Rusia cere SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 de la Deveselu

8 feb. 2019
Vizualizari: 688

Deschidem Revista din această seară cu Reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, care se desfășoară la București.

„Europol ar putea dezvolta o platformă IT comună pentru schimbul de cunoștințe privind gestionarea datelor digitale, potrivit discuțiilor purtate joi, la sesiunea de afaceri interne a reuniunii informale a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, informează un comunicat remis de MAI”, scrie Agerpres.

Referitor la cooperarea polițienească, „miniștrii afacerilor interne ai statelor membre UE au discutat despre oportunitățile pe care le poate oferi schimbul de cunoștințe în gestionarea datelor digitale între autoritățile de aplicare a legii, pentru a ține pasul cu dinamica mediului infracțional în era digital”, mai notează Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a arătat că dorește ca, la finalul mandatului României la președinția Consiliului JAI, să se poată spune că țara noastră a contribuit la îmbunătățirea vieții cetățeanului european.

„«Ne dorim o bună colaborare cu toate țările membre, o bună colaborare în cadrul trioului cu Finlanda și Croația, care ne succed, ne vor succeda la președinție, și ne dorim ca la finalul mandatului României la președinția Consiliului Uniunii, dar eu vorbesc acum de Consiliul JAI, să putem privi în urmă, să putem spera, să putem spune că ne-am îndeplinit misiunea pe care o avem la președinția Consiliului JAI, că am contribuit la armonizarea legislației în spațiul european, că am contribuit la ridicarea standardelor de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale, că am facilitat cooperarea judiciară în spațiul european și nu numai, că am facilitat cooperarea economică, culturală, socială din spațiul european, că am contribuit la îmbunătățirea vieții cetățeanului european în general și, sigur, și cetățeanul român care este un cetățean european», a declarat Tudorel Toader, la Palatul Parlamentului”, scrie Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a avut ieri și o întrevedere cu o delegație a Comisiei pentru Afaceri UE din Bundestag, în cadrul căreia s-a discutat despre rolul DNA și efectele modificărilor legilor penale.

„Potrivit unui comunicat al MJ, temele de discuție avansate de partea germană au făcut referire la reformele în domeniul justiției (independența justiției); rolul Direcției Naționale Anticorupție; efectele modificărilor Codului de procedură penală și ale legilor penale asupra cooperării în domeniul justiției și cel polițienesc în statele membre UE (mandatul european de arestare) și, respectiv, punctul central al președinției Consiliului UE: «Europa valorilor comune». Tudorel Toader a subliniat că activitatea Ministerului Justiției se va înscrie într-un efort coerent de urmărire a obiectivului de consolidare a Uniunii Europene”, notează Agerpres.

Presa scrie azi și despre întâlnirea de ieri de la Bruxelles a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu premierul Viorica Dăncilă. Aceasta a avut joi, la Bruxelles, și o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, una dintre temele acordate fiind legată de statul de drept și independența justiției în România.

„Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că poate că el este de modă veche, dar continuă să creadă că «este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu». În comunicatul transmis de Guvern după întâlnire nu este menționată tema justiției între cele discutate”, scrie News.ro.

În cursa electorală pentru Președinția României, se anunță o nouă candidatură.

„Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi seara, la Antena 3, din nou, că se gândește serios la o candidatură la alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. El a admis că la PSD poate fi o chestiune de orgoliu susținerea unui candidat care nu este din partid, dar a spus că trebuie să facă «un calcul la rece»”, scrie News.ro.

Ziarele scriu astăzi și despre dosarul retrocedărilor de la Constanța, în care judecătorii au dat o sentință definitivă.

„Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a primit condamnare definitivă de 9 ani cu închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale. Mazăre se află în Madagascar din decembrie 2017. Alături de fostul edil, au mai fost condamnați: Cristian Borcea – 5 ani de închisoare; Nicușor Constantinescu – 5 ani; Dragoș Săvulescu – 5 ani și jumătate; notarul Aurel Jean Andrei – 2 ani cu suspendare. […] Sentința este definitivă. Este vorba despre dosarul retrocedărilor, din anul 2008, în care Mazăre și o întreagă listă de funcționari publici, printre care și Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, sunt acuzați de infracțiuni de corupție, mai exact: abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni”, scrie Adevărul.

În finalul Revistei, scriem despre o propunere a Rusiei, care vizează desființarea scutului anitirachetă de la Deveselu.

„Ministerul rus al Apărării a propus joi ca SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România, care ar încălca Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konașenkov, citat de TASS”, scrie Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat joi că scutul de la Deveselu este o structură militară cu caracter strict defensiv.

„«Toată lumea știe foarte bine și lucrurile acestea au fost în permanență spuse de către noi: baza de la Deveselu este o structură militară pur defensivă, care se folosește împotriva rachetelor balistice și care în niciun caz nu are încărcături nucleare, este vorba de rachete care pur și simplu funcționează, ca urmare a unor explozii cu combustibil convențional […]. Nu există absolut nimic, niciun argument în legătură cu posibilitatea ca această bază să creeze probleme Federației Ruse. Este strict de apărare în cazul unui atac cu rachete, de oriunde ar veni el», a afirmat ministrul Meleșcanu într-o intervenție telefonică la Antena 3”, mai arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Rusia cere SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 de la Deveselu was last modified: februarie 8th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: