Raed Arafat: „Dacă vorbim de starea de urgenţă, este foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună.”

6 apr. 2020
Vizualizari: 741

Starea de urgență decretată de Președintele Klaus Iohannis pe 16 martie ar putea fi prelungită. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, 4 aprilie, că este foarte posibil ca starea de urgență să fie prelungită cu încă o lună.

„Dacă vorbim de starea de urgență, este foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Este posibil acest lucru și poate această decizie va fi luată în cursul săptămânii viitoare, înainte să ajungem la data limită a stării de urgență”, a afirmat Arafat într-o intervenție telefonică la postul Digi 24, scrie Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a adăugat că este posibil ca măsurile privind combaterea noului coronavirus să fie mai relaxate în luna iunie, însă acest lucru depinde, în primul rând, de cum va evolua situația epidemiei la acea dată.

„Orice este posibil, nu pot să afirm acest lucru (că măsurile se vor relaxa în luna iunie n.red), depinde cum va evolua situația. Este greu de răspuns la astfel de întrebări și prefer să nu dau date, să nu dau zile, să nu dau luni, depinde foarte mult cum va evolua”, a mai spus secretarul de stat în MAI, notează Agerpres.

Ucraina se confruntă nu numai cu pandemia de coronavirus, ci și cu o creștere a radioactivității în jurul centralei de la Cernobîl.

„Ucraina a semnalat duminică o creștere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu de pădure declanșat cu o zi în urmă în zona de excluziune din jurul centralei de la Cernobîl”, scrie AFP, citată de Evenimentul Zilei.

„«Avem vești proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului», a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecție ecologică. El și-a însoțit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afișa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul. Flăcările au cuprins peste 100 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei, la o sută de kilometri nord de capitala Kiev”, relatează Evenimentul Zilei, citând AFP.

Presa mai scrie că, în instanțele din România, se iau măsuri speciale pentru protejarea magistraților și a personalului.

„Ministrul Justiției a informat interlocutorii despre expedierea unei prime tranșe din materialele necesare protecției magistraților, grefierilor și avocaților care intră în sălile de ședințe: măști, mănuși, combinezoane, botoși. În total, au fost expediate 3.000 de combinezoane, 3.000 de măști de protecție, 6.600 de perechi de mănuși și 6.600 de botoși. Separat de aceste materiale, asigurate din bugetul Ministerului Justiției, au fost făcute și alocări bugetare către Curțile de Apel pentru achiziții directe de către acestea a materialelor de protecție și igienă în raport de necesitățile fiecărei instanțe”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiției, scrie News.ro.

Odată cu pandemia de coronavirus, au revenit în România și românii care au săvârșit diferite infracțiuni pe teritoriul statelor membre UE. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, i-a atenționat că infracțiunile comise în perioada stării de urgență sunt sancționate cu mai multă rapiditate și cu sporuri de pedeapsă.

„Vreau să îi atenționez pe toți că vom aplica legea, că am luat măsuri, inclusiv Guvernul României a modificat acte normative prin care infracțiuni comise în această perioadă de stare de urgență sunt pedepsite cu mai multă, să spunem, rapiditate și cu sporuri de pedeapsă, pentru că toate faptele lor, într-o asemenea stare, sunt considerate ca și zonă agravantă”, a spus ministrul Vela, duminică, la Digi 24, notează Agerpres.

Ministrul a menționat că s-a mărit numărul dispozitivelor de ordine publică. „Nu pot fi cetățeni care – eu știu – se dedau la asemenea fapte infracționale, zona criminogenă, și vreau să le dau o veste proastă: am mărit dispozitivele și am dat ordin ca (…) și acțiunile de intervenție pe asemenea zone să fie multiplicate. Vor fi aduși în fața procurorului în cel mai scurt timp cei care fac infracțiuni”, a declarat ministrul Vela, scrie Agerpres.

Agerpres scrie și despre modul în care românii își pot amâna ratele.

„Persoanele fizice au nevoie, pentru a beneficia de facilitatea privind amânarea ratelor de o declarație pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile față de situația anterioară declanșării situației de urgență, iar în cazul creditelor ipotecare modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiționale”, informează Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat, scrie Agerpres.

„Guvernul a aprobat în ședința de joi normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare, ce stabilesc condițiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare și perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eșalonare și garantare a dobânzilor”, mai arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Raed Arafat: „Dacă vorbim de starea de urgență, este foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună.” was last modified: aprilie 6th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: