SUA îşi retrage trupele din Afganistan

3 mai 2019
Vizualizari: 675

Azi în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială a Libertății Presei, declarată printr-o rezoluție adoptată  în cadrul Conferinței Generale UNESCO din 1991. Rezoluția din 1991 a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a unei societăți democratice.

„Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată, în 2019, temei «Media pentru democrație: jurnalism și alegeri în vremurile dezinformării» iar principalele evenimente dedicate celebrării sunt organizate în Etiopia, la Addis Abeba”, scrie azi Mediafax.

Presa de pe mapamond anunță azi o mișcare surprinzătoare a președintelui SUA: armata americană se retrage din Afganistan.

„Statele Unite au semnat un acord cu Rusia și China, prin care se angajează să-și retragă trupele din Afganistan. Înțelegerea lasă spațiu de manevră Moscovei pentru a prelua inițiativa. Ziua de joi, 25 aprilie, a fost una istorică: reprezentanții Statelor Unite, Chinei și Rusiei au decis la Moscova soarta Afganistanului”, scrie Evenimentul Zilei.

„Rezultatele negocierilor au fost spectaculoase, părțile reușind să ajungă la un acord formulat în opt puncte. Cele mai importante prevederi ale documentului sunt «un proces de pace condus și de competența exclusivă a afganilor» și «retragerea metodică și responsabilă a trupelor străine din Afganistan», mai notează Evenimentul Zilei.

Rămânem pe pagina externă a presei pentru a consemna o declarație a premierului polonez.

„Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieși din această criză UE trebuie să-și schimbe urgent direcția după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai”, scrie premierul polonez Mateusz Morawiecki înt-un articol publicat pe site-ul Politico.eu, citat de Mediafax.

Premierul polonez vorbește in interviul acordat presei despre reacția UE la valul de migrația, la criza economică și terorism.

„După părerea sa, răspunsul Bruxellesului la aceste crize a fost acela de a centraliza puterea, de a uita de democrație, de transparență și de responsabilitate și de a ignora suveranitatea națională, aceasta fiind o abordare profund greșită. El apreciază că UE trebuie să se reinventeze pentru a le oferi speranțe noi, iar dacă blocul comunitar nu va acționa, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiți. Morawiecki consideră că cel mai important lucru ar fi că UE trebuie să se întoarcă la rădăcini ca o uniune a națiunilor puternice, egale și libere, iar europenii au nevoie de o UE sensibilă din punct de vedere social; ambițioasă și inovatoare; fermă față de monopoluri și de protecționism; și sigură”, scrie Mediafax, citând Politico.eu.

„Premierul Viorica Dăncilă a participat, joi, în Polonia, la Marșul Internațional al Vieții, care presupune parcurgerea, pe jos, a distanței de la Auschwitz la Birkenau. Evenimentul a fost dedicat memoriei evreilor din Balcani și Europa de Est, victime ale Holocaustului”, mai notează azi News.ro.

„La eveniment au mai participat, alături de delegația oficială, David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, precum și Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut, împreună cu un grup de copii din Romania”, mai scrie News.ro.

La București, se discută despre consumul de droguri, pornind de la cazul creatorului de modă Răzvan Ciobanu. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu arată că legislația noastră în domeniu  este extrem de  stufoasă si cere măsuri legislative urgente care să stopeze consumul de droguri.

„Anii au trecut, iar problemele nerezolvate s-au răzbunat și se răzbună. A venit vremea să abordăm problema consumului de stupefiante cu rațiune și curaj și e nevoie de maximum de voință politică. Indiferent cine suntem, politicieni sau apolitici, de stânga sau de dreapta, părinți sau profesori, suntem de acord că nu există nimic mai prețios decât viața și siguranța copiilor noștri. Așa că hai să apucăm taurul de coarne conștienți fiind că nu există soluții miraculoase ci multă, multă muncă”, afirmă Tăriceanu, scrie News.ro.

Liderul ALDE crede că această problemă trebuie conștientizată de părinți, dascăli și elevi, iar ignorarea ei nu înseamnă că ea se rezolvă de la sine.

„Patroni de cluburi și discoteci, nu mai închideți ochii la consumul de droguri sau la excesele alcoolice! Unii dintre tinerii care cad sub mesele clubului vostru ar putea fi chiar copiii voștri! Vrem, ca părinți responsabili, să le asigurăm tinerilor un mediu curat și sănătos de dezvoltare, nu unul care să pună bazele promiscuității de mai târziu și ale eșecului ca adulți”, mai spune Călin Popescu Tăriceanu, notează News.ro.

Presa mai scrie azi și despre efectele aplicării „noului ROBOR”.

„«Noul ROBOR» prin care Guvernul a promis că va scădea «la jumătate» ratele la creditele românilor este departe de a-și atinge acest scop: ratele vor fi calculate în funcție de noul indice doar pentru cei care iau de acum încolo credite, pe când cei care au deja credite nu vor vedea nicio scădere dacă nu își fac o refinanțare. Banca Națională a României a anunțat joi noul indice de referință pentru creditele în lei. Concret, noul indice – Indicele de Referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) – se va aplica doar creditelor noi acordate după data de 2 mai sau în cazul refinanțării celor vechi, în timp ce ROBOR va fi aplicat în continuare creditelor în lei aflate în derulare”, scrie Adevărul.

Adevărul oferă și câteva exemple de calcul a unor rate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Rata unui credit ipotecar de 250.000 lei este de 1.575 lei, calculată pe baza ROBOR. Calculată pe baza noului IRCC, rata creditului se reduce cu peste 150 lei. Rata unui credit de nevoi personale de 20.000 de lei este de 428 lei, calculată pe baza ROBOR. Calculată pe baza noului IRCC, rata creditului se reduce cu numai 9 lei, la 419 lei”, arată Adevărul.

Presa scrie și despre modul în care fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader se apără  față de reproșurile aduse de unii lideri PSD în legătură cu neavizarea unor proiecte de OUG, explicând pe facebook motivele care au stat la baza deciziilor sale sau ale ministerului Justiției.

„El (n.n. fostul ministru Tudorel Toader) arată că motivele «neavizării»/în mod corect neînsușirii/ celor două proiecte de O.U.G. pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală sunt: lipsa urgenței adoptării unei O.U.G., în sensul prevederilor din Constituție și jurisprudenței CCR – necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgență pentru adoptarea unei O.U.G. – și faptul că nu constituite urgență nici voința adoptării unor soluții legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale; reducerea fracțiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea condiționată; dezincriminarea unor infracțiuni”, scrie Agerpres.

„Fostul ministru Tudorel Toader precizează că Ministerul Justiției nu a avizat cele două proiecte de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală pe motiv că forma acestora a fost «elaborată în alte centre de reflecție»”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă! 

SUA își retrage trupele din Afganistan was last modified: mai 3rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: