Programul „Prima Casă” – case mai mici, pentru persoane cu venituri mai mici

18 feb. 2019
Vizualizari: 617

Presa scrie azi despre celebrul dosar „DGASPC Teleorman”.

Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ, format din judecătoarele Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Rodica Aida Popa, a reluat azi procesul „DGASPC Teleorman”.

„Avocații lui Liviu Dragnea au solicitat luni judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție audierea liderului PSD în dosarul DGASPC Teleorman, în care acesta a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare. Și Olguța Șefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, a solicitat să fie audiată în dosar, avocatul acesteia anunțând că în cazul ei faptele s-au prescris. Ceilalți inculpați au declarat că nu mai vor să dea declarații la proces. Procurorul de ședință, Mariu Vartic, a fost de acord cu audierea inculpaților Liviu Dragnea și Olguța Șefu. De asemenea, DNA a mai cerut audierea a două inculpate, Floarea Alesu și Anisia Stoica. Instanța a rămas în pronunțare pe cererile de probatorii, dosarul fiind amânat pentru 18 martie”, scrie Agerpres.

„Din septembrie 2018, când a intrat în faza de apel, dosarul a fost amânat pe parcursul a cinci termene de judecată, în urma controverselor privind constituirea completurilor de cinci judecători de la instanța supremă”, mai arată Agerpres.

Mediafax revine la audierile de vineri de la Secția de anchetare a magistraților. Aminitim că vineri, fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi a anunțat că a depus două cereri de recuzare în dosarul său: una pentru procurorul de caz, Adina Florea, și alta pentru Gheorghe Stan, șeful Secției de anchetare a magistraților. După cum știm deja, procurorul Gheorghe Stan a respins cererea de recuzare a Adinei Florea.

„«Recuzarea înseamnă când partea dintr-un dosar exprimă îndoieli cu privire la corectitudinea celui care sesizează în dosar. Cu privire la doamna Florea înțeleg faptul că i s-a respins cererea de recuzare. Cu privire la șeful Secției, el nu lucrează în dosar. Dacă el nu lucrează în dosar, nu ai motive să îi ceri recuzarea. Ce ar fi dacă domnului Lazăr i s-ar cere recuzarea, pentru un caz la care lucrează un procuror?», a explicat ministrul justiției, Tudorel Toader”, notează Mediafax.

Chemarea la audieri a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost urmată de manifestări de protest în București și Sibiu.

„Câteva sute de persoane s-au adunat vineri seara la manifestația din Piața Victoriei pentru susținerea Codruței Kovesi. Manifestații au loc și în alte orașe din țară. La Sibiu, aproximativ o mie de oameni au ieșit în stradă”, notează News.ro.

Reacțiile oamenilor politici în legătură cu audierea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, au fost criticate de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Lia Savonea.

„Potrivit unui comunicat al CSM, transmis vineri Agerpres, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a reținut că, în cursul zilelor de 13 și 14 februarie, au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, de către clasa politică și alți lideri de opinie, afirmații «grave» ce acreditează ideea desfășurării unei cercetări penale de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție în afara cadrului legal, la comandă politică și în scop de intimidare”.

„Conform sursei citate, președintele CSM, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetățean, reiterează «în mod categoric» că activitatea de cercetare și urmărire penală față de magistrați se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează. […]. De asemenea, Lia Savonea atrage atenția cu privire la imperativul respectării separației și echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat și cu responsabilitatea necesară garantării independenței procurorilor, în vederea creșterii și consolidării încrederii societății în actul de justiție”, arată Agerpres.

La final de Revistă, ne oprim asupra Programului „Prima Casă”, care va continua și în 2019.

„«Programul „Prima Casă” are prevăzut un plafon de două miliarde de lei pentru acest an și el va continua, însă până la sfârșitul lunii februarie vom avea o formă modificată, pentru a-l face mai social», a declarat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici”, scrie Cotidianul.

„Întrebat care vor fi modificările aduse acestui program, șeful de la finanțe a subliniat că acestea vor viza «aspecte legate de suprafața casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze»”, mai arată Cotidianul.

„«Mă refer la suprafața casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îți iei casă de 500 de metri pătrați, prima casă, îți iei o casă pentru familie, atât cât poți…», a adăugat Teodorovici”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Programul „Prima Casă” – case mai mici, pentru persoane cu venituri mai mici was last modified: februarie 18th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: