România ia măsuri excepţionale pentru limitarea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19

9 mart. 2020
1.479 views

COVID-19 și modul în care evoluează epidemia cu noul coronavirus în Europa este subiectul care ține prima pagină a presei românești.

„Al 15-lea caz confirmat de coronavirus din România: o femeie de 70 de ani, din județul Mureș, anunță Grupul de comunicare strategică. Persoana se afla în izolare la domiciliu din data de 6 martie a.c., întrucât a revenit în țară din Italia (Ancona/ Bologna – n.r. nu e în zona de carantinare declarată de autoritățile italiene). În cursul zilei de vineri i-au fost recoltate probe, după ce femeia a avut dificultăți de respirație, tuse și febră.Femeia va fi transportată cu izoleta pentru internare la Spitalul de boli infecțioase din Cluj”, relatează Digi 24.

Cum va evolua situația în România aflăm de la șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că a citit un studiu care arată că perioada de vârf în privința coronavirusului va fi înregistrat în preajma Paștelui. Situația este îngrijorătoare, recunoaște secretarul de stat din MAI”, notează Gândul.

Întrebat dacă este îngrijorător acest lucru, dat fiind faptul că mulți români se întorc din străinătate în acea perioadă, Arafat a răspuns pozitiv.

„Da (ne îngrijorează că vor veni mai mulți acasă de Paști – n.r.) și pentru asta noi am lansat mesaje și apeluri către ei să nu vină dacă pot să anuleze și să nu expună familiile lor aici. Același mesaj l-am dat aici, să nu plece lumea în perioada sărbătorilor în zonele afectate. Când se întorc, cu siguranță, autoizolare sau carantină și nu știu dacă mai este corect, dacă au mers cu bună știință în zonele afectate statul să finanțeze carantina”, a mai spus Arafat, mai scrie Gândul.

Declarația șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, vine în contextul în care guvernul italian a luat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, măsuri extraordinare, plasând în carantină sau izolare o mare parte din nordul țării, ceea ce restrânge libertatea de mișcare pentru aproape un sfert din populația țării. Italia a ajuns la aproape 6.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 și  la 233 de decese, cauzate de noul coronavirus.

„Demersul reprezintă cel mai drastic efort din afara Chinei de a opri răspândirea noului coronavirus, cu prețul sacrificării economiei italiene pe termen scurt, pentru a salva-o de efectele devastatoare ale virusului pe termen lung. Luând astfel de măsuri dure, Italia, care cunoaște cel mai agresiv focar de epidemie din Europa, trimite un semnal: restricțiile – care vin în contradicție cu valorile democrațiilor occidentale – se pot dovedi necesare pentru a controla și a învinge virusul”, scrie The New York Times, citat de Digi 24.

„«Ne confruntăm cu o situație de urgență. Este o urgență națională», a declarat premierul Giuseppe Conte anunțând într-o conferință de presă, susținută după ora 2:00 noaptea, decretul prin care se impune carantina în regiunea Lombardia și în 14 provincii. Cel puțin 16 milioane de oameni sunt vizați de restricțiile de circulație, până la începutul lunii aprilie”, mai arată Digi 24.

„Provinciile vizate de măsurile de carantină sunt: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso și Veneția. Vor fi închise sălile de sport, piscinele, muzeeele, stațiunile de schi. Competițiile sportive se vor desfășura fără public. Restaurantele și cafenelele vor fi deschise, dar clienții trebuie să stea la cel puțin un metru distanță unul de celălalt. Oamenii trebuie să stea pe cât de mult posibil în case, iar cei care încalcă măsurile de carantină riscă trei luni închisoare. Școlile vor fi, binînțeles, închise. (…) De asemenea, nu mai pot avea loc nunți și înmormântări, pe durata carantinei. Magazilele rămân deschise, dar numai de luni până vineri. De asemenea, măsurile anunțate de guvern includ și suspendarea tuturor concediilor pentru medici și asistenți, iar vizitele rudelor în spitale vor fi limitate doar la cazuri speciale. Noile măsuri, care se aplică inclusiv centrului financiar al țării, Milano, și uneia dintre cele mai frecventate destinații turistice din lume, Veneția, sunt în vigoare până la 3 aprilie, relatează Digi24.

România închide traficul aerian către și dinspre Italia, din cauza coronavirusului, începând de luni, timp de două săptămâni, a anunțat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela.

„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia și din Italia către România pentru toate aeroporturile din țară începând cu 9 martie 2020 ora 12,00 (ora României) până pe 23 martie ora 12,00 (ora României)”, a afirmat Vela într-o conferință de presă, scrie Cotidianul.

În ceea ce privește punctele de frontieră terestre, cetățenii români care vin din cele patru state menționate vor fi informați că sunt obligați fie să intre în carantină pe raza județului de graniță, fie să se izoleze la domiciliu.

„Aceștia își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe proprie răspundere. De asemenea, se va comunica cetățenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de falsuri în declarații”, a mai spus Vela, prezentând deciziile luate în Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ministrul de Interne a adăugat că se permite și accesul cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, dar «sub măsura obligatorie a carantinei»”, scrie Cotidianul.

„Consiliul Director al Asociației Editorilor din România a analizat situația creată de anunțul autorităților, din data de 8 martie, privind interzicerea adunărilor publice de mai mult de 1000 de persoane, în întreaga țară, și a decis anularea celei de-a noua ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, programată în perioada 12 – 15 martie 2020. (…) Toate concertele care erau programate luna aceasta la Sala Palatului vor fi anulate, incinta având o capacitate de peste 4.000 de locuri. Duminică seară, de la ora 20.00, urma să aibă loc concertul trupei Boney M. care era sold-out. Musicalul «Mamma Mia», programat să aibă loc duminică seară, de la ora 18,30, la Sala Sporturilor din Galați, a fost amânat pentru 24 aprilie, a declarat, duminică, prefectul județului Galați, Gabriel Avrămescu.(…) Dinamo București a anunțat că vânzarea biletelor pentru meciul cu PSG din optimile Ligii Campionilor la handbal va fi amânată după hotărârea autorităților care au ordonat ca evenimentele ce presupun adunarea unui număr mai mare de 1000 de persoane vor fi interzise din cauza epidemiei de coronavirus. LPF a făcut, duminică, anunțul oficial în privința disputării fără spectatori a meciurilor de fotbal din Liga 1”, mai notează Cotidianul.

„Consiliului de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T.Popa» din Iași a decis duminică, în contextul măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, ca pe 9 și 10 martie să fie suspendată în totalitate activitatea didactică cu studenții, iar între 11 și 31 martie cursurile să se desfășoare online.”, mai scrie Agerpres.

Asociația Forumul Judecătorilor cere CSM, Ministerului Justiției și tuturor instanțelor judecătorești să ia urgent măsuri, printre care suspendarea unor ședințe de judecată și amânarea dosarelor care nu sunt urgente.

„În contextul răspândirii extrem de rapide a infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19) la nivelul întregii Uniuni Europene, toate autoritățile publice, naționale sau internaționale, au fost constrânse să ia măsuri de precauție, parte dintre acestea vizând și activitatea instanțelor de judecată. Acest lucru trebuie imediat realizat și în România, cunoscut fiind faptul că sălile de judecată (unde pot intra concomitent și peste 100 de persoane, ce pot rămâne în bănci ore întregi), arhivele și registraturile sau holurile instanțelor (în mare parte inadecvate, dar pline zilnic cu sute de justițiabili, avocați, grefieri, alt personal) constituie spații care favorizează neîndoielnic răspândirea COVID-19. În vederea asigurării sănătății justițiabililor, avocaților etc., dar și a sănătății și securității în muncă a personalului instanțelor, luarea efectivă a unor măsuri ample nu mai poate fi întârziată, iar un set minimal de reguli aplicabile pentru toate instanțele de judecată, cu caracter temporar, este absolut necesar. Pot fi avute în vedere, spre exemplu, plasarea unor recipiente cu dezinfectant specific la intrarea în sediile instanțelor, pentru utilizarea lor de toate persoanele care intră în incinte, sub supravegherea jandarmilor, dezinfectarea sălilor de judecată și a tuturor încăperilor de mai multe ori pe zi, interzicerea accesului în clădiri a persoanelor care prezintă anumite simptome (febră, tuse sau dificultăți de respirație etc.), cu avizul unui medic, precum și a persoanelor care au călătorit în zonele cunoscute cu număr mare de persoane infectate, restrângerea programului cu publicul în instanțe, suspendarea unor ședințe de judecată și amânarea dosarelor care nu sunt urgente, fixarea unor intervale orare ori a accesului etapizat al părților ori publicului în sălile de ședință ori la alte compartimente ale instanțelor, cu respectarea dispozițiilor legale, pentru a evita supraîncărcarea instanțelor, asigurarea unor spații suficiente între persoanele prezente, furnizarea de măști de protecție de unică folosință și a accesului la produse dezinfectate pentru personalul din compartimentele care lucrează cu publicul sau cu dosarele, magistrați, avocați etc., transmiterea și primirea actelor preponderent în formă electronică, evitarea prezenței neesențiale a avocaților sau a justițiabililor, a studenților aflați în practică, auditorilor de justiție etc.”, au transmis magistrații, mai arată Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Coronavirusul amână și Congresul PSD.

„Am discutat cu domnul președinte Ciolacu și mi-a confirmat că va fi congres pe 21 martie, dar hotărârea se va lua în Comitetul Executiv dacă va fi online sau video”, a anunțat Gabriela Firea duminică seară, într-o emisiune la Antena 3, notează News.ro.

Seară frumoasă!

România ia măsuri excepționale pentru limitarea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 was last modified: martie 9th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: