Sondaj CURS despre abuzurile din justiţie

25 mart. 2019
Vizualizari: 1193

Deschidem Revista în această seară cu o declarație a premierului Dăncilă care readuce în actualitatea politică un subiect  de politică externă important și, anume, relocarea Ambasadei României din Israel la Tel-Aviv.  Premierul Dăncilă a anunțat duminică, la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) din SUA, că, după finalizarea analizei „și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

După cum știm, președintele Donald Trump a deschis Ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internațional un proces de reflecție. Guvernul României a inițiat de atunci un proces de evaluare a oportunității mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea, sunt încântată să anunț astăzi, (duminică n.r) în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea, și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României și Guvernul pe care îl conduc, vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului, a declarat Viorica Dăncilă, scrie Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis a dat replică premierului Viorica Dăncilă.

„Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă transmis agenției Mediafax de către președintele Iohannis.

După anunțul premierului Viorica Dăncilă, executivul european reamintește că poziția Uniunii Europene rămâne neschimbată.

Într-un răspuns pentru Digi24, citat de Adevărul, executivul european spune, referindu-se la declarațiile Vioricăi Dăncilă, că „nu comentează comentarii” și amintește faptul că, în ceea ce privește Ierusalimul, poziția Uniunii Europene, din care România face parte, rămâne neschimbată și ea susține soluția celor două state, Israel și Palestina, ambele cu capitala la Ierusalim”.

Presa scrie azi despre un ultim sondaj al Centrului de Sociologie Urbană și Regională – CURS, potrivit căruia majoritatea cetățenilor consideră că în justiție s-au produs abuzuri.

„La întrebarea «Sunteți de acord cu afirmația – în România s-au produs abuzuri ale Justiției?», 49% dintre repondenți s-au declarat „total de acord”, iar 35% s-au declarat „oarecum de acord”. Doar 3% sunt în total dezacord cu această afirmație. Sondajul a fost realizat în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eșantion de 1500 de repondenți, la domiciliul acestora”, notează Cotidianul.

Agențiile de presă mai anunță azi că ministrul Tudorel Toader a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii două proiecte de ordonanță de urgență: primul dă posibilitatea redeschiderii tuturor proceselor, în cazul completuri de 5 judecători nelegal constituite, iar celălalt modifică substanțial zeci de articole din Codul Penal și din cel de Procedură Penală.

„Contestația în anulare pentru motivul prevăzut de art. 426 lit. d) teza I C. proc. pen., împotriva hotărârilor judecătorești definitive pronunțate în apel de către complete de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție după intrarea în vigoare a Codului de procedură penală și pentru care termenul de introducere a contestației în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, poate fi introdusă de oricare dintre titularii acestei căi de atac prevăzuți de art. 427 alin. (1) C. proc. pen., în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată în proiect, notează Agerpres.

„Conform aceleiași surse, în cazul în care se admite contestația în anulare formulată în condițiile primului alineat, cursul termenului prescripției răspunderii penale «se suspendă de la data desființării hotărârii a cărei anulare se cere și până la data pronunțării unei hotărâri ca urmare a rejudecării apelului», mai scrie Agerpres.

Ziariști notează că potrivit celuilalt proiect de act normativ al Ministerului Justiției, hotărârea de condamnare nu se poate întemeia în măsură determinantă pe declarațiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejați.

„Hotărârea de condamnare, de aplicare a unei măsuri educative, de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în măsură determinantă pe declarațiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejați. De asemenea, aceasta nu se poate întemeia pe declarațiile inculpaților din acea cauză, ale martorilor care beneficiază de exonerare de răspundere pentru faptele denunțate sau pe declarațiile celor care beneficiază de dispoziții legale de favoare pentru declarațiile date în fața organelor judiciare, dacă aceste probe nu se coroborează și cu altele, administrate legal în cauză. Hotărârea de condamnare, de aplicare a unei măsuri educative, de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în nicio măsură pe refuzul de a da declarații al inculpatului”, potrivit modificărilor aduse art. 103 alin. (3) din Codul de procedură penală”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Sondaj CURS despre abuzurile din justiție was last modified: martie 25th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: