Propunerile de modificare a O.U.G. nr. 7/2019, transmise instanţelor

4 mart. 2019
Vizualizari: 1224

O.U.G. nr. 7/2019 continuă să polarizeze societatea românească. Actorii de la Teatrul Național din Capitală s-au alăturat magistraților în protestul lor împotriva modificării legilor justiției.

„Peste 1000 de manifestanți au plecat duminică seară în marș din Piața Victoriei către Ministerul Justiției pentru a protesta față de O.U.G. nr. 7 de modificare a legilor justiției. Au fost impuse restricții de trafic. Și actori ai Teatrului Național din Capitală au protestat duminică în fața instituției, cerând abrogarea O.U.G. […] Oamenii spun că subiectele de pe agenda publică vizează deținuții și justiția, iar problemele importante sunt ignorate”, relatează Cotidianul.

„Președintele CSM, Lia Savonea, a anunțat vineri, că a primit de la Ministerul Justiției proiectul de ordonanță de urgență care modifică O.U.G. nr. 7, arătând că noul act normativ aduce «niște clarificări substanțiale, exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare și de conflict»”, arată Agerpres.

„«Am primit de la Ministerul Justiției proiectul de ordonanță de urgență care modifică mai multe texte din O.U.G. 7/2019. Sunt puține și foarte importante. Se revine la forma anterioară a art. 54 din Legea nr. 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiți numai dintre procurori și numai cu avizul Secției pentru procurori, nu cu avizul Plenului. De asemenea, se propune abrogarea art. 57 alin. (7) indice 1, care interzicea delegarea în funcții de vârf de la nivelul Parchetelor. Totodată, se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor și procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputații. Se revine la forma anterioară a textelor care vizează salarizarea specialiștilor IT și se abrogă un text care era tranzitoriu privind delegarea în funcții de conducere de nivel înalt din Parchete. Acest proiect de ordonanță a fost transmis instanțelor și parchetelor, urmează să își spună punctele de vedere, iar noi săptămâna viitoare, într-o ședință de Plen, să dăm un aviz favorabil sau negativ», a precizat președintele Savonea, într-o conferință de presă”, scrie Agerpres.

Un interviu oferit de fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi postului de radio Europa FM, este azi adus în atenția presei de agenția de presă News.ro.

„Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat sâmbătă, la Europa FM, că în ceea ce privește dosarul său de la Secția pentru investigarea magistraților, sunt mai multe coincidențe, printre acestea, faptul că dosarul s-a deschis când a plecat la Bruxelles și că a fost citată în 7 martie, când se decide în PE în legătură cu postul de procuror-șef european. Întrebată dacă ia în calcul intrarea în politică în cazul în care nu va deveni procuror-șef european, ea a afirmat că va analiza opțiunile după ce va vedea ce se întâmplă cu candidatura sa”, notează News.ro.

Membrii Secției pentru procurori a CSM s-au reunit vineri în ședință, pentru a lua poziție față de declarațiile date joi de procurorul-șef al SIIJ, Gheorghe Stan, și au decis să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a se efectua verificări în legătură cu modul de comunicare și scurgerile de informații în presă din dosarele aflate pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„«Având în vedere că, în cursul acestei dimineți, am văzut că în presă au apărut tot felul de informații, chiar denunțul în formă copiată dintr-un dosar penal, faptul că în ultimele săptămâni apar scurgeri de informații în mod repetat, apar declarațiile unor martori în presă, apreciez că se impune efectuare unor verificări de către Inspecția Judiciară la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la modul de comunicare publică de către Secția specială, precum și modul de gestionare a acestor scurgeri de informații», a precizat procurorul Cristian Ban”, scrie Agerpres.

„Cristian Ban a declarat că anumite informații din declarația dată joi seara de Gheorghe Stan nu corespund adevărului și «ar trebui corectate într-un făgaș al normalității»”, mai arată Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre un proiect de ordonanță de urgență prin care Guvernul vrea să pună capăt protestelor taximetriștilor.

„Ministerul Dezvoltării vrea ca toți șoferii care fac transport de persoane sau de marfă fără a deține autorizație să fie amendați de câte ori sunt prinși, fiind eliminată din legislația în vigoare condiția ca aceștia să facă astfel de transporturi «în mod repetat» pentru a fi sancționați. Măsura, care vizează printre altele și firmele Uber și Taxify, este cuprinsă într-un proiect de O.U.G. care modifică Legea privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

Propunerile de modificare a O.U.G. nr. 7/2019, transmise instanțelor was last modified: martie 4th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: