retrage din viața politică. Mai mult, acesta a pledat, din nou, pentru coagularea dreptei.

„Europarlamentarele vor fi un dezastru pentru partidele de dreapta, dacă nu se găsește o soluție politică, pentru că va merge fiecare cu resursele lui, încercând să obțină ceva mai mult decât data trecută. Europarlamentarele vor fi un test formidabil și o poză limpede a potențialului pe care îl au partidele care se opun alianței PSD-ALDE. Eu cred că va trebui găsită o soluție înainte de europarlamentare. Adică PNL, USR, PMP, platforma lui Cioloș ar trebui să facă o listă comună pentru că deosebirea dintre aceste partide și partidele din alianța actuală este că stau mult mai prost cu structurile, iar punându-le pe toate la un loc, printre altele, au șansa să acopere toate localitățile. Este un vot de listă la nivel național. Trebuie o mare alianță pe dreapta în care să intre toate partidele parlamentare. Și cele neparlamentare care au 2-3 procente sunt binevenite. Altfel, lăsăm PSD-ul la guvernare încă un mandat”, a declarat Traian Băsescu, în, la B1 TV, scrie Adevărul.

În finalul Revistei, venim cu noutăți de la BNR.

„Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 29 mai 2018, o monedă din aur cu tema 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Moneda va avea o valoare nominală de 100 lei, formă rotundă, diametru 21 mm, cant zimțat și o greutate de 6,452 grame. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare este de 1.705,00 lei”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

CCR discută pe 19 iunie sesizarea PNL cu privire la modificările la Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor was last modified: mai 25th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: