România va atinge vârful epidemiei între 20 aprilie şi 1 mai

3 apr. 2020
Vizualizari: 1628

Joi seară, România a trecut un nou prag psihologic, a fost înregistrat pacientul cu numărul 100, care a decedat din cauza infectării cu COVID-19.

Știrile ProTV notau ieri seară: „Potrivit celei mai recente raportări oficiale, în România sunt confirmate 2.738 de cazuri de coronavirus. 267 de pacienți s-au vindecat, iar numărul morților a ajuns joi seară la 116”.

Presa mai scrie că, după Suceava, Țăndărei ar putea fi al doilea oraș din România care intră în carantină.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat joi solicitarea Direcției de Sănătate Publică ca orașul Țăndărei să intre în carantină, propunerea fiind transmisă Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat Prefectura Ialomița. Hotărârea a fost luată din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima săptămână și de contacți ai persoanelor respective aflați în izolare. Biroul de presă al Prefecturii Ialomița a mai menționat că în județ au fost confirmate 37 de cazuri de infectare cu coronavirus, 208 persoane se află în carantină, iar 2.429 – în autoizolare și sunt monitorizate la domiciliu”, scrie Digi24, citând surse Agerpres.

„Focarul a izbucnit în comunitatea de romi din Țăndărei, în rândul căreia, în ultimele săptămâni, au existat sute de persoane care s-au întors în țară din zone roșii precum Italia, Spania, Franța sau Germania. Mulți dintre ei n-au respectat izolarea și au transmis virusul cu repeziciune în interiorul comunității”, relatează Recorder.ro, citat de Digi24.

La Suceava, Guvernul încearcă stabilizarea situației de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, prin numirea unei conduceri militare. Patru ofițeri din cadrul Ministerului Apărării Naționale vor asigura managementul medical și operațional al Spitalului Județean de Urgență.

„Patru militari din Ministerul Apărării Naționale vor asigura managementul Spitalului Județean de Urgență «Sfântul Ioan cel Nou» din Suceava. Echipa care va asigura managementul medical și operațional al unității sanitare, va fi constituită din manager – colonelul medic Daniel Derioiu, director medical – locotenent-colonel medic Dinu Chioralia, șef al logisticii – maior Lupașcu Bebi, iar ofițer de stat major locotenent-colonel Cristian Mihoci”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, scrie Cotidianul.

„Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și noul secretar de stat Ionel Oprea s-au deplasat la Suceava, iar secretarul de stat, fost șef al Direcției medicale a Ministerului Apărării, va rămâne în localitate pentru gestionarea situației, anunța Grupul de Comunicare Strategică (GCS). (…) Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a declarat joi că o echipă de specialiști de la Unitatea militară de decontaminare de la Huși va începe de vineri o acțiune de dezinfecție în municipiul Suceava și împrejurimi”, mai arată Cotidianul.

Președintele Iohannis a anunțat, joi seară, într-o videoconferință, că a cerut Guvernului recompensarea personalului medical care se află în prima linie a luptei cu COVID-19.

„Am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil. Am promisiuni din Guvern, am vorbit cu premierul Orban, cu ministrul Fondurilor Europene, am promisiuni că în foarte puțin timp vor veni cu soluții foarte concrete”, a spus Președintele Iohannis, scrie Cotidianul.

Presa mai consemnează declarațiile premierului și ale ministrului Sănătății, în legătură cu momentul în care România ar putea atinge vârful epidemiei.

„Sunt păreri împărțite, dar cele mai multe păreri converg spre un vârf al epidemiei între 20 aprilie – 1 mai. Astea sunt evaluări fiind vorba de un virus imprevizibil. Este foarte greu de făcut predicții. Suntem pregătiți, urmărim cu atenție fiecare zonă, luăm măsuri”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, la Digi24, notează Adevărul.

O părere similară are și ministrul Sănătății, care oferă și date în legătură cu estimările făcute de Guvern.

„Vârful pandemiei îl văd în a doua jumătate a lunii aprilie. Dar îl văd mai ascuțit sau mai domol, în funcție de ceea ce vom face noi, atât ca activitate medicală, dar și populația prin măsurile care trebuie într-adevăr respectate. Poate fi în jur de de 10.000, poate fi în jur de 15.000, depinde cum avem rata de transmitere locală, accelerată sau nu. Poate fi din cazuri ușoare și medii, poate fi din cazuri grele, critice, care necesită suport, și atunci vom avea o aglomerare a terapiilor intensive și vom avea și decese”, a declarat Nelu Tătaru, la postul TVR1, scrie Libertatea.

News.ro scrie astăzi despre prevederile O.U.G. prin care sunt acordate zile libere pentru părinți și în timpul vacanțelor școlare, pe perioada stării de urgență, adoptată joi de Guvern.

„Părinții care își supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgență vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare. Guvernul a adoptat în acest sens o Ordonanță care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr.217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ”, anunța vineri Ministerul Muncii, scrie News.ro.

„În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice. De altfel, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că și în vacanța școlară părinții vor putea beneficia de sprijinul financiar acordat pentru a sta acasă cu copiii”, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
România va atinge vârful epidemiei între 20 aprilie și 1 mai was last modified: aprilie 3rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: