Reacţii la scrisoarea prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene

14 mai 2019
Vizualizari: 621

Scrisoarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, determină o serie de reacții la București.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu este o întâmplare că prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a transmis o scrisoare de atenționare României la doar o zi după Summit-ul de la Sibiu, afirmând că autoritățile de la București vor răspunde totuși.

„A ajuns la Camera Deputaților azi (n.r: scrisoarea prim-vicepreședinteleui CE). I-am rugat pe colegii mei să se uite, pe dl Iordache și colegii din Comisia juridică. Am avut gura aurită. Am zis zilele trecute că Iohannis vrea să scoată ceva. Când a ajutat vreodată Frans Timmermans PSD? Hai să fim serioși. Nu există în Legea adoptată de Parlament un articol neconstituțional. Nu există nicio virgulă diferită de țările respective. Neconvenabil e tot ce nu îi convine lui Iohannis. Tot ce țipă Iohannis că nu îi convine am văzut venind de la Bruxelles. (…) O să răspundem de la Parlament. Joi sunt la Summit la Sibiu. Vineri apare scrisoarea. A venit inspirația din Sibiu și nu are nicio legătură cu campania electorală?”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3, notează Mediafax.

Călin Popescu Tăriceanu spune că oficialul european e în campanie și încearcă, prin aceste gesturi „regretabile” să își crească cota la alegeri.

„Timmermans este în campanie electorală. În Olanda partidul lui este la o cotă foarte scăzută. El încearcă în felul ăsta să își creeze o poziție mai proeminentă pentru viitoarea componentă a Comisiei, pentru că partidul nu îl va ajuta foarte mult. Prin gesturi de genul ăsta speră el să îi crească cota. Eu regret că a adoptat această atitudine și această scrisoare, în contextul în care timp de 12 ani, perioadă în care au avut lor toate abuzurile din România comise de DNA, cu protocoalele secrete, cu înregistrările telefonice la milioane de oameni, cu echipele mixte între SRI și procurori, nu au scos un cuvințel. Nimic. Alea nu sunt încălcări ale statului de drept? Noi încercăm să remediem acum. Eu am avut o discuție cu Timmermans și i-am atras atenția asupra acestor lucruri și mi-a spus: «Activitatea SRI nu intră în sfera de activitate a CE». Da, sunt de acord, problema este că activitatea SRI în baza protocoalelor cu procuratura intervine în actul de justiție care este în responsabilitatea MCV, care se află în subordinea lui Timmermans”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă susținută luni la Călărași, scrie Cotidianul.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu modul în care Curtea Constituțională a interpretat și aplicat legislația privind constituirea completurilor de cinci judecători. Hotărârea a fost luată în cadrul procesului în care judecătoarea Camelia Bogdan contestă excluderea sa din magistratură.

„Admite, în parte, cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene. În temeiul dispozițiilor art. 267 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare cu privire la următoarea întrebare: Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 19 alineatul (1) din același tratat și articolul 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că se opun intervenției unei curți constituționale (organ care nu este, potrivit dreptului intern, instanță de judecată) cu privire la modalitatea în care instanța supremă a interpretat și aplicat legislația infraconstituțională în activitatea de constituire a completurilor de judecată?”, se arată în decizia Instanței supreme, notează Agerpres.

Presa scrie și despre o altă decizie a ÎCCJ.

„Un complet de cinci judecători de la Instanța supremă a decis luni să amâne cu o lună discutarea unei cereri depuse de Gheorghe Stan, șeful Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție, prin care se solicita retragerea apelului în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecați Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Tudor Chiuariu. Procesul a fost amânat pentru 12 iunie, dată până când procurorul general al României trebuie să trimită un răspuns cu privire la retragerea apelului în acest caz”, notează Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre cazul fostului primar al Constanței, Radu Mazăre.

„Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat, luni, că a fost predat autorităților din Madagascar dosarul pentru extrădarea fostului primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, condamnat definitiv la nouă ani de închisoare pentru retrocedarea ilegală a mai multor terenuri”, scrie Agerpres.

„Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum și toate documentele transmise de instanțele competente din țara noastră, atât în limba română, cât și traduse autorizat în limba franceză”, a declarat  ministrul Birchall, la sediul Ministerului Justiției, mai notează Agerpres.

 

Seară frumoasă!

Reacții la scrisoarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene was last modified: mai 14th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: