Proiectul Legii bugetului de stat a fost transmis Parlamentului

23 feb. 2021
Vizualizari: 317

După multe așteptări, Guvernul a aprobat, luni seară, Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021, în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ.

„Cel mai probabil, votul final se va da săptămâna viitoare”, scrie România Liberă.

„Tot în ședința de luni, executivul a aprobat, printr-o hotărâre, modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, aprobate prin HG 1.850/2006, care permite plata salariilor restante minerilor de la CH Hunedoara, care au protestat timp de mai multe zile, prin blocarea în subteran, la minele Lupeni și Lonea”, mai notează România Liberă.

„Guvernul anunță că, marți, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și aprobare. Liberalii ar dori ca adoptarea bugetului de stat să se facă vineri, 26 februarie. În cazul în care nu va fi posibil, ședința pentru adoptarea bugetului pe acest an ar putea avea loc luni, 1 martie”, arată Digi 24.

„Social democrații au anunțat, deja, că vor depune mii de amendamente la buget. Sorin Grindeanu a prezentat, într-o conferință de presă, «alternativa PSD» la Legea bugetului propusă de Guvernul Florin Cîțu, susținând că diferența între viziunea social democraților și cea a Coaliției de la guvernare constă în creșterea gradului de colectare a taxelor, prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor și creșterea bazei de impozitare. Luni, liberalii au stabilit. într-o ședință a conducerii. că nu vor depune niciun amendament, pentru a nu pune presiune pe buget. În ședința Biroului Executiv al PNL, s-a decis, cu unanimitate de voturi, să nu se vină cu niciun amendament din partea parlamentarilor liberali, pentru a nu crește deficitul de 7,16%. Același lucru îl vor face și partenerii de guvernare de la USR PLUS și UDMR”, notează Digi 24. 

Chiar dacă momentan problema salariilor și a celorlalte drepturi restante ale minerilor pare a fi rezolvată, protestul din Valea Jiului readuce în discuție problema viitorului mineritului în România. Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spune foarte clar: industria cărbunelui nu are viitor în Europa.

„Oficialul european recomandă autorităților de la București să se inspire din exemplul Germaniei, care plănuiește să renunțe la producerea de energie pe bază de cărbune, până în 2038. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România, spune oficialul european. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că se va elabora, în perioada următoare, o strategie națională privind producerea de energie electrică din hidrogen”, relatează Digi 24.

„Nu există viitor în cărbune. Nu mai este cerere pentru cărbune. Nu mai vorbim nici de emisiile de dioxid de carbon. Dacă adăugăm și asta la probleme financiare pe care le are deja industria, trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că industria nu are viitor, dar oamenii care lucrează în minerit au”, a mai arătat Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, scrie Digi 24.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) vine, azi, și confirmă una dintre temerile medicilor români: noua tulpină a coronavirusului, detectată în Marea Britanie, este din ce în ce mai prezentă în România.

„Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat, marți, primul raport privind răspândirea tulpinei UK a coronavirusului în țara noastră. Până acum, în România au fost înregistrate 136 de cazuri cu varianta britanică a noului coronavirus. Specialiștii atrag atenția că virusul circulă, deja, în jumătate din județele țării și «există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat»”, notează Libertatea.

„Până în prezent, în România au fost descoperite 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină, din 499 de secvențieri realizate, iar rata de confirmare este de 27,3%. Analizele au fost făcute în doar patru laboratoare: Institutul Catancuzino, Institutul Matei Balș, MedLife și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Majoritatea cazurilor (95,6%) au fost identificate la persoanele peste 25 de ani. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19”, notează Libertatea.

Presa mai scrie, azi, că fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, câștigă în primă instanță, în fața DNA.

„Tribunalul București l-a achitat, marți, pe fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de aproximativ un milion de euro, pentru a aproba un proiect imobiliar și pentru atribuirea de contracte din bani publici. (…) Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi atacată cu apel de procurorii DNA. Fostul edil al sectorului 6 are la activ o condamnare de opt ani închisoare, într-un alt dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din București. El a executat cinci ani, fiind eliberat condiționat în iunie 2020”, relatează Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

Proiectul Legii bugetului de stat a fost transmis Parlamentului was last modified: februarie 23rd, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: