Şcolile ar putea relua cursurile la sfârşitul lunii mai

22 apr. 2020
Vizualizari: 594

Deschidem Revista din această seară cu două declarații ale Președintelui referitoare la relaxarea restricțiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus, precum și cu anumite informații apărute în spațiul public în legătură cu un proiect de carantinare a persoanelor peste 65 de ani.

„După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm măsurile și lucrurile merg înspre bine este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare. Această relaxare va fi făcută în pași. Nu va exista o relaxare dintr-odată, pentru că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni se hotărăsc în baza deciziilor științifice și medicale. Dorim să repornim economia României și e nevoie de un plan. Relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și responsabilitatea vă revine dumneavoastră”, a declarat Președintele Iohannis, scrie Adevărul.

Președintele a respins categoric o declarație apărută în spațiul public privind despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor și carantinarea acestora în hoteluri.

 „Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Când va fi nevoie, vom veni să vă explicăm ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panica. Panica e lucrul ultim de care avem nevoie”, a precizat Președintele Klaus Iohannis, mai arată Adevărul.

Cotidianul reia astăzi o declarație a Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a vorbit marți seară despre data la care ar putea fi redeschise școlile, restaurantele, hotelurile și sălile de spectacole. Ministrul Tătaru a spus că școlile s-ar putea redeschide la sfârșitul lunii mai.

„Poate sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, 1 iunie. Trebuie să avem foarte mare grijă pentru tot ce înseamnă copii. Ne gândim, ei se vor reîntâlni după o anumită perioadă, deja mâine am o întâlnire cu ministrul Educației, în care să stabilim niște protocoale pentru revenirea în școli”, a precizat Tătaru la Antena 3, arată Cotidianul.

Deși se anunță relaxarea măsurilor luate de Guvern, după 15 mai, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, că trebuie „să ne obișnuim că vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani”.
„După experiența pandemiei de gripă porcină din 2009, am putut vedea că o pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere. Așa va fi și în acest moment. Să ne obișnuim că vom trăi cu coronavirusul și în următorii doi ani. Dar având în vedere prima curbă, putem evalua și ce va urma în următorii doi ani. Nu avem un tratament (…), nu avem un vaccin. În momentul în care noi putem să gestionăm astfel încât să avem puține decese, puține cazuri, mergem spre o curbă lină și putem gestiona prin sistemul medical pe care îl avem, atunci putem spune că am reușit să trecem prin această pandemie, gestionând-o. Atunci când vom ieși și vom vedea că avem o mare parte a populației care s-a imunizat, avem prezența unor anticorpi, putem vedea următorii doi ani ca niște epidemii cu niște cazuri care nu vor avea aceeași amploare ca în această perioadă, dar vor fi niște cazuri cu o simptomatologie frustă sau ușoară care vor merge până vom avea o stare de imunitate la toată populația României”, a declarat ministrul Tătaru, într-un interviu la postul Antena 3, mai arată Agerpres.

Și tot Agerpres scrie despre opinia premierului Ludovic Orban în legătură cu numărul foarte mare de amenzi aplicate de polițiști de la începutul stării de urgență.

„De la debutul epidemiei (…) am avut un dialog extrem de serios cu cei care conduc Ministerul Afacerilor Interne, cu cei care conduc Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră, iar cuvântul de ordine către polițiști a fost: măsură, politețe, o abordare cât se poate de serioasă a necesității implementării măsurilor luate. Pe de altă parte, nu a existat niciodată o dispoziție care să fie dată în sensul de a se da amenzi la kilogram, în sensul de a se face, cum să spun, plan de amenzi. Nu există o astfel de decizie. Dacă mai există abuzuri pe plan local, am solicitat conducerii instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne să corecteze astfel de situații, iar atunci când se dă o amendă sau se ia decizia de constituire a unui dosar penal să se facă cu motive extrem de solide și extrem de serioase. De asemenea, am accentuat foarte mult necesitatea funcției de prevenție și am solicitat să nu se dea amendă din prima, ci întâi să existe un avertisment și numai în cazuri de încălcare foarte clară, foarte severă, cu bună-știință a reglementărilor să se dea amenzi, mai ales amenzi care depășesc amenda minima”, a spus Orban la TVR, arată Agerpres.

După ce 3,1 miliarde de euro au fost aprobate de Parlamentul European pentru combaterea COVID-19, europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță că Parlamentul European a aprobat și alocarea a 3,3 milioane de euro pentru pregătirea Parchetului European, condus de Codruța Kovesi.

„Ne asigurăm că Parchetul European va avea fondurile necesare pentru a începe fără întârziere funcționarea sa și lupta cu frauda de fonduri europene”, a precizat Mureșan, într-o postare pe Facebook, scrie News.ro.

„După trecerea pandemiei, va fi o mare nevoie de bani în Europa. Va trebui să folosim eficient fiecare euro din bugetul Uniunii Europene, fiecare euro din banii pe care ni-i pun la dispoziție cetățenii noștri. De aceea, trebuie să intensificăm lupta împotriva fraudei cu fonduri europene, să ne asigurăm că niciun euro nu este pierdut sau fraudat. Pentru aceasta vom avea nevoie în anii ce urmează de un Parchet European deja bine pregătit. Prin alocarea de astăzi ne asigurăm că Parchetul European va avea fondurile necesare pentru a începe fără întârziere funcționarea sa și lupta cu frauda de fonduri europene”, a mai transmis Mureșan, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Școlile ar putea relua cursurile la sfârșitul lunii mai was last modified: aprilie 22nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: