Virusul din China ar putea afecta 60% din populația planetei

12 feb. 2020
Vizualizari: 678

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a profesorul Gabriel Leung, șeful catedrei de sănătate publică de la Universitatea din Hong Kong, care avertizează asupra gravității extinderii epidemiei din China.

„Epidemia izbucnită în China ar putea afecta 60% din populația globală, dacă eforturile specialiștilor care încearcă să controleze răspândirea coronavirusului vor eșua”, avertizează cel mai important expert epidemiolog din Hong Kong, scrie The Guardian, citat de Libertatea.

„Leung este unul dintre cei mai buni experți globali pe tema epidemiilor de coronavirus și a jucat un rol important în combaterea epidemiei SARS, din 2002-2003. El spune că actuala epidemie ar putea afecta chiar 60% din populația lumii, dacă nu va putea fi controlată. Cei mai mulți experți spun că rata de infectare a coronavirusului este de 2,5, adică fiecare persoană infectată transmite virusul la 2,5 oameni. (…) Avertismentul lui Leung vine după ce șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că recentele cazuri de infectare a unor persoane care nu au vizitat niciodată China ar putea fi doar «vârful aisbergului»”, notează Libertatea.

Presa scrie și despre instabilitatea politică de la București, precum și despre negocierile purtate de politicieni în legătură cu organizarea alegerilor anticipate. PSD critică Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate și vrea să sesizeze Avocatul Poporului pentru a o contesta la Curtea Constituțională.

„Vom face o sesizare către Avocatul Poporului pentru a contesta această ordonanță de urgență, pentru că și ea modifică legislația electorală în ultimele șase luni înainte de alegeri. (…) Vreau să fie foarte clar: dacă această ordonanță va intra în vigoare, va trece de controlul de constituționalitate, practic un cetățean al județului Timiș, dacă se află în vacanță în județul Vaslui, va putea vota inclusiv parlamentarii de Vaslui. Dacă dumneavoastră vi se pare normal ca un timișorean, ca mine, care nu am fost niciodată în județul Vaslui până în ziua alegerilor, să poată vota parlamentarii de Vaslui, mie nu mi se pare normal”, a afirmat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, relatează Agerpres.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că formațiunea sa este de acord cu organizarea alegerilor anticipate, dar reclamă problemele pe care le-ar putea crea punerea în aplicare a Ordonanței de urgență privind alegerile anticipate.

„OUG adoptată săptămâna trecută modifică în mod mascat sistemul electoral actual, deoarece ar permite oricui să voteze pe orice listă de județ – indiferent de domiciliul stabil din cartea de identitate. De exemplu, dacă 100.000 de studenți sau 70.000 de persoane fără viză de flotant vor putea vota în județul Cluj, atunci rezultatul județului Cluj va fi distorsionat”, a declarat marți liderul UDMR, scrie News.ro.

„Potrivit acestuia, OUG creează posibilitatea organizării în aceeași zi a alegerilor locale și parlamentare, însă această prevedere a fost declarată, în mod repetat, neconstituțională de Curtea Constituțională”, mai notează News.ro.

Situația din justiție este o altă temă comentată în presă. Numirile de la conducerile principalelor parchete intră într-o nouă etapă. Secția pentru procurori a CSM a avizat ieri negativ propunerile ministrului Justiției pentru conducerea Parchetului General și a DIICOT.

„În data de 11 februarie 2020, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma derulării interviurilor programate, a avizat propunerile ministrului Justiției de numire în funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, astfel: doamna Gabriela Scutea pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – aviz negativ; domnul Crin Nicu Bologa pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – aviz pozitiv; doamna Giorgiana Elena Hosu pentru funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – aviz negativ”, a transmis CSM, notează News.ro.

Cătălin Predoiu a declarat că nu este dezamăgit de avizele negative ale CSM pentru Gabriela Scutea, candidată la șefia Parchetului General, și Giorgiana Hosu, candidat la șefia DIICOT.

„Nu sunt dezamăgit, nu este o surpriză pentru mine deoarece am văzut din întrebări orientarea pentru votul care urma să fie. Există un întreg ansamblu de date care trebuie luate în considerare la luarea deciziei, care nu țin cont doar de prestațiile candidaților în fața comisiei. Sunt candidați care au o mai mare capacitate de a pleda și alții care nu au așa mare dexteritate în a-și prezenta opiniile și argumentele”, a declarat Cătălin Predoiu marți, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, relatează Cotidianul.

Cum avizele CSM sunt consultative, președintele urmează să se pronunțe asupra propunerilor ministrului Justiției.

Seară frumoasă!

Virusul din China ar putea afecta 60% din populația planetei was last modified: februarie 12th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: