S-a lansat programul „Prima Casă 2020”

21 feb. 2020
Vizualizari: 539

Corupția din România continuă să fie tema acestui început de an. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, s-a referit joi, în discursul rostit la Forumul CEO organizat de AmCham Romania, la efectele negative ale corupției, care limitează competiția de pe piața liberă.

„Capacitatea oligarhilor cu legături politice și a baronilor de a controla interesele de afaceri și de a limita competiția pe piața liberă trebuie să ia sfârșit. Comunismul a distrus toate țările care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rău. (…) Acum, revoluția care a început în urmă cu 30 de ani trebuie încheiată cu succes. România a suferit prea mult timp și dumneavoastră puteți ajuta să se pună capăt acestei suferințe. Distrugerile produse încă nu au fost reparate și pot fi adâncite. România își pierde tinerii și muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigrației. Oamenii nu pleacă pentru că pot câștiga mai mulți bani în altă parte, ci pleacă pentru că își pierd speranța. Și-au pierdut speranța că România are determinarea și curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârșit, de corupția endemică generată de comunism și perpetuată de baronii corupți. Acesta este momentul să le arătăm că România poate și va face ceea ce este drept și corect”, a declarat ambasadorul Zuckerman, scrie News.ro.

Ambasadorul a spus că privatizarea este necesară și că un mediu de afaceri cu adevărat liber va crea bogăție și prosperitate pentru toată lumea.

„Firmele controlate de guvern nu doar că favorizează practici de business ineficiente, împiedică piața liberă și competiția, dar, mai important, păstrează corupția vie. Doar un mediu de afaceri stabil, predictibil și complet transparent poate atrage investițiile necesare, care să ducă la dezvoltare și să promoveze o economie concurențială. Transparența în afaceri și responsabilitatea sunt primordiale”, mai scrie News.ro.

Lupta anticorupție este relansată odată cu numirea șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT.

„Candidații care au fost numiți sunt rezultatul unei evaluări foarte serioase, au existat practic mulți candidați care au intrat în cursă. Ministerul Justiției a efectuat procedura de evaluare în mod obiectiv, pe baza carierei și a proiectului pe care l-a prezentat fiecare candidat. Candidații, din punctul meu de vedere, îndeplinesc exigențele necesare pentru a ocupa funcțiile de conducere pentru care și-au depus candidatura și decizia președintelui este o decizie cât se poate de corectă și de normală”, a declarat, joi seară, Ludovic Orban, scrie News.ro.

Potrivit premierului Orban, aceste instituții au nevoie de conduceri stabile, după lungi perioade de interimat.

„Era necesară efectuarea numirilor și am încredere că noii conducători ai parchetelor vor crește performanța acestor instituții și vor asigura buna funcționare a acestor instituții în condițiile legii”, a mai spus Orban, scrie News.ro.

Presa mai scrie despre reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles, la care participă și Președintele Iohannis.

„Este o negociere pe un buget unde fiecare încearcă să-și maximizeze șansele. Ambiția mea este să primim bani suficienți pentru coeziune, să primim bani suficienți pentru agricultură și să avem un buget per total mai mare decât cel din perioada bugetară anterioarăˮ, a spus Președintele Iohannis, înainte de participarea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în care se discută cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021–2027, relatează Agerpres.

Programul „Prima Casă” continuă și în 2020.

„Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat joi lansarea Programului Prima Casă 2020, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor, a acordului de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru anul 2020. Potrivit unui comunicat al Fondului, Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, în favoarea finanțărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank”, relatează Cotidianul.

Presa notează că medicul Beuran rămâne în arest la domiciliu.

„Curtea de Apel București a decis definitiv joi ca medicul Mircea Beuran să rămână în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de 10.000 de euro pentru a-i aranja unui medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila», București. Curtea de Apel București a respins atât contestația medicului, cât și pe cea a DNA, fiind menținută decizia instanței de fond – Tribunalul București – prin care Mircea Beuran a fost plasat pe 14 februarie în arest la domiciliu”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

S-a lansat programul „Prima Casă 2020” was last modified: februarie 21st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: