S-a instituit starea de urgenţă

16 mart. 2020
Vizualizari: 711

Sâmbătă, după ce membrii Guvernului Orban 3 au depus jurământul de învestitură, Președintele Klaus Iohannis a anunțat instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

„Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în așa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare”, a spus Președintele Iohannis, scrie Agerpres.

Președintele a subliniat că starea de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

„În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat Președintele Iohannis, mai scrie Agerpres.

Premierul Ludovic Orban a declarat că autoritățile sunt în procedură de achiziție avansată a măștilor, costumelor de protecție și a tuturor celorlalte echipamente necesare în lupta contra COVID-19.

„În ceea ce privește măști, costume de protecție, mănuși și toate celelalte echipamente, suntem în procedură de achiziție avansată și am planificat o achiziție pe termen mai lung în funcție de evoluția necesarului. Căutăm toate soluțiile pe care le avem la dispoziție, apelăm la orice furnizor posibil pentru obținerea acestor produse și, imediat ce vor intra în stocuri, ele vor fi repartizate cu celeritate, repet, către sectorul de sănătate, către spitale, către direcțiile de sănătate publică, către toate structurile Ministerului de Interne și către alte instituții unde este necesară asigurarea protecției. Distribuția va fi imediată din momentul în care vom intra în posesia acestor cantități și se va face în funcție de un necesar care va fi stabilit de fiecare unitate care are nevoie de aceste echipamente”, a declarat Ludovic Orban, duminică, într-o conferință de presă online, notează Agerpres.

Președintele Pro România, Victor Ponta, cere Guvernului să amâne cu 90 de zile plata contribuțiilor firmelor afectate de pandemia COVID-19 și afirmă că partidul său a depus vineri un proiect de lege în acest sens.

„Noi am depus vineri, când am fost la Parlament, proiectul de lege privind completarea și modificarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal. Nu e timp acum de votat legea. Dacă o ia Guvernul azi exact așa, textul e lucrat cu specialiști și o adoptă ca ordonanță de urgență, ar fi foarte bine”, a spus Ponta, scrie Agerpres.

Ponta a subliniat că „toate firmele – hoteluri, restaurante, alimentație publică, agenții de turism, transport internațional, companii de transport – trebuie să primească o amânare de minimum 90 de zile a plăților contribuțiilor și a taxelor”, mai scrie Agerpres.

„De asemenea, Ponta a amintit că a propus amânarea cu 90 de zile a plății ratelor bancare de către persoanele fizice”, mai notează Agerpres.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că mai multe puncte de trecere a frontierei de la granițele cu Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia vor fi închise.

Se închid „la frontiera cu Ungaria: Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai. La frontiera cu Ucraina: Sighet; La frontiera cu Bulgaria: Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet; La frontiera cu Republica Moldova: Rădăuți Prut și Oancea; La frontiera cu Serbia au fost închise unilateral de autoritățile sârbe: Porțile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin si Naidăș. Rămân funcționale: Porțile de Fier 1, Moravița și Jimbolia”, notează Cotidianul, care citează declarația ministrului Vela.

Presa mai scrie că elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat pot urmări de luni cursurile de Teleșcoală organizate de TVR.

„Cursurile pot fi urmărite atât la TVR 2, cât și online, pe canalul de Youtube al TVR. Emisiunile au loc de luni până vineri. Teleșcoala este o emisiune produsă de Televiziunea Română în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, care furnizează tematica, ordinea lecțiilor și profesorii care vor susține cursurile. Predarea se va face după manualele aprobate de MEC. Și elevii claselor primare vor putea urmări lecții live, cu recapitulări, exerciții practice și informații din materia la zi, pe o platforma de cursuri online gratuite pentru elevi susținută de Primăria Capitalei. Fiecare lecție se va încheia cu teme pentru acasă pe care elevii le vor putea lucra împreună cu părinții”, scrie România Tv.

Alegerile locale sunt o altă temă discutată în presă. Se vehiculează ideea amânării alegerilor locale până în luna septembrie. În cadrul conferinței de presă susținute duminică, premierul Orban a legat amânarea alegerilor de evoluția pandemiei de coronavirus.

„La ultima consultare cu partidele am convenit, de principiu, asupra 28 iunie, urmând să vedem evoluțiile și să luăm o decizie prin consultarea partidelor, dacă amânăm sau nu. (…) E greu de văzut dacă e virus sezonier, când e vârful epidemiei și așa mai departe”, a spus premierul Orban, scrie Adevărul.

Cu toată pandemia de coronavirus, Franța a organizat primul tur al alegerilor locale.

„Primul tur al alegerilor locale din Franta, derulat ieri, a fost marcat de o rată record a absenteismului. 56% dintre cele aproape 48 de milioane de alegători au rămas acasă, teama de coronavirus fiind la originea acestui fenomen excepțional. Trebuie știut că alegerile municipale din Franța sunt printre cele mai plebiscitate de francezi care se deplasează de obicei în masă la urne cu această ocazie. Scorul de ieri, cu aproape 20 de procente mai mic decât cel de la precedentele locale din 2014, pe fond de epidemie de coronavirus, pune sub semnul întrebării organizarea celui de-al doilea tur, programat duminica viitoare”, relatează Radio France International.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Marea Britanie amână alegerile locale programate în luna mai cu un an.

„Din cauza pandemiei de COVID-19, Guvernul britanic a decis vineri amânarea cu un an a alegerilor locale care erau programate pentru luna mai, relatează BBC Online. Decizia vine în urma unei recomandări emise joi de Comisia Electorală, care precizase că scrutinul din 7 mai ar trebui amânat până în toamnă. Până acum, 10 persoane au murit în Marea Britanie din cauza noului coronavirus, în întreaga țară fiind confirmate 798 de cazuri”, scrie Euractiv.

Seară frumoasă!

S-a instituit starea de urgență was last modified: martie 16th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: