Preşedintele Senatului, achitat definitiv de ICCJ

23 apr. 2019
Vizualizari: 634

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv, luni, pe președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă.

„Tăriceanu a fost acuzat de procurorii DNA că a mințit în declarațiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafețe din Pădurea Snagov și a fermei Băneasa, în care sunt judecați prințul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein și Dan Andronic. Tăriceanu a declarat, luni seară, că bucuria sa că a fost achitat este umbrită de faptul că știe că foarte mulți alți oameni care au fost sau sunt în aceeași situație cu el nu și-au încheiat încă procesele. ICCJ a respins apelul DNA și a menținut decizia de achitare de la prima instanță”, scrie News.ro.

Tot luni, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat un nou termen în procesul fostului judecător constitutional Toni Greblă.

„Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit, luni, ca pe 27 mai să se desfășoare ultimul termen în dosarul în care secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, este judecat pentru trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații. Luni, în sala de judecată, ultimii doi martori din dosar au dat declarații în legătură cu utilizarea de către Toni Greblă a unui autoturism marca BMW, mașină aflată în proprietatea unei firme deținută de omul de afaceri Ion Bîrcină. După audierea celor doi martori, instanța a constatat încheierea judecății în faza de apel, însă DNA a solicitat un alt termen pentru susținerea pledoariilor finale. Magistrații au fost de acord și au amânat dezbaterile pentru 27 mai”, scrie Agerpres.

Dosarul în care fostul ministru Elena Udrea contestă condamnarea din Gala Bute a fost suspendat.

„Dosarul în care Elena Udrea contestă condamnarea în dosarul Gala Bute este suspendat, după ce ÎCCJ a decis, luni, să transmită 3 întrebări Curții de Justiție a UE privind respectarea unei decizii CCR când sunt afectate interese financiare europene”, scrie azi Cotidianul.

„Decizia vine în dosarul în care fostul ministru Elena Udrea, dar și alți inculpați din dosarul Gala Bute contestă pedepsele, după decizia CCR privind constituirea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. În acest dosar, Elena Udrea (în prezent în Costa Rica) a fost condamnată definitv la 6 ani de închisoare”, mai notează Cotidianul.

Trezorierul PSD este cercetat de DNA.

„Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au transmis, luni, că au extins urmărirea penală față de trezorierul PSD Mircea Drăghici pentru încă o infracțiune de delapidare. Drăghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării”, mai scrie News.ro.

„Augustin Lazăr solicită daune morale de la Ministerul Justiției, în procesul de la Alba Iulia, în care procurorul general contestă propunerea de revocare din funcție. De asemenea, Lazăr vrea ca MJ să publice un comunicat în care să își ceară scuze pentru raportul privind activitatea sa”, scrie azi Cotidianul.

„Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanșată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcție declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader Tudorel Toader spunea, la o dezbatere din CSM, privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanșării acestei proceduri este și cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader spunea că e inadmisibil acest lucru, întrucât inițial Lazăr dezaproba protocoalele. În replică, procurorul general Augustin Lazăr declara că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu și că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august”, notează Cotidianul.

Ministerul Justiției publică pe pagina sa de internet mai multe statistici legate de activitatea ministerului.

„Ministerul Justiției a soluționat 1.161 de proiecte de acte normative transmise de 33 de instituții ale statului în perioada martie 2018 -aprilie 2019, cadența de soluționare fiind de un proiect la 2,91 de zile, se arată într-o statistică date publicității luni de MJ, scrie Agerpres.

„Potrivit documentului aflat pe pagina de internet a ministerului, instituția a primit 123 de proiecte de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, soluționate în medie de unul la trei zile, 115 de la Ministerul Apărării Naționale, soluționate în medie de unul la 3,08 zile și 101 de la Ministerul Finanțelor Publice, soluționate în medie de unul la 2,31 de zile. Aceeași statistică arată că proiectele soluționate cel mai greu au fost cele ale Curții de Conturi, respectiv opt, cadența de soluționare fiind de unul la 3,88 de zile. Totodată, mai consemnează documentul citat, Consiliul național al Audiovizualului a transmis MJ un singur proiect, care a fost soluționat într-o medie de două zile”, arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Președintele Senatului, achitat definitiv de ICCJ was last modified: aprilie 23rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: