S-a prelungit cu o lună starea de urgenţă

14 apr. 2020
Vizualizari: 990

Președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile.

 „Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum văd că cer cu inconștiență unii politiceni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopulare spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul sanitar. Stați acasă, pentru a nu ajunge pe un pat de spital”, a spus Președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă, scrie Cotidianul.

Iohannis a adăugat că, prin decretul de prelungire a stării de urgență, se pot plafona prețurile medicamentelor și că școlile rămân închise, suspendându-se toate activitățile didactice care presupun prezența fizică.

„Pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu se va putea lua măsura demiterii, în cazul autorităților care nu își fac treaba Decretul menționează explicit posibilitatea ca managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de persoane din domeniul apărării Termenele de preaviz în cazul personalului sanitar și în apărare se suspendă pe durata perioadei de urgență”, a mai precizat Președintele țării, scrie Cotidianul.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți, că a semnat ordinul referitor la programa pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat și că acestea se vor susține pe baza materiei predate în primul semestru al anului școlar.

„Ordinul de ministru a fost transmis, luni, către Monitorul Oficial al României și, imediat ce acesta va fi publicat, Ministerul Educației și Cercetării va posta noile programe, astfel: pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020 la disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și matematică; pentru Examenul Național de Bacalaureat2020 la disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie”, relatează News.ro.

„Prin elaborarea acestui ordin se asigură egalitatea de șanse pentru toți elevii care vor absolvi învățământul gimnazial, respectiv liceal, dar și o evaluare obiectivă, la nivel național, a competențelor specifice formate/dezvoltate, dar și a conținuturilor corespunzătoare parcurse de elevi pe parcursul învățământului gimnazial/liceal, respectiv în clasa a VIII-a/a XII-a până la finalizarea semestrul I al anului școlar 2019-2020”, a declarat ministrul Monica Anisie, mai scrie News.ro.

Ministerul Finanțelor anunță bugetarii din prima linie a luptei cu COVID-19 că există o rezervă financiară suficientă pentru 4-5 luni sau chiar mai mult.

„Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile, acordurile cu instituții internaționale sunt pe ultimul loc, dacă ajungem acolo. Buffer-ul ne ajunge peste 4 luni, 4-5 luni de zile, chiar mai mult, dar nu pot să dau cifrele exacte, pentru că sunt negocieri cu piețele”, a afirmat ministrul Florin Cîțu, scrie Agerpres, citând un interviu acordat postului TV Digi24.

„În fiecare zi avem o provocare și provocarea cea mai mare pentru Ministerul Finanțelor Publice nu o reprezintă să creștem cheltuieli, pentru că a crește cheltuieli este ușor și o pot face toți. Să finanțezi aceste cheltuieli este dificil, dar nu vor exista probleme la plata la timp a pensiilor, a salariilor, a șomajului tehnic și a altor facturi ale MFP. (…) Este important ca doctorii să știe, polițiștii să știe, toți cei care sunt astăzi în aparatul administrativ să știe că salariul le vine la timp, oamenii care sunt astăzi în prima linie să nu aibă această grijă, să știe că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ. Astăzi lupta cu criza se duce cu aparatul administrativ, care bineînțeles că nu este cel mai eficient, dar lucrăm cu aparatul administrativ, tot aparatul administrativ este în prima linie în această luptă cu criza”, a menționat Florin Cîțu, la Digi 24, notează Agerpres.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a transmis, marți, Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) o serie de recomandări privind măsura izolării la locul de muncă a angajaților centrelor sociale rezidențiale.

„Astfel, pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 8, Ministerul Muncii recomandă DGASPC-urilor ca organizarea pe ture și stabilirea programului în centrele rezidențiale să se realizeze cu consultarea angajaților. Șeful de centru, înlocuitorul desemnat al acestuia sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește personalul care trebuie izolat preventiv la locul de muncă și organizează turele, pentru a asigura funcționarea serviciului”, se menționează în comunicatul MMPS, scrie Agerpres.

„De asemenea, autoritățile administrației publice locale în a căror rază de competență funcționează serviciile sociale au obligația să asigure hrana zilnică a personalului, pe perioada izolării preventive la locul de muncă, precum și transportul de la domiciliu/reședință la locul de muncă, atât la începutul perioadei de 14 zile de izolare preventivă, cât și la ieșirea din izolarea la locul de muncă. În cazul apariției unei situații medicale în cadrul unui serviciu social, personalul trebuie să contacteze în prima fază medicul de familie și, în funcție de recomandările acestuia, se va contacta serviciul de urgență 112”, menționează Ministerul Muncii, mai notează Agerpres.

Dacă ieri scriam că Spania vrea să reia activitatea în mai multe sectoare, astăzi notăm o informație similară care vine din Austria, acolo unde se vor redeschide o parte dintre magazine. Decizia a fost luată pentru a reduce pierderile din economie.

„Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a prezentat, zilele trecute, un plan pentru relansarea economiei, care începe cu redeschiderea magazinelor care au o suprafață de până la 400 de metri pătrați. În faza următoare, începând cu 1 mai, Austria va permite redeschiderea centrelor comerciale, a magazinelor mari și frizeriilor. Ulterior, vor fi redeschise restaurantele și  hotelurile, undeva la jumătatea lunii mai. Cancelarul austriac a justificat măsurile de relaxare arătând că se dorește ca economia Austriei să depășească rapid această criză și să țină sub control fenomenul șomajului. Cu toate acestea, cancelarul Sebastian Kurz a atras atenția că pericolul nu a trecut și a îndemnat populația să respecte regulile de izolare la domiciliu”, notează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

S-a prelungit cu o lună starea de urgență was last modified: aprilie 14th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: