România anunţă un nou program de sprijin pentru Republica Moldova

30 dec. 2020
Vizualizari: 406

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, marți, 29 decembrie a.c., o vizită oficială în Republica Moldova.

„Președintele Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova au semnat, marți, la Chișinău, o declarație comună pentru consolidarea parteneriatului strategic și au subliniat importanța cooperării de până acum și sprijinul constant pe care România l-a oferit țării vecine. «Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova», a afirmat Maia Sandu, pe care președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pentru victoria în alegerile prezidențiale, victorie catalogată ca fiind «istorică»”, relatează News.ro.

„La rândul său, Klaus Iohannis a subliniat că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, el a anunțat un nou pachet de sprijin din partea țării noastre care include până la 200.000 de doze de vaccin anti-Covid”, mai notează, pe aceeași temă, Digi 24, care prezintă în detaliu ce mai conține pachetul de sprijin pentru Republica Moldova.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a solicitat sprijinul ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, pentru a putea continua investițiile, în condițiile în care, din cauza datoriilor de 3 miliarde de lei, conturile Primăriei sunt blocate.

„Printre investițiile blocate din cauza acestei situații, Nicușor Dan a menționat lucrările de extindere din Prelungirea Ghencea sau cele de la stația de la Glina”, notează Digi 24.

„Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta înseamnă trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut îngăduința Ministerului de Finanțe, care ne-a compensat pe termie (pentru energia termică – n.r.) 300 de milioane de lei. Am avut îngăduința marii majorități a creditorilor, care ne-au eșalonat plățile. Conturile noastre sunt încă blocate pentru investiții. (…) Am făcut o vizită la ministrul de Finanțe și modul în care am dori să rezolvăm această situație, care e un blocaj, este să asumăm pentru 2021 că din banii pe care îi primim de la bugetul național și banii pe care îi colectăm noi din diverse taxe să acoperim cheltuielile de funcționare și datoriile curente. Cu acceptul Ministerului de Finanțe, să ridicăm nivelul de îndatorare. Avem un mare avantaj, că suntem puțin îndatorați pe termen mediu și lung în comparație cu orașele occidentale. Deci ne putem împrumuta, dacă ne dă voie Ministerul de Finanțe. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus să fac solicitările în scris ca departamentele ministerului să dea un punct de vedere”, a declarat primarul Nicușor Dan, marți seară, la B1TV, mai scrie Digi 24.

Așa cum scriam ieri, 2021 nu se anunță a fi un an prea bun pentru bugetari. Ministerul Finanțelor publice a publicat un Proiect de O.U.G. privind unele măsuri fiscal-bugetare, care îngheață salariile bugetarilor și punctul de amendă, document care ar putea fi aprobat în prima ședință de Guvern.

Proiectul mai prevede: suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022; – înghețarea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei; amânarea acordării indemnizației de vacanță pentru bugetari până la 1 ianuarie 2022; menținerea indemnizației de merit la nivelul de 6.240 lei (echivalent a 3 salarii minim brute pe țară); amânarea acordării venitului minim de incluziune (acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială) până la 1 aprilie 2022. Același proiect de O.U.G. prevede și: amânarea majorării cu 50% a salariilor cadrelor didactice din domeniul medico-farmaceutic din universități până în 2022; menținerea voucherelor de vacanță la valoarea de 1.450 lei; scutirea de TVA cu drept de deducere pentru livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum și serviciile de vaccinare și testare aferente”, arată Adevărul.

„De asemenea, amnistia fiscală privind dobânzile și penalitățile la datoriile principale către stat se prelungește până la 15 decembrie 2021, iar cei care vor să-și plătească eșalonat datoriile, atât persoane fizice, cât și juridice, pot depune cererea la Fisc și în perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare. Rambursarea TVA cu control ulterior are un nou termen: 31 martie 2021”, mai scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

România anunță un nou program de sprijin pentru Republica Moldova was last modified: decembrie 30th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: