România luată cu asalt de românii din Italia şi Spania

11 mart. 2020
Vizualizari: 750

Șeful Poliției de frontieră, chestorul Ioan Buda, a prezentat marți, într-o conferință de presă ținută la Ministerul de Interne, datele oficiale în legătură cu intrarea în țară a unor persoane din zone afectate de coronavirus.

Conform datelor prezentate, în ultimele două săptămâni au venit din Italia peste 34.000 de români.

„Din Italia sau cei care au tranzitat Italia din 23.02 și până în prezent au intrat în țară 40.612 persoane dintre care peste 34.000 români și 3.800 italieni, 2.800 alte cetățenii”, a declarat Inspectorul General al Poliției de Frontieră, notează Digi24.

„Șeful poliției de frontieră a declarat că acesta trafic este constant, scăderile sau creșterile fiind infime. (…) De asemenea, în România au intrat în ultima perioadă 2.570 de cetățeni chinezi”, mai arată Digi24.

Numărul  cazurilor de infestare cu Covid-19 a ajuns la 32, în România.

„Autoritățile au depistat un nou bolnav de coronavirus, fiind vorba despre un bărbat din Iași, iar numărul persoanelor infectate ajunge la 32. «A fost confirmat cel de-al 32-lea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Este vorba de un bărbat în vârstă de 38 ani din Iași, contact cu un caz confirmat în Varșovia, era în autoizolare din data de 9.03.2020»”, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Bărbatul infectat este polițist de frontieră.

În cursul zilei de miercuri alte două persoane au fost confirmate cu infecție cu COVID 19. Una dintre ele ste un bărbat tot din Iași, iar altul un medic de la Spitalul Gerota din București”, scrie Cotidianul.

Dacian Cioloș, fostul premier al României, a anunțat că numărul de cazuri confirmate de coronavirus e mult mai mic decât cel real.

Numărul de cazuri confirmate prin teste e mult mai mic decât cel real. Noi nu descoperim decât cazurile în care virusul s-a manifestat deja și arată simptome. Numărul de infectări poate fi mult mai mare decât ceea ce știm. Foarte multe persoane pot purta virusul fără să-l manifeste. Acele persoane poate nu se vor îmbolnăvi niciodată, pentru că au un sistem imunitar solid, dar pe perioada în care virusul e activ la ele fără să-i îmbolnăvească, acele persoane pot să-l răspândească în jur fără să știe”, susține fostul premier Dacian Cioloș, scrie Capital.ro.

În timp ce autoturismele și autocarele cu românii care se întorc din Italia luau cu asalt granița de vest a țării, premierul Orban s-a întâlnit cu liderii partidelor politice pentru a lua o decizie în privința organizării alegerilor.

„În urma consultărilor cu premierul interimar Ludovic Orban, partidele au stabilit ca alegerile locale să aibă loc pe 28 iunie. Decizia finală va fi luată în două săptămâni, în funcție de cum evoluează epidemia de coronavirus”, notează România Tv.

„Am ținut cont de examentul de capacitate și Bacalaureat, care ar trebui să se finalizeze. 4 și 21 iunie ar fi pus probleme pentru cele două examene. Nu va exsta o interferență între procesul electoral și cel de organizare a acestor examene”, a mai spus Ludovic Orban, înainte.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat că ar trebuie reglementată  situația strângerii de semnături.

„Să strângem semnături pentru candidați în momentul aceste înseamnă să răspândim epidemia”, a spus Victor Ponta, mai arată România Tv.

Și liderul USR, Dan Barna, s-a declarat de acord cu data alegerilor locale, dar ținându-se cont de evoluția epidemiei.

„E foarte clar că dacă nu vom avea o scădere a fenomenului, nu va avea nimeni chef de alegeri, dacă va fi preocupat să-și protejeze părinții și copiii”, a spus Dan Barna, scrie România TV.

Toți participanții la discuții au declarat că este nevoie de un guvern stabil care să poată gestiona situația de sănătate publică.

Parchetul General anunță că activitatea cu publicul se sistează, la toate parchetele, până la 30 martie.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Procurorul general a dispus mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cauzate de virusul COVID 19:  1. Activitatea de relații cu publicul și audiențe în cadrul parchetelor se suspendă până la data de 30 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii suspendării și va fi suplinită de primirea sesizărilor, cererilor și memoriilor prin corespondență, folosind mijloacele de comunicare electronice sau trimiterile poștale. 2. Pe perioada incidenței prezentului ordin, comunicarea actelor procedurale se va realiza preponderent prin intermediul poștei electronice, cu acordul prealabil al destinatarului.3. Intrarea persoanelor în sediile parchetelor, cu excepția personalului propriu și a celui din instituțiile sistemului judiciar, de ordine publică și siguranță națională, se va face numai după completarea unei declarații pe propria răspundere. În cazurile în care, din conținutul declarației menționate anterior, rezultă vreuna din situațiile de risc indicate de răspunsul afirmativ la întrebări, conducerea parchetului sau persoanele desemnate vor interzice accesul declarantului. 4. Procurorul de caz poate amâna efectuarea activităților procedurale care implică contactul direct cu persoanele, în măsura în care este posibil față de urgența cauzei”, scrie News.ro.

De asemenea, s-au dispus măsuri pentru dezinfectarea și igienizarea spațiilor accesibile publicului și birourilor personalului din sediile parchetelor.

Evenimentul Zilei scrie că „până la noi ordine, concursurile pentru intrarea în magistratură vor fi anulate și nu vor mai putea fi organizate pe viitor, ca a urmare a unei decizii de a Curții Constituționale a României”.

„Judecătorii de la CCR au decis, marți, 10 martie, să admită o excepție de neconstituționalitate care se referă la «regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură». În prezent, concursul pentru intrarea în magistratură, fie pe filiera directă, fie prin filiera indirectă, care necesită o experiență minimă de cinci ani în funcții juridice, se desfășoară în baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii. Ori, spun judecătorii de la CCR, tocmai aici este întreaga problemă, deoarece aceste concursuri ar trebuie să fie reglementate de o lege organică, din moment ce activitatea judecătorilor și procurorilor, este prevăzută de un capitol distinct din Constituția României”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

România luată cu asalt de românii din Italia și Spania was last modified: martie 11th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: