Proiectul de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 – aviz negativ în CSM

5 mart. 2019
Vizualizari: 792

În deschiderea Revistei din această seară ne oprim asupra Proiectului de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 privind legile justiției care este nu numai în analiza CSM, dar și în dezbatere publică.

„Proiectul de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 privind legile justiției a fost pus în dezbatere publică luni, conform Notei de fundamentare, apreciindu-se că tensiunile existente pot fi înlăturate prin intervenția legislativă imediată asupra prevederilor care au provocat nemulțumiri”, scrie azi News.ro.

Proiectul de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 a primit, azi, aviz negativ în cadrul CSM.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 privind legile justiției”, scrie News.ro.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, după ședința Plenului CSM, din nou, abrogarea integrală a ordonanței pe legile justiției.

„Nu ar trebui să discutăm despre compromisuri, ci despre abrogarea integrală a unei ordonanțe vătămătoare pentru justiția română, precum și despre asumarea răspunderii în legătură cu o conduită care în niciun caz nu poate fi caracterizată ca fiind de cooperarea loială cu instituțiile justiției, din păcate. Am auzit de atâtea ori în spațiul public discutându-se despre cooperarea loială a instituțiilor statului roman, conform exigențelor Constituției României. Din păcate, este o distanță mare de la discuție la practică.”, a declarat Augustin Lazăr, notează Cotidianul.

Presa mai scrie azi că premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în debutul ședinței de Guvern din această zi, adoptarea proiectului pentru modificarea O.U.G. nr. 7/2019 pe legile justiției.

„Aprobăm în ședința de astăzi (marți – n.r.) soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor profesionale din domeniul juridic, în cadrul discuțiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, delegarea procurorilor în funcții de conducere și la promovarea în funcțiile de conducere a parchetelor pentru care numirea se face de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției. De asemenea, luăm măsuri și pentru salarizarea corespunzătoare a specialiștilor IT care lucrează în sistemul judiciar. Începând că această lună toți specialiștii IT care lucrează în justiție vor benefica de aceleași drepturi salariale, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de azi a Guvernului, scrie Mediafax.

Protestele legate de adoptarea O.U.G. nr. 7/2019 continuă în mai multe instanțe din țară și au fost prelungite până pe data de 22 martie și de procurorii DIICOT.

Conform unui comunicat de presă, citat de Agerpres, „Adunarea generală a procurorilor DIICOT a adoptat, luni, cu o majoritate de 163 voturi, din totalul de 218, continuarea protestului cu modificarea formei de protest, urmând ca, în perioada 4-22 martie, procurorii Direcției să poarte în timpul programului de lucru o banderolă albă”.

Procurorii reclamă și normele adoptate priviind funcționarea Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) pe care o consideră a fi o structură artificială, netransparentă și nefuncțională.

„Procurorii DIICOT consideră că, prin normele adoptate, SIIJ se îndepărtează de la orice fel de control ierarhic, dar și judecătoresc eficient – în cazul soluțiilor de clasare – fiind compusă dintr-un număr extrem de redus de procurori, «care își pot da ei înșiși, reciproc, orice soluție de clasare indiferent de situația de fapt sau de drept și indiferent de ce abuz ar putea face, pornind de la premisa că instanțele judecătorești nu-i pot obliga să-și trimită în judecată un coleg, membru al acestei secții»”, scrie Agerpres.

După protestul actorilor de la TNB în legătură cu prevederile O.U.G. nr. 7/2019, se anunță și un protest de solidaritate cu  magistrații al  studenților de la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. Scriitorul Andrei Cornea a anunțat, marți, pe pagina sa de Facebook, că profesorii și studenții Facultății de Litere a Universității din București vor protesta joi față de O.U.G. nr. 7/2019.

„Joi, ora 12, la intrarea Facultății de Litere, profesori și studenți vom protesta contra abuzivei O.U.G. nr. 7/2019 și ne vom arată solidari cu magistrații, în numele valorilor fundamentale pe care și Universitatea trebuie să le apere. Vă invităm să ni vă alăturați”, a scris pe pagina personală de Facebook, scriitorul Andrei Cornea, notează Adevărul.

Presa amintește azi și de prezentarea Raportului de activitate a ministrului Tudorel Toader, după doi ani de mandat la conducerea ministerul Justiției.

„Nu este un bilanț al activității Ministerului Justiției, este un raport după 2 ani de activitate la MJ. Raportul pe care l-am redactat, pe care îl voi posta pe pagina de internet a Ministerului, are o formă în sinteză, se desfășoară pe 85 de pagini. (…) Am încercat, în cei doi ani, ca prin activitatea desfășurată să punem în centrul activității cetățeanul care are dreptul să-și valorifice interesele legitime, drepturile fundamentale consacrate prin Constituție, legi. Cetățeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public care se numește actul de înfăptuire a justiției”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader, notează Gândul.info.

Agerpres scrie azi despre unul dintre dosarele Elenei Udrea, care este restituit DNA-ului de către ÎCCJ.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni restituirea la DNA a dosarului în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Judecătorii au mai dispus menținerea sechestrului pus pe averea Elenei Udrea”, notează Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Presa din Franța, mai precis ziarul Le Monde, laudă performanțele fostului procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, aflată acum într-o competiție direct cu Jean-Francois Bohnert, candidatul Franței pentru ocuparea postului de procuror șef european.

„Ziarul francez trece în revistă reușitele lui Kovesi ca șefă a DNA, precum și eforturile PSD și ale guvernului României de a o împiedica să câștige postul.Cât despre Jean-François Bohnert, Le Monde îi elogiază experiența, echilibrul și angajamentul pro-european, dar scrie că «viitorul procuror european va avea ca sarcină supravegherea condițiilor de utilizare a fondurilor europene, în momentul în care se observă o derivă preocupantă în mai multe state ale Europei Centrale. Valoarea politică a acestui post judiciar e deci importantă. Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”, scrie Cotidianul, citând Le Monde.

Seară frumoasă!

Proiectul de modificare a O.U.G. nr. 7/2019 – aviz negativ în CSM was last modified: martie 5th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: