Vor suporta şi bugetarii costurile crizei economice declanşate de pandemie?

2 apr. 2020
Vizualizari: 979

După ce ieri scriam despre proiectul pregătit de parlamentarii liberali pentru impozitarea progresivă a pensiilor speciale, azi ne referim la salariile bugetarilor, care ar putea fi micșorate pe durata pandemiei. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat într-un interviu acordat Hotnews, că părerea sa este că nu doar angajații de la privat, ci și bugetarii trebuie să suporte costul crizei declanșate de epidemia de coronavirus.

„Întrebat în cadrul întâlnirii online de la HotNews.ro, dacă se ia în calcul o tăiere a salariilor bugetarilor, pe modelul 2010 al crizei economice, ministrul Finanțelor a răspuns că, din punctul său de vedere, costul actualei crize trebuie suportat de toată lumea, însă decizia o va lua guvernul. «Aici eu vă spun doar o părere personală: este clar că trebuie ca acest cost al acestei crize să fie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari. Ce măsuri vor fi, cum vor fi luate, dacă vor fi luate, aceasta este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul, nu o iau eu singur. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să fim solidari cu toții în acest moment, indiferent de domeniul în care provenim. Repet, este o părere personală», a spus Cîțu”, relatează Adevărul, citând Hotnews.

„Nu știu ce decizie va lua Guvernul, dacă va lua o decizie, este posibil să fie ignorată opinia mea. Dar, vă spun: în acest moment este nevoie de solidaritate, pentru toată lumea, în toate domeniile. Vom vedea care va fi situația și ce decizie se va lua”, a mai afirmat ministrul Finanțelor, mai scrie Adevărul.

Amintim că, în 2010, în timpul mandatului Guvernului Emil Boc, salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, în contextul crizei economice mondiale.

După ce în mai multe spitale medicii și asistenții au amenințat cu demisia din cauza lipsei de echipamente de protecție, Guvernul caută soluții să-i determine să lucreze. Medicii care demisionează în această perioadă ar putea să își piardă dreptul de a practica această meserie, a anunțat premierul Ludovic Orban.

„Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică aș prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgență, prin derogare de la prevederile Codului Muncii. Interzicerea dreptului de practică (n.r) este o propunere formulată de foarte mulți și din zona politică și din cea nepolitică. Nu am o opinie clar formulată”, a declarat Ludovic Orban, la Europa FM, scrie Cotidianul.

În contextul pandemiei de COVID-19, PSD vrea luarea unor măsuri speciale și în legătură cu acțiunile deținute de stat la diferite companii și bănci.

„Un proiect de lege elaborat de senatorii PSD prevede interzicerea, pentru doi ani de zile, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Actul normativ face referire și la operațiunile începute anterior intrării în vigoare «prezentei legi». Această prevedere nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat. Statul este acționar minoritar la mai multe companii precum OVM Petrom, Telekom, Rompetrol Rafinare, E.ON, Enel etc”, relatează Cotidianul.

„În plus, proiectul de lege stipulează că statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile: producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale; industria alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră; producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică; explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale; transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană; captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații; poștă, comunicații și tehnologia informației”, mai notează Cotidianul.

Cotidianul titrează astăzi „Apocalipsa magazinelor” și face o analiză a comerțului din România, pierderile centrelor comerciale fiind estimate la zeci de milioane de euro, zilnic.

„Decizia autorităților de a suspenda temporar activitatea de comercializare a bunurilor considerate neesențiale din cadrul centrelor comerciale afectează peste 9.000 de magazine din România, fiecare zi de închidere provocând pierderi că urmare a unor venituri neîncasate cuprinse între 15 și 20 de milioane de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Cushman &Wakefield Echinox. Ordonanțele militare emise în contextul pandemiei de Covid-19 exceptează de la această suspendare magazinele care comercializează preponderent produse alimentare, electronice, veterinare și farmaceutice, precum și serviciile de curățătorie și optică medicală”, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre coridoarele „verzi” de transport al alimentelor, care au început să funcționeze.

„România și Europa nu se află în situația de a se bloca sau de a intra în criză alimentară, iar coridoarele «verzi» de transport al alimentelor și inputurilor funcționează”, a declarat, joi, la Digi 24, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, relatează Agerpres.

„La această oră, România și Europa nu se află în situația de a se bloca sau de a intra în criză alimentară. Coridoarele «verzi» de transport al alimentelor și al inputurilor funcționează. (…) Chiar ieri (miercuri, 1 aprilie, n.r.) am avut o întâlnire la nivelul Guvernului cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ din agricultură și industria alimentară unde fiecare a venit și a prezentat problemele și soluțiile pe care le gândesc ca în viitor să nu se întâmple ce prevesteau cele trei organizații mondiale, că s-ar putea ajunge și la o criză alimentară. Sperăm să nu ajungem acolo”, a mai afirmat ministrul Oros, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Vor suporta și bugetarii costurile crizei economice declanșate de pandemie? was last modified: aprilie 2nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: