Scrisorica… deschisă

5 feb. 2021
Vizualizari: 349

După nemulțumirile legate de împărțirea portofoliilor în noul executiv, presa consemnează și faptul că negocierile PNL cu USR Plus și UDMR, pentru numirea noilor prefecți, provoacă, acum, alte nemulțumiri în interiorul PNL.

„Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui PNL Ludovic Orban în care îi cere să îndrepte «greșeala» de a ceda funcția de prefect al județului celor de la UDMR. Scrisoarea este semnată, potrivit lui Tișe, de alți 70 de primari din județ. În caz contrar, Tișe amenință cu demisia din partid”, scrie Digi 24.

„Funcția de prefect al județului Cluj a revenit celor de la UDMR, în urma negocierilor din coaliție. Potrivit unor surse participante la discuții, repartizarea s-a făcut prin sistemul de tragere. PNL a ales primul, decizia fiind să ia județul Sibiu, USR PLUS a optat pentru București, iar UDMR a avut prima opțiune județul Cluj. În funcția de prefect va fi numit avocatul Istvan Zahoranszki. Totuși, în compensație pentru numirea unui prefect de la UDMR, filiala Cluj a primit un loc în Guvern. Actualul prefect, Mircea Abrudean a fost numit joi secretar general adjunct”, mai notează Digi 24.

Și, pentru că scrisorile deschise revin în viața politică românească, amintim și de o scrisoare prin care zeci de personalități ale societății civile cer liderilor Coaliției PNL, USR PLUS și UDMR să facă un „cordon sanitar” în jurul AUR și să întrerupă orice dialog cu această formațiune.

„Aceștia ar trebui, spun semnatarii, să se rezume la interpelări. De asemenea, semnatarii se declară «îngrijorați cu privire la deschiderea către dialog» arătată în cazul AUR de membri marcanți ai Coaliției. Aceștia fac referire la miniștrii Educației, Justiției și Sănătății”, notează Hot News, care amintește și faptul că, „pe lista semnatarilor scrisorii deschise sunt Cristian Pârvulescu, Andrei Cornea, Smaranda Enache, Andrei Țăranu, Rodica Culcer, Claudiu Crăciun sau Mădălin Hodor”.

Dacă în lunile trecute Guvernul Orban anunța acordarea de ajutoare de stat, acum Corpul de Control al premierului Cîțu verifică granturile pentru IMM. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că vrea să se asigure că banii de la stat ajung la cine trebuie.

„Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. (…) În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a arătat premierul Florin Cîțu, într-o postare pe Facebook, notează Evenimentul Zilei.

„Pe 12 noiembrie anul trecut, Guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat, în primă lectură, proiectul de ordonanță de urgență prin care se suplimentează bugetul alocat programului de granturi pentru capital de lucru pentru companiile afectate de COVID-19. Suma suplimentară este de 500 de milioane de euro, anunța pe atunci șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă”, explică Evenimentul Zilei.

„Anterior, în noiembrie 2020, Ministerul Economiei anunța că urmează să înceapă, prin agențiile sale pentru IMM-uri, plata ajutoarelor de stat pentru firme, PFA, PNG și cabinete medicale calificate la finanțare pentru redresarea din criza COVID-19. La Măsura 1 se acordă microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro microîntreprinderilor, PFA, ONG și cabinetelor medicale individuale eligibile. La Măsura 2 sunt granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro pentru IMM-uri și ONG-uri (din educație), explica secretarul de stat Liviu Rogojinaru”, mai arată Evenimentul Zilei.

Stindard de luptă  în campania electorală, pensiile speciale sunt departe de a fi eliminate sau impozitate. Discuțiile legate de pensiile speciale revin meteoric în presa românească prin declarațiile politicienilor de la București.

„Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, îi asigură pe cetățenii României că actualul Guvern își menține, drept una dintre priorități, obiectivul de a elimina pensiile speciale. În Guvernul Cîțu, Claudiu Năsui conduce Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, deci nu are atribuții directe cu privire la pensii – această chestiune fiind în sarcina Ministerului de Finanțe, a Ministerului Muncii sau a instituțiilor care au case de pensii proprii, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale și Ministerul de Interne. Totuși, Claudiu Năsui a intervenit, marți dimineață, în această chestiune controversată, printr-o postare pe contul lui de Facebook”, scrie România Liberă.

„Ministrul Claudiu Năsui susține că, între anii 2016-2020, adică înainte de instalarea Guvernul Cîțu, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60 la sută. Interesant este faptul că perioada indicată de Claudiu Năsui (USR PLUS) include și anul în care a funcționat guvernul condus de Ludovic Orban (PNL)”, mai notează România Liberă, care face o trecere în revistă a ultimelor acțiuni, în această chestiune, ale politicienilor români.

Luni, 8 februarie 2021, începe școala, anunța Președintele Klaus Iohannis. Totuși, nu toți elevii vor ajunge la școală.

„Mii de elevi din 149 de localități vor face tot cursuri online fiindcă sunt, în acest moment, în scenariu roșu.  De asemenea, peste 900 de localități sunt în scenariul galben. Asta înseamnă că vor merge la cursuri copiii de grădiniță, clasele 1- 4 plus clasa pregătitoare și elevii din clasele terminale, care vor susține examene naționale”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Scrisorica… deschisă was last modified: februarie 5th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: