Vaccinarea trece în etapa a doua

11 ian. 2021
Vizualizari: 732

Vaccinarea anti-COVID este subiectul acestui început de săptămână. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anunță o accelerare a campaniei de vaccinare, în timp ce primarii din Asociația Municipiilor din România cer Ministerului Sănătății să asigure resursele financiare pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID.

„Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare având în vedere faptul că am început mai devreme decât preconizam. După cum știm, estimam în perioada lunii decembrie o începere a campaniei de vaccinare după jumătatea lunii ianuarie. Am început la sfârșit de decembrie, motiv pentru care  vom începe mai repede și etapa a doua și, așa cum am anunțat deja, din a doua jumătate a lunii ianuarie,  practic după 15, vom începe vaccinarea persoanelor din etapa a doua, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă. Dezvoltăm un sistem prin care persoanele, după ce pleacă din stația de hemodializă, să fie transportate cu aceleași mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate și ulterior se va urma traseul obișnuit”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, duminică seară, la Antena 3, scrie News.ro.

„Acesta (n.n. medicul Valeriu Gheorghiță) a menționat că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani și cele cu boli cornice”, mai scrie News.ro.

Potrivit Ministerului Sănătății, campaniei de informare pentru vaccinarea populației se va alătura și Biserica Ortodoxă, în cea de-a doua etapă a vaccinării.

„Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată «Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură». Anunțul a fost făcut de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României”, informează Ministerul Sănătății, într-o postare făcută, duminică seara, pe Facebook, scrie Digi 24.

„Preoții ar urma să intre în etapa a doua a vaccinării în România, care începe peste câteva zile, iar Biserica Ortodoxă face apel la o informare corectă a populației”, mai scrie Digi 24.

Presa mai notează despre disputa dintre Asociația Municipiilor și Ministerul Sănătății pe tema asigurării finanțării vaccinării populației. Asociația Municipiilor cere Ministerului Sănătății să asigure resursele financiare pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID.

„Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor. Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”, menționează AMR, după cum notează Radio Europa Liberă.

Radio Europa Liberă redă și declarația ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pe această temă.

„Sunt două lucruri esențiale pe care le adresează o ordonanță de urgență care a fost în primă lectură în ultima ședință de guvern și va fi adoptată în următoarea ședință de guvern. Pe de o parte, o problemă este aceea a personalului vaccinator: cine face efectiv vaccinul, inoculează vaccinul. Trebuie să ne asigurăm că acele persoane sunt plătite, sunt motivate să facă asta. Este de departe cea mai mare provocare a României, cea mai mare campanie de vaccinare”, a spus ministrul Voiculescu la Digi 24, scrie Radio Europa Liberă.

„Potrivit acestuia, în ordonanță se prevede ca un medic care participă la vaccinare să fie plătit cu 100 de lei pe oră, un asistent cu 50 de lei și un registrator cu 25 de lei. (…) Întrebat dacă medicii de familie vor primi o recompensă financiară pentru participare la campania de vaccinare, Voiculescu a răspuns: «Sigur. Va exista o sumă pentru succes. Și anume succesul este în cazul nostru obiectivul – vaccinarea»”, mai arată Radio Europa Liberă.

Redeschiderea școlilor, pe 8 februarie, este un alt subiect comentat din presă.

„Medicul Andreea Moldovan, recent numită secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că încă sunt în evaluare planurile de revenire a elevilor în școli. Aceasta, cu atât mai mult cu cât în România a fost detectată tulpina de coronavirus din Marea Britanie, care este mai contagioasă și care îi afectează mai mult pe copii decât varianta originală de SARS-CoV2”, relatează Digi 24.

„Nu cred că s-ar putea deschide școlile în 8 februarie”, spune medicul Andreea Moldovan, mai scrie Digi 24.

Un alt membru al Guvernului, vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, și-a exprimat speranța că școlile ar putea fi redeschise pe 8 februarie.

După vacanța de iarnă, deci 8 februarie este data la care sper și vreau să cred că va fi posibil să deschidem școlile. (…) Sigur, dacă nu este posibil în toată țara, la nivel național, atunci trebuie văzut dacă se poate aborda, eu sunt convins că se poate aborda și regional și în acele județe, în acele localități unde rata de infectare nu este mare, acolo, elevii să se întoarcă la școală”, a declarat vicepremierul Hunor la RFI, notează România Liberă.

Potrivit vicepremierul Hunor, „există și varianta să meargă doar cu grădinițele, clasele primare, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în prima etapă”, mai notează România Liberă.

„Dar, din punctul meu de vedere, și am argumentat lucrul acesta de fiecare dată, școlile trebuie redeschise pe 8 februarie, fiindcă nu se poate să pierdem încă un semestru și o generație întreagă, pentru că, indiferent cât de mult efort depun învățătorii, învățătoarele, nu se pot ține cursuri online mai ales pentru școala primară, pentru cei care trebuie să învețe să scrie, să citească. Deci vom argumenta în continuare pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie”, a adăugat liderul UDMR, scrie România Liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Vaccinarea trece în etapa a doua was last modified: ianuarie 11th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: