Vaccinul de la AstraZeneca, recomandat persoanelor sub 55 de ani

4 feb. 2021
Vizualizari: 309

Redeschiderea școlilor este principalul subiect din presă. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au elaborat un ordin comun referitor la măsurile sanitare care trebuie luate după începerea școlii, la 8 februarie.

„Începând de luni, 8 februarie, atunci când elevii și preșcolarii se întorc la școală, cadrele didactice vor efectua triajul observațional al acestora pe tot parcursul activităților școlare, se arată în draftul ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care urmează să fie aprobat în contextul redeschiderii școlilor”, scrie Digi 24.

Digi 24 notează și care sunt regulile care se vor aplica în școli începând de luni, 8 februarie: „Intrarea în școli se va face intrarea prin mai multe căi de acces; Dacă nu există mai multe căi de acces, este esențială distanțarea fizică; După dezinfectare, elevii vor fi conduși direct în clase;Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală; Trebuie asigurată distanțarea fizică de 1 metru între elevi; Dacă sala nu permite distanțarea de 1 metru, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă între elevi; Sălile de clasă vor fi aerisite constant înainte de sosirea elevilor, în pauze, la finalul zilei; În băi va trebui să existe în permanență dezinfectant și prosoape de hârtie; Sunt interzise uscătoarele electrice și prosoapele din material textile; Cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomerația; Elevii vor ieși pe rând în pauză;se va evita suprapunerea claselor; Elevii vor fi supravegheați în pauze; Se vor putea desfășura doar jocurile care permit distanțarea fizică; Sălile vor fi curățate, dezinfectate și aerisite după fiecare grupă de elevi; elevii și profesorii vor purta permanent masca în școală, vor exista circuite speciale de deplasare în interiorul unității de învățământ, marcate ca atare, orele vor putea fi decalate pentru a se evita aglomerația, elevii vor fi așezați în bănci la distanță de un metru, iar dacă acest lucru nu e posibil, mobilierul să fie dispus astfel încât distanța să fie cât mai mare”.

După cum știm, Ministerul Educației a decis, în urmă cu două săptămâni, reducerea numărului maxim al elevilor unei clase, de la 28 la 26, la filiera teoretică, și de la 26 la 24, la cea tehnologică, pentru anul școlar viitor. La Cenavodă, apar primele reacții în legătură cu această decizie a ministerului.

„Profesorii Liceului Teoretic «Anghel Saligny» din Cernavodă acuză faptul că li se răpește copiilor dreptul la educație, fiindcă foarte mulți nu își vor permite să facă naveta sau să stea în chirie, ca să învețe în altă localitate. Reacția lor vine după ce le-a fost desființată o clasă de liceu. Inspectoratul Școlar Constanța spune că, din contră, toți își vor găsi loc în clasa a noua, doar că numărul elevilor a scăzut cu aproape 20% în județ și, prin urmare, nu puteau să lase același număr de clase”, notează Libertatea.

„Liceul Teoretic «Anghel Saligny» din Cernavodă, de exemplu, a primit doar 52 de locuri, adică a pierdut o clasă. Profesorii au transmis o scrisoare deschisă Ministerului Educației și un memoriu Inspectoratului Școlar Constanța. Principala îngrijorare a acestora este că elevii din zona Cernavodă care nu vor prinde un loc în oraș vor renunța cu totul la liceu, din cauza sărăciei”, explică Libertatea.

Ancheta ce a urmat incendiului de la Institutul „Matei Balș” continuă. Între timp, numărul persoanelor decedate a ajuns la 11.

Libertatea scrie despre situația pacienților afectați de incendiu care au fost transferați în alte spitale din Capitală: „Situația de astăzi, 4 februarie, a pacienților afectați de incendiu care au fost transferați în alte unități sanitare, era, până la ora 09:30, următoarea: Spitalul Clinic de Urgență «Sfântul Ioan» din București: 9 pacienți în stare stabilă. 2 pacienți – posibilă externare astăzi. Spitalul Universitar de Urgență din București: 3 pacienți. 2 pacienți în stare stabilă, 1 pacient intubat (ATI). Spitalul Universitar de Urgență «Elias» din București: 2 pacienți în stare stabilă. (3 pacienți au fost externați în 3 februarie 2021). Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale «Victor Babeș» din București: 6 pacienți: 2 pacienți în stare gravă (ATI), 4 pacienți în stare stabilă. Spitalul Clinic de Urgență «Sfântul Pantelimon» din București: 2 pacienți în stare stabilă, 1 pacient în secția ATI. Spitalul Militar Central din București: 2 pacienți în stare gravă (ATI). Spitalul «Witting» din București: 2 pacienți în stare stabilă. Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» din București: 4 pacienți. 2 pacienți în stare stabilă, 1 pacient instabil, 1 pacient în stare gravă, intubat (ATI)”.

România va primi, în această lună, 800.000 de doze din vaccinul AstraZeneca. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat, miercuri seară, că, cel mai probabil, vaccinul de la AstraZeneca va fi recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

„Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România, lucru care s-a întâmplat și este valabil din nefericire și pentru celelalte țări europene. Din acest punct de vedere, după cum știm, în luna februarie urmează să primim tranșele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie”, a declarat, miercuri seară, la B1 TV, Valeriu Gheorghiță, scrie România Liberă.

Într-o Europă marcată de proteste și o criză economică fără precedent, criza politică din Italia pare să ia sfârșit. Miercuri după-amiaza, Mario Draghi a fost desemnat premier al Italiei. Cum va gestiona criza sanitară din Italia?

„Draghi se bucură de prestigiu internațional și a fost, printre altele, președinte al Băncii Centrale Europene și al Băncii Centrale a Italiei. Mario Draghi va avea sarcina să formeze un nou Guvern, de «înalt profil», care, în deplinătatea propriilor puteri, să poată combate coronavirusul, să înfrunte criza socială și să gestioneze cele peste 200 de miliarde de euro din Fondul de redresare economică, a declarat președintele italian, Sergio Mattarella. Premierul desemnat a chemat partidele politice la consultări”, relatează Evenimentul Zilei.

„Draghi nu are nicio îndoială cu privire la măsurile pe care guvernele europene trebuie să le ia pentru a ieși din criza economică declanșată de pandemie.  Raționamentul său este simplu: dacă Statul nu intervine cu o mobilizare totală a economiei sale, crescând datoria publică, economia se va prăbuși. Bilanțurile private care se deteriorează deja rapid vor duce la recesiune. Prin urmare, este necesară o schimbare de mentalitate, la fel ca cea din timpul războiului”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Vaccinul de la AstraZeneca, recomandat persoanelor sub 55 de ani was last modified: februarie 4th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: