Regatul Unit aproape de un eşec politic

18 mart. 2019
Vizualizari: 749

Azi s-au împlinit 5 ani de la anexarea Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă. Uniunea Europeană și-a reafirmat duminică angajamentul privind suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.

„«Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaște anexarea și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează integritatea teritorială, unitatea și suveranitatea tuturor statelor. UE își menține angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. Uniunea Europeană face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaștere, în conformitate cu Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a ONU», relevă o declarație a șefei diplomației UE, Federica Mogherini”, notează Agerpres.

Data de 18 martie a fost proclamată în Rusia „Sărbătoarea reunificării Crimeei și Rusiei” și este sărbătorită atât în Crimeea, cât și în Federația Rusă.

Modificările aduse legilor justiției în mai multe țări europene au contribuit la apariției unor disensiuni dintre statele vestice și cele estice din Uniunea Europenă. Polonia a fost primul stat avertizat de liderii UE în legătură cu respectarea statului de drept. Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, acuză Uniunea Europeană că folosește standarde duble în relația cu diferite țări din est, între care enumeră, în afară de țara sa, România, Ungaria și țările baltice.

Într-un interviu acordat emisiunii „Pașaport diplomatic” de la Digi24, ministrul Jacek Czaputowicz spune că există o tendință de a nu fi tratați la fel ca alte țări din UE.

„«Ne tratează diferit doar pentru că vor să-și afirme interesele naționale, vor să ne slăbească pozițiile în negocierile pentru buget, de exemplu. Pur și simplu nu mai vor să contribuie la bugetul UE ca până acum și vor să arate că noi nu cheltuim banii cum trebuie și că facem probleme», a explicat Jacek Czaputowicz, ministrul de externe al Poloniei”, în interviul pentru Digi24.

Subiectele legate de justiție și de lupta împotriva corupției sunt și teme de campanie electorală în Europa. Avocata Zuzana Caputova a ieșit sâmbătă pe primul loc în tur I al prezidențialelor din Slovacia.

„La alegerile de sâmbătă, Zuzana Caputova a obținut 39,14% din voturi, iar Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, susținut de partidul de guvernământ populist de stânga Smer-SD, a obținut doar 18,77%. În pofida faptului că nu deține experiență în funcția publică, liberala Caputova, candidata partidului Slovacia Progresistă, cunoscută pentru criticile aduse Guvernului de la Bratislava și pentru susținerea problematicii de mediu, a reușit să se claseze prima în scrutinul prezidențial, în contextul în care votanții resping partidul de guvernământ, la un an după amplele proteste declanșate de asasinarea jurnalistului de investigații, Jan Kuciak, în februarie 2018”, scrie Unimedia.md.

În Balcani, în Serbia continuă protestele în mai multe orașe din țară. În ultimele luni au avut loc săptămânal proteste ale opoziției, față de Președintele Aleksandar Vucic. Protestatarii cer libertatea presei ca o condiție pentru alegeri libere și corecte. Televiziunea de stat a oferit o acoperire sumară a protestelor până în prezent.

„Mii de protestatari antiguvernamentali participă la un miting în fața reședinței Președintelui Aleksandar Vucic duminică, pentru a cere o mai mare libertate a presei și alegeri libere și corecte, la o zi după ce au pătruns în sediul televiziunii de stat, scrie Reuters”, citată de News.ro.

Acordul privind ieșirea Regatului Unit din UE pare a se transforma într-un eșec al politicii externe britanice.

„Premierul britanic, Theresa May, a avertizat parlamentarii britanici că, dacă nu vor susține acordul Brexit-ului a treia oară când va fi propus, atunci Bruxelles-ul ar putea insista pentru o amânare de lungă durată, scăzând astfel șansele ca Regatul Unit să părăsească blocul european, scrie The Guardian”, citat de Adevărul.

„May a declarat că ar fi «un simbol al eșecului colectiv politic al Parlamentului» participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare din mai, lucru care ar putea fi necesar din cauza unei amânări de lungă durată. Ea a avertizat că, dacă parlamentarii nu îi vor susține acordul, s-ar putea ca Marea Britanie să nu părăsească Uniunea Europeană timp de luni bune «sau chiar niciodată». May a recunoscut că și dacă acordul ei va fi aprobat de Parlamentul britanic înaintea summitului Consiliului European de joi, Guvernul va avea nevoie de o amânare «tehnică scurtă»”, mai arată Adevărul.

Protestul din România pentru autostrăzi #șîeu oferă comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, posibilitatea de a sancționa Guvernul Dăncilă și fostul său partid, PSD.

„«Vreau să vă amintesc că eu am atras semnale de alarmă asupra nevoii de conectare a României la rețeaua europeană de autostrăzi și transport încă din prima zi a mandatului meu. Există un Master Plan aprobat de Comisia Europeană încă din 2015, și pentru mine este absolut inexplicabil de ce, după ce o țară își stabilește prioritățile, nu depune și proiecte aferente către Uniunea Europeană», a declarat vineri Corina Crețu, într-o conferință de presă”, scrie Adevărul.

„«În legătură cu Autostrada Moldova, serviciile noastre au avut consultări cu Guvernul României. Putem oferi finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate […] dar avem nevoie de o solicitare din partea Guvernului României, pe care nu o avem. Deci, noi ne-am oferit la Comisie să realizăm studiul de fezabilitate pentru Autostrada Ungheni – Iași – Târgu-Mureș, pe perioada actuală de programare. Dar aceste lucruri nu le putem face fără a primi proiectele la Comisie», a mai declarat comisarul Corina Crețu”, mai arată Adevărul.

Seară frumoasă!

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Regatul Unit aproape de un eșec politic was last modified: martie 18th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: