Surpriză în sondajul CURS pentru Primăria Capitalei: Traian Băsescu, la 11 procente de Gabriela Firea

18 feb. 2020
Vizualizari: 576

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban a declarat luni că își dorește ca legea prevenției să fie aplicată și în ceea ce privește autoritățile locale, astfel încât, în cazul unor abateri, acestora să le fie prezentat un plan de conformare.

„Vreau să extindem legea prevenției și la administrația locală. Adică dacă îți vine Garda de Mediu și îți găsește gunoaie la mai știu eu ce teren, să nu te amendeze din prima, ci să vină să discute cu tine, să îți dea un plan de conformare. Așa, teoretic, e prevăzut în legea prevenției, care nu trebuie să se aplice numai privitor la firme private, ci și privitor la autoritățile locale. Nu glumesc când vă spun asta, pentru că știu foarte bine că ăștia din deconcentrate au obiceiul că, dacă nu le rezolvi o problemă sau dacă li se pune lor piticul pe creier, să vină să te amendeze, că, asta e, primarii sunt capabili să suporte oriceˮ, a spus Ludovic Orban, prezent la Adunarea generală a Asociației Comunelor, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a apreciat că „este necesară o «concentrare administrativă», care să ducă inclusiv la o reducere a numărului de deconcentrateˮ, mai scrie Agerpres.

Presa mai consemnează o declarație a președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) trebuie regândit, nu desființat, a subliniat, luni, Președintele Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

„Foarte mulți dintre dumneavoastră ați implementat în comunele pe care le reprezentați proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și au fost bani mulți, uneori și proiecte reușite în multe cazuri. Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea spun răspicat: acest proiect trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă și responsabilăˮ, a afirmat Președintele Iohannis, mai scrie Agerpres.

Vicepremierul interimar Raluca Turcan a declarat că în următorii 2 ani vor fi alocați aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru implementarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

„PNDL va continua și în următorii 2 ani vor fi alocați aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru implementarea programelor. Este posibilă practic și – să spunem – o ajustare a acestui program, în sensul în care vom merge cu prioritate pe partea de infrastructură rurală, drumuri, poduri, canalizare, gaz, iluminat și, de asemenea, modernizare unități școlare și unități medicaleˮ, a spus vicepremierul Turcan, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, mai scrie Agerpres.

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Asociația Procurorilor din România (APR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) s-au întâlnit la București cu experții Comisiei Europene aflați în misiune în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Solicitarea finală a celor patru asociații profesionale a fost că raportul MCV din anul 2019 să fie refăcut, atât pentru a corectă erorile vădite din el, cât și pentru a reliefa corect și complet starea de fapt. Fără acest demers strict necesar, nu se va putea vorbi despre rapoarte și recomandări viitoare în acord cu scopul MCV, continuarea unei prezentări/analize cu evidente accente nereale, de un formalism inutil, nefăcând decât să contribuie la agravarea problemelor din justiție, și nu la rezolvarea acestora”, se mai arată într-un document dat publicității de asociațiile amintite, scrie News.ro.

Un raport MCV corect pentru România contează azi foarte mult, în condițiile în care Uniunea Europeană ar putea, ar condiționa accesul la fonduri europene de respectarea normelor statului de drept.

„«Uniunea Europeană va condiționa accesul la fonduri europene, în cadrul bugetului 2021-2027, de respectarea normelor statului de drept, arată un proiect de rezoluție obținut de agenția de presă Reuters. Va fi introdus un regim general de condiționalitate pentru a aborda evidentele carențe generalizate în materie de bună guvernare ale statelor membre în privința respectării normelor statului de drept», se arată într-un proiect de rezoluție consultat de ediția în limba italiană a agenției de presă Reuters citată de Mediafax. Proiectul de rezoluție urmează să fie dezbătut la reuniunea Consiliului European programată joi la Bruxelles. Comisia Europeană va recomanda modalitățile de remediere a problemelor privind statul de drept”, scrie DC News.

Și pentru că politicienii sunt cu un pas în campania electorală, CURS a realizat, în perioada 23 ianuarie-6 februarie, un sondaj pentru a afla cine ar putea fi viitorul primar general al Capitalei.

„40% din cei chestionați o consideră potrivită și foarte potrivită pe Firea, conform sondajului. Pe locul 2 se situează fostul primar al Capitalei și fost președinte Traian Băsescu, cu 29%. În urmă cu câteva zile, Traian Băsescu a declarat într-o emisiune, cu privire la candidatura sa la primărie, că dacă va avea soluție favorabilă în dosarul cu CNSAS, nu vede un motiv să nu candideze. (…) Sondajul CURS mai arată că pe locurile următoare se situează Nicușor Dan (26%), Rareș Bogdan (23%), Vlad Voiculescu (22%), Victor Ponta (19%) și Violeta Alexandru (6%)”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Surpriză în sondajul CURS pentru Primăria Capitalei: Traian Băsescu, la 11 procente de Gabriela Firea was last modified: februarie 18th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: