Procurorul Codruţa Kovesi câştigă susţinerea Comisiei LIBE

27 feb. 2019
Vizualizari: 619

Deschidem Revista din această seară cu bilanțul Parchetului General, eveniment la care a participat și Președintele Iohannis.

„Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat miercuri că, în anul 2018, procurorii au soluționat 543.971 dosare, cu peste 10.000 mai mult decât în 2017, fiind dispuse măsuri asigurătorii de 2,2 miliarde lei. În cadrul prezentării bilanțului activității pe anul 2018, Lazăr a spus că Ministerul Public nu numai că nu a fost încurajat să lucreze, dar a fost asaltat de o «atmosferă neprietenoasă». Astfel, procurorii au avut de soluționat 1.753.540 cauze, din care au fost soluționate 543.971 dosare (cu peste 10.000 mai mult decât în 2017). Au fost emise 46.441 soluții de trimitere în judecată (cu 510 mai multe decât în 2017) privind 58.979 inculpați (din care 242 persoane juridice)”, notează Agerpres.

„«Atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente. Când tocmai persoane care au interese să scape de urmăriri penale fac legile, temelia statului de drept este amenințată», a afirmat la evenimentul de la Ministerul Public Președintele Iohannis”, scrie Realitatea.net.

„Iohannis a mai spus că în 2018 au avut loc modificări importante ale legislației juridice, iar Guvernul «insistă în folosirea abuzivă a ordonanțelor de urgență, cum este cazul O.U.G. 7, care produc efecte profunde și grave în justiție»”, mai arată Realitatea.net.

Azi au continuat audierile din Comisia LIBE, fostul procuror-șef DNA obținând cel mai bun rezultat, ca și în Comisia CONT.

„Laura Codruța Kovesi a primit cele mai multe voturi în Comisia LIBE, și anume, 26 de voturi. Contracandidații săi, Jean-François Bohnert, nominalizat de Franța, a primit 22 de voturi și un vot Andres Ritter (Germania)”, notează Mediafax.

Alegerea procurorului-șef european se face prin acordul comun al Parlamentul European și Consiliul UE, Conferința Președinților urmând să fie informată despre rezultatul audierii înainte de viitoarea sa reuniune de la 7 martie 2019.

Ieri la Bruxelles au avut loc audieri în legătură cu  desemnarea viitorului procuror-șef european în Comisia pentru Control Bugetar (CONT).

„Laura Codruța Kovesi a obținut 12 voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, care a votat marți seara candidatul pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Pe locul doi a fost François Bohnert – 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot”, scrie Mediafax.

După adoptarea O.U.G. nr. 7/2019 mai multe asociații de magistrați continuă protestele la instanțele din țară.

„«Nemulțumirile magistraților nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon», se arată într-un comunicat transmis marți de Asociația «Forumul Judecătorilor din România», Asociația «Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor» și Asociația «Inițiativa pentru Justiție»”, scrie Agerpres.

Potrivit Agerpres, cele trei asociații avertizează și asupra efectelor pe care menținerea O.U.G. nr. 7/2019 le-ar putea avea pe plan extern.

„«În fine, atragem atenția asupra faptului că incapacitatea puterii executive și a puterii legislative de a răspunde cerințelor Comisiei Europene formulate în cadrul MCV, cu ignorarea unor aspecte minimale vizând statul de drept, poate deschide calea activării art. 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, cu riscuri imense pentru statul român și bunăstarea cetățenilor săi. Soluția aflată la îndemâna Guvernului și a Parlamentului este abrogarea unor dispoziții din legile justiției și ordonanțele de urgență subsecvente, criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO, respectiv, după caz, revizuirea unor prevederi ale acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar», se mai arată în comunicat”, relatează Agerpres.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) anunță că a cerut, la întâlnirea de luni cu premierul pe tema O.U.G. nr. 7/2019, modificarea sau eliminarea mai multor articole, între care cele privind accederea la Parchetul General și la ÎCCJ.

„«UNJR constată cu satisfacție că principiul separării carierelor, susținut de UNJR, dar contestat acerb, inclusiv prin proteste stradale, în timpul dezbaterilor parlamentare din 2017-2018 de o parte a sistemului, este acum apărat tot prin proteste chiar de cei care inițial s-au opus introducerii acestuia în lege. Ne așteptăm ca Guvernul să țină cont de propunerile pe care atât UNJR, cât și ceilalți participanți la dialog le-au făcut pentru îmbunătățirea O.U.G. nr. 7/2019, precum și să respecte principiile cooperării loiale și transparenței decizionale», arată Uniunea”, scrie News.ro.

„Asociația Magistraților din România (AMR) a transmis ieri un comunicat de presă, în care arată că a participat la întâlnirea de luni de la Guvern, dar că nu a «negociat» principii sau texte de lege și nici nu a «susținut» ordonanța de urgență, așa cum au arătat alte asociații”, scrie Cotidianul.

„«Contrar susținerilor unor asociații profesionale, AMR nu a „negociat” principii sau texte de lege și nici nu a „susținut” ordonanța de urgență, iar dacă reprezentanții acelor asociații profesionale ar fi fost prezenți la întâlnire, ar fi putut să facă afirmații în cunoștință de cauză, bazate pe fapte reale. De asemenea, în pofida criticilor vehemente pe motivul participării la aceste consultări, respectivele asociații profesionale uită că au procedat la fel, fiind prezente la „negocieri” când Guvernul Cioloș a inițiat o astfel de întâlnire în anul 2016, ca urmare a nemulțumirilor exprimate de magistrați referitoare la o ordonanță de urgență, dată cu nerespectarea efectelor hotărârilor judecătorești prin care se confirmau drepturi ale magistraților», transmite Asociația Magistraților din România (AMR), prin intermediul unui comunicat de presă remis Mediafax”, citat de Cotidianul.

Presa mai notează azi că Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a respins marți propunerile formulate de Direcția Națională Anticorupție privind prelungirea delegării în două funcții de conducere din cadrul instituției, urmare a aplicării noilor prevederi din O.U.G. nr. 7/2019.

„«În ședința de marți, Secția pentru procurori a decis respingerea propunerilor formulate de DNA de prelungire a delegărilor în două funcții de conducere din cadrul acestei structuri, respectiv aceea de procuror-șef al Secției de combatere a corupției și de procuror-șef al Secției judiciare penale», se arată într-un comunicat al Secției transmis Agerpres”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În finalul Revistei, revenim cu o nouă declarație asupra unui subiect asupra căruia ne-am oprit în luna decembrie: Dosarul Revoluției.

„«Anul acesta vor fi 30 de ani de la Revoluție și dosarul e la finalizare, în timp scurt vom avea o soluție. Au făcut colegii noștri un mare efort să administreze o cantitate mare de probațiune, mi-au fost toate trimise, între documentele SRI și MApN. Sunt impresionante acele documente, s-a stabilit o stare de fapt bazată pe probe certe. […]. E impresionantă redarea acelor evenimente, aceste documente nu au fost cunoscute de anchetatorii care au lucrat în dosar […]. Mă abțin să comentez nume, unele sunt în viață, altele nu, însă faptele lor au fost clarificate și e foarte important ca românii să-și cunoască istoria, adevărul despre Revoluția română, despre cei care au murit pentru valorile europene, e impresionant acest fapt», a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, la Realitatea Tv”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Procurorul Codruța Kovesi câștigă susținerea Comisiei LIBE was last modified: februarie 27th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: