Românii cred că vom scăpa de pandemia de COVID-19 până la sfârşitul anului

8 iul. 2020
Vizualizari: 635

Deschidem Revista din această seară cu un sondaj care arată că nouă din zece români (92%) susțin că au fost afectați, într-un fel sau altul, de perioada petrecută în starea de urgență, determinată de pandemia de COVID-19. Agerpres publică rezultatele Barometrului de opinie Frames & Hygienium.

Barometrul de opinie a fost realizat de compania de consultanță Frames, în perioada 29 iunie – 2 iulie 2020, online și prin telefon, pe un eșantion de peste 2.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 70 de ani, reprezentativ din punct de vedere geografic, la nivel național.

„Conform cercetării, din totalul persoanelor intervievate, numai 6% au spus că nu au fost afectate de restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, în timp ce 2% au preferat să nu răspundă”, notează Agerpres.

„Potrivit sursei citate, peste două treimi (67%) dintre cei chestionați sunt foarte convinși că vom scăpa de coronavirus până la sfârșitul anului 2020, în timp ce numai 22% dintre respondenți cred că pandemia va dura mai mult timp. În acest context, 61% dintre români consideră că sfârșitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin, 22% spun că imunizarea de masă va juca un rol important în această evoluție, iar 12% estimează că tehnologia și măsurile de siguranță și securitate vor fi decisive în acest demers”, mai arată Agerpres.

Presa mai scrie că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu un anunț legat de pandemia de coronavirus și modul de transmitere a acesteia.

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut marți că «apar dovezi» privind răspândirea pe calea aerului a noului coronavirus, după ce un grup ce oameni de știință au cerut organizației să își actualizeze recomandările referitoare la modul în care boala este transmisă între oameni”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„În timpul birefingului de presă al OMS de marți, Benedetta Allegranzi, directorul tehnic al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor, a spus că apar dovezi referitoare la transmiterea pe calea aerului a coronavirusului, dar că această constatare nu este definitivă. «Posibilitatea transmiterii pe calea aerului, în spații publice, mai ales în condiții specifice, aglomerație, spații închise, locații slab ventilate, care au fost descrise, nu pot fi excluse. Cu toate acestea, trebuie strânse dovezi și interpretate și vom continua să sprijinim acest lucru», a spus aceasta”, mai arată News.ro.

Europa este departe de a fi scăpat de coronavirus. Serbia, care la începutul pandemiei era printre țările cel mai puțin afectate, cunoaște în prezent o creștere îngrijorătoare a numărului persoanelor infectate. La Belgrad, Președintele Aleksandar Vucic a decis să reimpună starea de urgență pe fondul pandemiei de coronavirus și această decizie a fost urmată de proteste violente.

„Conform News.ro, mii de persoane au ieșit aseară să protesteze la Belgrad și au fost folosite gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Totodată, un grup de protestatari s-a împins într-un cordon de poliție, a spart ușa și a intrat în clădirea Parlamentului. Ulterior, poliția i-a împins înapoi. Mulțimea a cerut demisia lui Vucic. Președintele Vucic a declarat că adunările vor fi limitate la cinci persoane începând chiar de miercuri și că pentru weekend este în plan instituirea restricțiilor de circulație. “Pregătiți-vă pentru restricții de circulație începând din 10 iulie, până în 13 iulie”, a declarat Vucic. «Situația din Belgrad este alarmantă. Spitalele sunt literalmente supraaglomerate», a mai spus Vucic într-o conferință de presă televizată. Serbia se confruntă cu un număr raportat de 16.168 de infecții cu noul coronavirus și 330 de decese, însă cifrele sunt în plină ascensiune”, relatează Libertatea.

„Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 23 septembrie sesizarea USR și PNL asupra modificărilor aduse Legii privind funcționarea Curții de Conturi”, au precizat, miercuri, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

„Pe 11 iunie, USR anunța că sesizează Curtea Constituțională pentru modificările aduse Legii 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, demersul urmând să fie susținut și de PNL. «Modificările promovate prin vocea senatorului Daniel Zamfir sunt de natură să slăbească atribuțiile Curții de Conturi de a controla eficient modul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste modificări transformă Curtea de Conturi dintr-o instituție de control într-o instituție care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare. Astfel, în urma constatărilor sale, Curtea de Conturi ajunge doar să recomande entității auditate luarea măsurilor de înlăturare a neregulilor din activitatea auditată. În timp ce legea în vigoare are dispoziții clare și ferme, noile modificări propuse de senatorul Zamfir stabilesc că aceasta poate dispune, prin hotărâre a plenului, blocarea fondurilor bugetare sau speciale, atunci când se constată utilizarea nelegală a acestora», se arăta într-un comunicat al USR”, relatează Agerpres.

Presa mai scrie despre calendarul alegerilor locale care ar trebui organizate în România, în această toamnă.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, marți, după adoptarea proiectului privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, că în 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central. Candidaturile se depun până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august”, scrie News.ro.

„În ceea ce privește alianțele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020”, a mai transmis AEP, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!

Românii cred că vom scăpa de pandemia de COVID-19 până la sfârșitul anului was last modified: iulie 8th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: