S-a înfiinţat Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România

9 oct. 2019
Vizualizari: 738

Deschidem Revista cu modificările pe care Guvernul le pregătește pentru a atribui programului „Prima Casă” un caracter social. Comisia de buget a Camerei Deputaților a aprobat ieri, 8 octombrie, propunerea legislativă pentru modificarea O.U.G. 60/2009, inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” și o abținere și urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este for decizional. Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel că, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși 7.000 lei.

(…) Creditele destinate achiziției de locuințelor pot fi garantate de către stat în procent de maximum 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Pentru creditele destinate achiziției celorlalte categorii de locuințe procentul garantat de către stat poate fi de maximum 40% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Creditele destinate achiziției locuințelor de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de către stat în procent de 100%, au mai stabilit deputații”, notează Agerpres.

Presa mai scrie azi că președintele Klaus Iohannis a semnat ieri, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc la Palatul Cotroceni, decretul pentru promulgarea legii privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

„Potrivit legi promulgate, Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România are sediul în Calea Victoriei nr. 218. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, din venituri proprii, donații și sponsorizări. Muzeul are ca scop prezentarea și promovarea istoriei culturii și tradițiilor comunității evreiești din România, protejarea victimelor Holocaustului și combaterea antisemitismului”, notează Agerpres.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunțat, marți, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict de natură constituțională în legătură cu acțiunile ministrului Justiției, Ana Birchall. De asemenea, Savonea a vorbit despre o „criză fără precedent în interiorul Consiliului”, generată de refuzul unor membri de a participa la ședințe.

„Avem cinci ședințe amânate, pentru același motiv, lipsa cvorumului legal în vederea desfășurării ședințelor de plen. Astăzi au lipsit trei procurori, fără nicio justificare. Așa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă ședință care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută, am verificat evidențele Consiliului și ceea ce afirmă nu se regăsește în realitate, respectiv în evidențele noastre nu figurează înregistat în ziua de 3 octombrie nicio solicitare din partea Parchetului General și nicio invitație. De altfel, în calitatea mea de președinte, ar trebui să fiu în cunoștințată, fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situație, cu atât mai mult cu cât ședința de plen fusese convocată încă din data de 2 octombrie într-o ședință informală”, a declarat marți, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, notează News.ro.

Ziarele scriu azi că fostul șef al ANI, Horia Georgescu, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

Instanța a admis, marți, apelul declarat de Georgescu față de sentința prin care Curtea de Apel București îl condamnase, pe 14 februarie 2018, la 4 ani de închisoare cu executare. (…) ICCJ a admis, totodată, apelurile formulate de alți inculpați din dosar, printre care fostul președinte al ANRP, Ingrid Zaarour, și fostul vicepreședinte ANRP, Ingrid Mocanu, ambele achitate pentru infracțiunea de abuz în serviciu. (…) În cazul fostului deputat, Theodor Nicolescu, instanța a dispus achitarea pentru abuz în serviciu, menținând în schimb pedeapsa de 8 ani de închisoare aplicată pentru infracțiunea de luare de mită. De asemenea, fostul deputat Marko Attila-Gabor a fost achitat pentru abuz în serviciu, judecătorii înlăturând și dispoziția privind anularea suspendării executării unei alte pedepse de 3 ani închisoare.
ICCJ a lăsat nesoluționată latura civilă a cauzei”,
scrie Agerpres.

Dosarul „Tel Drum” revine în atenția presei: Ziariștii l-au întrebat  pe procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor, când va fi dată o soluție în acest dosar, în care este urmărit penal și fostul lider al PSD, Liviu Dragnea.

Săptămâna trecută, s-a pronunțat la Tribunalul Teleorman. A fost respinsă acea cerere de confirmare a redeschiderii urmăririi penale. Am discutat cu procurorul de caz și șeful de secție. Sper ca, într-un termen rezonabil, să fie dată o soluție în acel dosar. Până la sfârșitul anului, sigur se va da o soluție. Sper să fie rezolvat printr-o soluție legală”, a declarat ieri procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor, potrivit Agerpres.

 

Seară frumoasă!

S-a înființat Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România was last modified: octombrie 9th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: