Un nou concurs pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţiei

16 mai 2019
Vizualizari: 702

Ieri la Bruxelles a avut loc o dezbatere televizată de 90 de minute la președinția Comisiei Europene.

Potrivit DC News, la dezbatere „au participat toți cei șase candidații «cap de listă»: Nico Cue (Stânga Europeană), Ska Keller (Partidul European al Verzilor), Jan Zahradil (Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa), Margrethe Vestager (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), Manfred Weber (Partidul Popular European) și Frans Timmermans (Partidul Socialiștilor Europeni)”.

„Reprezentantul PPE, Manfred Weber, a fost atacat pe subiectul gestionării problemelor de mediu de către principalul său contracandidat, Frans Timmermans, precum și de Ska Keller. (…) Timmermans s-a pronunțat pentru introducerea unei taxe pe kerosen, precum și a unei taxe pe dioxid de carbon aplicate companiilor, măsură căreia Weber i se opune”, mai notează DC News.

Înaintea dezbaterii, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și candidat al socialiștilor la alegerile europarlamentare, a declarat unui jurnalist român că, prin scrisoarea trimisă pe 10 mai autorităților române, încearcă să le convingă să nu renunțe la lupta împotriva corupției.

„Am scris o scrisoare destinată președintelui (țării, n.r.), președinților celor două camere și prim-ministrului, ca un pas preventiv: Nu este prea târziu, puteți repara asta! Nu adoptați această legislație, nu reduceți lupta împotriva corupției, nu mergeți în acea direcție și implementați recomandările Comisiei”, a declarat Timmermans, notează Adevărul, citând News.ro.

Adevărul mai notează și o declarație a prim-vicepreședintele Comisiei Europene legată de utilizarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în cazul țărilor membre UE care nu respectă statul de drept.

„Procesul este încă în curs, în Consiliu, atât în cazul Poloniei, cât și al Ungariei. Cât privește România, încă avem șansa să prevenim, pentru că Parlamentul a adoptat legislația, dar nu este în aplicare. Încerc să conving instituțiile din România să nu facă acest pas”, a spus Frans Timmermans, scrie Adevărul.

CCR a anunțat termenul la care va fi discutată sesizarea PNL privind invalidarea mandatului lui Liviu Dragnea.

„Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au stabilit miercuri, pentru 20 iunie, termen pentru discutarea sesizării PNL privind invalidarea mandatul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea pe motiv că social-democratul a fost condamnat pentru o infracțiune de natură electorală”, scrie Agerpres.

Numirea unor noi judecători la CCR va fi discutată la finele acestei luni.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 29 mai sesizările USR cu privire la hotărârile prin care Senatul, respectiv Camera Deputaților, i-a numit pe Cristian Deliorga și Gheorghe Stan în funcția de judecător la CCR”, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai instituției.
Reprezentanții USR au anunțat marți că vor depune la CCR o contestație referitoare la numirea celor doi magistrați în funcția de judecători constituționali.

„În privința lui Gheorghe Stan, actualul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, USR reclamă, în primul rând, incompatibilitatea acestuia, dar și lipsa de anvergură profesională. (…) În ceea ce-l privește pe judecătorul Cristian Deliorga, USR a identificat, de asemenea, un motiv de incompatibilitate, generat de faptul că acesta nu și-a depus demisia înainte de publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale la CCR din partea Senatului”, mai notează Agerpres.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat ieri concursul pentru funcția de procuror șef al Secției de investigare a infracțiunilor din justiției (SIIJ), post care rămâne vacant după ce Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

„La concursul care se va derula în perioada 15 mai – 18 iunie pot candida procurorii care îndeplinesc următoarele condiții: să nu fie sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă cel puțin gradul de parchet de pe lângă curtea de apel, o vechime în funcția de procuror de cel puțin 18 ani, o bună pregătire profesională și o conduită morală ireproșabilă.Cererile de înscriere se pot depune până pe 28 mai și vor fi însoțite de un CV, o declarație că procurorii înscriși la concurs nu sunt și nu au fost lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații, precum și un proiect de management”, notează Agerpres.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a validat, miercuri, pe Lucian Netejoru în funcția de inspector șef al Inspecției Judiciare”, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

Presa mai scrie azi că procurorul-șef DIICOT, Felix Bănilă, a anunțat că a fost începută urmărirea penală in rem pentru constituire de grup infracțional organizat și tentativă de omor, după plângerea fostului ministru Doina Pană.

Procurorul-șef DIICOT, Felix Bănilă, a precizat că nu există încă un suspect, dar că au fost audiate multe persoane.

„Organele de poliție din cadrul Direcției de investigații criminale a IGPR au formulat o sesizare, nu este sesizarea noastră, au formulat ei o sesizare din oficiu pe care ne-au înaintat-o și tot în luna februarie s-a început urmărirea penală in rem pentru două infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat și tentativă de omor. Urmărirea penală la acest moment se desfășoară in rem, nu avem niciun suspect, însă în cauză au fost audiate multe persoane și s-a efectuat și un raport de expertiză medico-legală. Sunt mai multe versiuni de anchetă pe care procurorul le analizează, dar la momentul acesta nu putem face publice prea multe amănunte, țin de apanajul procurorului de caz și așa cum publicul larg are interesul să cunoască evoluția acestei cauze, vă dați seama că interesați sunt și cei vizați de această anchetă”, a declarat procurorul-șef DIICOT, la sediul CSM, notează Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Seară frumoasă!

Un nou concurs pentru funcția de procuror-șef al Secției de investigare a infracțiunilor din justiției was last modified: mai 16th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: