Se suspendă examenele auto

17 mart. 2020
Vizualizari: 1156

Deschidem Revista din această seară cu un studiu al cercetătorilor chinezi, despre care scrie cotidianul Adevărul.

„Noul coronavirus SARS-CoV-2 poate supraviețui în tractul respirator al bolnavilor diagnosticați cu Covid-19 mai mult de cinci săptămâni”, arată un studiu recent al cercetătorilor chinezi, scrie Adevărul.

„Astfel, medicii au descoperit că virusul a fost prezent, în medie, timp de 19 zile în corpurile pacienților cu boală severă, cum ar fi hipertensiune (cel mai mare factor de risc), diabet și boală coronariană acută, așadar bolnavii cronici nu ar trebui expuși interacțiunii cu alte persoane, în contextul actualei pandemii. Apoi, cu cât pacienții sunt mai în vârstă, cu atât crește riscul de deces în cadrul spitalizării lor, aceștia fiind o altă categorie vulnerabilă, după bolnavii cronici, explică autorii studiului. Mai departe, în corpul pacienților infectați cu coronavirus și aflați în stare critică, virusul a fost prezent, în medie, 24 de zile, iar la cei care au fost ulterior declarați vindecați și externați, virusul a fost prezent timp de circa 20 de zile, așadar aceștia rămân încă infecțioși și îi pot îmbolnăvi și pe alți oameni sănătoși. În rândul pacienților care au decedat, coronavirusul a fost detectabil în tractul respirator până la momentul decesului. Dintre cei internați, 32 de pacienți au necesitat ventilație mecanică invazivă, dar care nu a dat rezultate, doar un pacient supraviețuind. În plus, studiul arată că cele mai comune simptome la internarea în spital a pacienților infectați au fost febra, urmată de tuse cu mucus și stare de oboseală. Scăderea numărului de limfocite (globule albe) a fost depistată la 40% dintre pacienți. În ceea ce privește complicațiile care apar la pacienții infectați cu SARS-CoV-2, acestea sunt sepsisul, urmat de insuficiență respiratorie, insuficiență respiratorie acută, infarct și șoc septic. Nu în ultimul rând, jumătate dintre cei decedați suferiseră și o a doua infecție, o pneumonie asociată ventilației invazive, se mai precizează în studio”, mai scrie Adevărul.

„Guvernului chinez susține că noul coronavirus se transmite la o distanță de 4,5 metri de persoana infectată, supraviețuiește cel puțin 30 de minute în aer după ce «sursa» infecției nu mai este prezentă și rezistă circa patru zile pe diferite suprafețe”, relatează Adevărul.

Informația legată de supraviețuirea virusului pe suprafețe este parțial confirmată de un alt studiu făcut de cercetătorii americani.

„Un nou studiu publicat de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles și Universitatea Princeton a măsurat cât timp noul coronavirus rămâne stabil pe diverse suprafețe uzuale. Potrivit rezultatelor, virusul supraviețuiește până la 24 de ore pe suprafețele de carton și până la 2-3 zile pe cele din oțel inoxidabil sau plastic”, scrie Libertatea.

Presa scrie astăzi și despre un act de normalitate, revenirea în prima linie a bătăliei cu virușii a prestigiosului Institut Cantacuzino, instituție de elită a medicinei românești. Institutul Cantacuzino participă la diagnosticarea Covid-19, anunță MApN.

„În perioada 12-16 martie a.c., la solicitarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență adresată Ministerului Apărării Naționale (MApN), specialiștii Laboratorului infecții respiratorii virale din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino», au efectuat teste de diagnostic molecular pentru aproximativ 1.000 de probe recoltate de la persoane suspecte de infecție cu noul Coronavirus”, arată MApN, scrie Cotidianul.

„Laboratorul Infecții Respiratorii Virale este acreditat de către Organizația Mondială a Sănătății încă din anul 1969 și este Centru Național de Referință pentru gripă în România”, mai precizează MApN, notează Cotidianul.

În urma testelor făcute sâmbătă la Parlament, și deputatul Mircea Banias a fost descoperit infectat cu noul coronavirus.

„Deputatul Mircea Banias este asimptomatic. Și în cazul domniei sale va fi declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contacților”, au transmis autoritățile, scrie News.ro.

„Potrivit sursei citate, deputatul (n.n. Mircea Banias) a declarat că nu a luat contact direct cu niciunul dintre parlamentarii confirmați pozitiv cu noul coronavirus, nu a participat la reuniunile politice la care a luat parte senatorul Vergil Chițac și nu a efectuat deplasări în zone aflate sub atenționare”, mai scrie News.ro.

Presa mai semnalează astăzi faptul că și medicul ieșean Lucian Miron, șef de clinică la Institutul Regional de Oncologie din Iași, a fost diagnosticat cu Covid-19 în cursul zilei de luni, 16 martie.

„Lucian Miron, unul dintre cei mai cunoscuți medici oncologi din țara noastră, a fost testat pentru noul tip de coronavirus zilele trecute. Pe 11 martie, Miron – cadru medical la Institutul Regional de Oncologie și soția sa, Ingrid Miron – medic la Spitalul de Copii «Sfânta Maria» din Iași, au venit la Iași, de la Paris. În acel moment, niciunul dintre ei nu era obligat să se izoleze la domiciliu, Franța nefiind una dintre zonele de risc. Totuși, Lucian Miron a fost sfătuit de către reprezentanții Institutul Regional de Oncologie să stea acasă, în izolare, în timp ce soția sa a mers la muncă”, relatează Adevărul.

„Din data de 17 martie se suspendă activitatea de examinare pentru obținerea permisului de conducere, atât proba teoretică, dar și proba practică, pe tot teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile”, a anunțat Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, scrie azi Evenimentul Zilei.

„De asemenea, pentru respectarea măsurilor privind evitarea aglomerării la ghișee și dezinfectarea zonelor/ spațiilor destinate publicului, programul de lucru cu publicul se va prelungi la toate serviciile publice comunitare teritoriale până la ora 19,00, precizează sursa citată. În contextul situației create de noul coronavirus, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor mai informează că, până pe data de 31 martie, activitățile specifice de înmatriculare și preschimbare a permiselor de conducere se soluționează exclusiv în baza unei programări online. Programările vor fi făcute pe site-ul oficial al instituției – www.drpciv.ro, secțiunea Programări online”, mai notează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Se suspendă examenele auto was last modified: martie 17th, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: