SUA, un nou început

20 ian. 2021
Vizualizari: 754

Evenimentul acestei zile, comentat de jurnaliști de pe întreaga planetă, este, fără îndoială, depunerea jurământului de învestitură de către noul Președinte ales, Joe Biden, și vicepreședintele ales, Kamala Harris. Subiectul este pe larg comentat de Radio Europa Liberă.

„Ceremonia oficială care marchează începutul unei noi președinții are loc la Washington D.C pe 20 ianuarie odată la patru ani. Singurul element obligatoriu este ca președintele ales să citească jurământul de instalare în funcție: «Jur solemn să îndeplinesc cu bună credință funcția de președinte al Statelor Unite și să fac tot ce îmi stă în putință să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite»”, notează Radio Europa Liberă.

„Washington D.C. se află deja sub incidența stării de asediu – ca urmare a unui ordin dat de primarul orașului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violențelor de la Capitoliu – care va rămâne în vigoare pe tot parcursul ceremoniei de învestitură. În circumstanțe obișnuite, Washington D.C. ar deveni gazda a sute de mii de participanți la ceremonia de învestitură. Oamenii ar umple străzile orașului, ar vizita National Mall și ar rezerva toate camerele de hotel din oraș. Se estimează că circa două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al președintelui democrat Barack Obama, în 2009. Dar în acest an, amploarea sărbătorii va fi «extrem de limitată», a anunțat echipa de tranziție a lui Biden, cerându-le totodată americanilor să evite să călătorească spre capitala federală, apel care a tot fost repetat de autoritățile din Washington după asaltul asupra Congresului SUA”, scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă, care fac și o prezentare a echipei noului lider de la Casa Albă.

La București, dezbaterea noului buget și redeschiderea școlilor sunt principalele subiecte comentate de presă. Vicepremierul Dan Barna, copreședinte al USR PLUS, a declarat că bugetul pe acest an ar putea fi dezbătut în Parlament în prima parte a lunii februarie.

„Este, într-adevăr, prioritatea acestor săptămâni. Intenționăm ca în prima parte a lunii februarie să avem bugetul în Parlament și să fie adoptat, pentru a intra într-o logică funcțională. Este un context distinct față de perioada și de început de criză pe care am trăit-o anul trecut (…) și trebuie să construim un buget care să pună bazele repornirii economiei. Deci, vorbim de un buget care să se încadreze într-un deficit de 7%. De aceea, măsurile care au fost deja luate, de înghețare a salariilor din domeniul public, de exemplu, sunt gândite tocmai din această perspectivă, pentru că anul trecut salariile din sectorul public au crescut cu 8%, în condițiile în care media europeană a fost de 3%. Or, în momentul de față, nu mai putem continua această tendință. (…) Marea provocare este cum construim acest buget, astfel încât să avem și resursele pentru a avea bani de investiții”, a afirmat liderul USR, Dan Barna, la Digi FM, scrie România Liberă.

O altă temă este adusă în discuție de premierul Florin Cîțu, care anunță că decizia redeschiderii școlilor va fi luată pe 2 februarie.

„Decizia se va lua pe 2 februarie. Și noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile și analize și în detaliu și ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. Este un alt lucru important pentru că noi toți ne axăm acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important să comunicăm, dar trebuie să nu uităm că, încă, în România există o pandemie și la nivel global. Trebuie să păstrăm măsurile de restricție, trebuie să purtăm mască, distanțarea socială și toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. (…) Dacă lucrurile rămân așa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiții pe care le-a anunțat domnul președinte când a enunțat că vom deschide școlile pe 8 februarie”, a declarat Florin Cîțu, marți, la Europa FM, notează Digi 24.

Un alt membru al Guvernului Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, anunță schimbări în conducerea ministerului.

Vlad Voiculescu a anunțat că va demite șefii din instituțiile subordonate „ministerului Sănătății, dar și pe majoritatea secretarilor de stat, din vechea gardă rămânând un singur liberal, persoana care se ocupă și de coordonarea procesului de vaccinare din cadrul instituției în prezent: Andrei Baciu”, relatează Adevărul.

„Ministrul i-a invitat pe cei care vor să vină alături de el să-și trimită CV-urile la Ministerul Sănătății, însă funcțiile nu sunt stabilite la minister, ci la partid, USR-PLUS fiind în proces de selecție a secretarilor de stat și a persoanelor care să fie numite în conducerile de agenții, autorități, oficii și institute naționale”, mai scrieAdevărul.

În timp ce românii se înghesuie la cozi în fața sediilor principalilor furnizori de energie electrică, Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, care deservește 3,2 milioane de consumatori casnici din 18 județe, a anunțat reducerea tarifelor pentru consumatorii care nu au optat încă pentru încheierea contractelor în piața liberă.

„Reducerea de preț operată de Electrica Furnizare se aplică de la data de 1 ianuarie până la momentul în care clienții vor opta pentru un contract din piața concurențială, dar până cel târziu la finalul lunii august. (…) Compania oferă benevol un discount consumatorilor care doresc trecerea în piața concurențială, dar nu au avut încă timpul să ia o decizie informată. Discount-ul se aplică pentru intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2021 și momentul în care aceștia optează pentru o ofertă de pe piața liberă, oricând până la data de 31 august 2021”, se menționează într-un comunicat remis de Electrica Furnizare, anunță Adevărul.

Presa mai scrie și despre o Ordonanță de urgență pregătită de Guvernul Cîțu, care ar putea modifica modalitatea de decontare a daunelor auto.

„Șoferii își vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliță RCA în perioada următoare, iar Guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o ordonanță de urgență în acest sens, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, într-un interviu acordat Agerpres. El a arătat că această procedură, numită decontare directă, exista și până acum, dar era opțională, însă, odată cu schimbarea legislației, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piață. Astfel, șoferii își vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele”, scrie Digi 24.

„Totodată, firmele de asigurări care au cote mari de piață vor fi obligate să vină cu lichiditate în plus, pentru a demonstra că pot susține un portofoliu mare de clienți, a mai precizat șeful ASF”, mai notează Digi 24.

Seară frumoasă!

SUA, un nou început was last modified: ianuarie 20th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: