Socialiştii europeni sancţionează PSD

11 apr. 2019
Vizualizari: 749

Deschidem Revista din această seară cu o nouă amânare a Curții Constituționale în cazul sesizării Camerei Deputaților.

Curtea Constituțională a României a amânat pentru 19 aprilie judecarea sesizării privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție, făcută de Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților”, scrie News.ro.

Procedurile de selecție a procurorului general vor fi reluate.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seara, la România TV, că niciunul dintre candidații la postul de procuror general nu avea profilul procurorului modern, de bună credință, fără un trecut pătat și care poate să dinamizeze activitatea Ministerului Public”, scrie News.ro.

Noua procedură de selecție pentru numirea procurorului general va avea loc în perioada 12 aprilie – 8 mai, se precizează într-un anunț publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiției.

Miercuri, comisia condusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a respins pe cei patru procurori care și-au depus candidatura – Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu – ceea ce a dus la reluarea procedurii” relatează Agerpres.

„Conform calendarului, candidații pot depune cereri de înscriere până la data de 25 aprilie inclusiv. Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor vor fi afișate la sediul Ministerului Justiției și pe site-ul instituției la data de 2 mai, urmând ca în perioada 6-7 mai candidații selectați să susțină interviurile cu ministrul Justiției”, mai scrie Agerpres.

Parchetul General oferă azi noi detalii despre dosarul Revoluției.

„Parchetul General precizează, referitor la probatoriul administrat în Dosarul Revoluției, că pentru realizarea unei complete edificări asupra situației din perioada 16-31 decembrie 1989, urmărirea penală a avut în vedere inclusiv studiul intitulat «Cine a tras în noi dupã 22», apărut în Revista Drepturilor Omului editată în luna decembrie 2018. «În considerarea directă a celor argumentate prin acest studiu, au fost administrate cu obiectivitate și imparțialitate probele judiciare apte să clarifice problematica evocată», arată Parchetul General”, scrie News.ro.

Pensiile speciale nu vor fi eliminate așa cum cere Opoziția.

„Plenul CSM a avizat negativ propunerea legislativă a PNL de eliminare a pensiilor de serviciu pentru unele categorii profesionale, între care magistrați și personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor, argumentând că principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora. «Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații», arată CSM”, scrie News.ro.

Situația statului de drept din România intră pe agenda Parlamentului European.

„Parlamentul European discută în 15 aprilie situația statului de drept în România, la solicitarea grupului PPR, conform anunțului făcut pe pagina sa de Facebook de europarlamentarul Cristian Preda. Tot el a fost și cel care a anunțat că grupul PPE cere discutarea situației statului de drept în România în Parlamentul European și adoptarea unei noi rezoluții despre derapajele guvernării Dăncilă. PE a mai adoptat în 13 noiembrie 2018 o rezoluție privind situația statului de drept în România”, notează News.ro

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanishev, a anunțat, în cadrul reuniunii liderilor socialiști la Bruxelles, că relațiile cu PSD, partidul condus de Liviu Dragnea, sunt înghețate până la alegerile europarlamentare.

„Serghei Stanishev a subliniat din nou îngrijorările continue ale PES față de respectarea statului de drept în România. El i-a informat pe șefii de guverne, comisarii europeni și liderii partidelor că până în momentul în care Guvernul României nu își clarifică angajamentul față de respectarea statului de drept și nu urmează recomandările Comisiei Europene, conducerea PSD consideră înghețate relatiile cu PSD”, se arată în comunicatul socialiștilor europeni, scrie Cotidianul.

„PES precizează că va exista o discuție oficială în luna iunie pe acest subiect, atunci urmând să se decidă dacă partidul lui Liviu Dragnea va mai face parte din familia socialiștilor europeni. Până atunci, niciun membru al PES nu va participa la evenimentele de campanie organizate de PSD în România”, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Socialiștii europeni sancționează PSD was last modified: aprilie 11th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: