Preşedintele Klaus Iohannis, posibil succesor al Ursulei von der Leyen

25 apr. 2024
Vizualizari: 76

După ce coaliția PSD-PNL a renunțat la candidatul comun, unii analiști au vorbit despre posibile negocieri dintre PSD și Piedone. Cu toate acestea, Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Capitalei, exclude orice discuție cu alte partide, până la alegerile locale.

„Dacă vor mai vrea să negocieze cu mine ceva, se va întâmpla după 9 iunie, în clipa în care se va configura votul politic în cadrul Consiliului General, cu mine primar general, să vedem cine face o alianță în interesul cetățeanului. Repet, sunt președintele unui partid social și liberal. Cu siguranță,  prima mea opțiune, după câștigarea Primăriei Generale, e să fac o alianță între PSD și liberal”, a declarat Piedone, la România TV, scrie Gândul.

„Despărțirea PSD-PNL de la primăria generală aduce neplăceri pentru sectoare. Daniel Băluță își reînscrie candidatura”, titrează Gândul.

„Coaliția a decis ca după 15 ore de negocieri să meargă cu candidați separat la primăria Capitalei, respectiv PSD cu Gabriela Firea și PNL cu Sebastian Burduja, ceea ce înseamnă că protocolul Alianței este rupt și pune probleme pentru primarii de la sector. Daniel Băluță a decis ca în acest context să își reînscrie candidatura din partea Alianței conform noului protocol”, notează Gândul

News.ro scrie despre acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 1, Clotilde Armand.

„Procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de «folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane». Armand s-a desemnat manager al unui proiect și a semnat patru dispoziții prin care și-a însușit 18.720 lei”, scrie News.ro.

„Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, în perioada mai 2022 – august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul București, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziției nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului «Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție», cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluții infracționale unice, inculpata Armand Clotilde – Marie – Brigitte  a emis patru dispoziții care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizațiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei  (venituri brute)”, se arată în comunicatul de presă transmis, joi, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, scrie News.ro.

„Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul Eagle Overland 24 (EAOV24), cu scopul de a testa procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria și România, precum și de a verifica sistemele de comunicații și informatică”, scrie România liberă, citând caleaeuropeana.ro.

„Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și NATO Force Integration Unit (NFIU) au sprijinit desfășurarea exercițiului pe teritoriul României”, arată sursa citată într-un comunicat, mai scrie România liberă.

„EAOV24 a reprezentat un important pas înainte în ceea ce privește interoperabilitatea, atât în faza de planificare, cât și în cea de execuție.Acest exercițiu a fost un nou exemplu al colaborării dintre aliați în contextul activităților simultane desfășurate de NATO în regiune”, notează România liberă.

POLITICO scrie despre un înalt post european care ar putea fi ocupat de Președintele Klaus Iohannis.

„Președintele Klaus Iohannis și premierul croat Andrej Plenković sunt cotați cu cele mai mari șanse, 3 din 5, să o înlocuiască eventual pe Ursula von der Leyen în fruntea viitoarei Comisii Europene”, se arată într-o analiză realizată de POLITICO, scrie News.ro.

„De ce Klaus Iohannis? Președintele României este văzut ca fiind o persoană calmă, fermă și este simpatizat de liderii europeni, în special în rândul conservatorilor. Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina – ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria”, notează News.ro, citând POLITICO.

„Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu strictețe regulile pieței unice a UE și nu a impus în mod unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene – ceea ce a întărit reputația lui Iohannis ca un jucător de echipă pro-european”, adaugă POLITICO, mai scrie News.ro.

„Mulți susțin că a venit timpul ca un est-european să conducă UE. În acest caz, vorbitorul de limbă germană Iohannis este bine plasat, provenind din aceeași familie politică PPE ca von der Leyen. Decizia PPE de a-și organiza congresul electoral la București atestă, de asemenea, poziția sa în rândul liderilor conservatori ai grupului”, mai arată News.ro, citând POLITICO.

Serbia s-ar putea retrage din Consiliul Europei.

„Serbia va lua în calcul retragerea sa din Consiliul Europei, dacă Kosovo va fi acceptată în organizație”, a mai declarat Președintele Aleksandar Vučić, citat de Agenția de presă Bloomber, arată Evenimentul zilei.

„Țara balcanică, Serbia, luptă împotriva recunoașterii Kosovo pe plan internațional și a apartenenței sale la mai multe organizații și instituții internaționale, din momentul în care autoritățile de la Priština au declarat independența în anul 2008. Majoritatea celor 46 de membri ai Consiliului Europei au recunoscut Kosovo ca fiind o țară independentă, dar cererea ei de a adera la organizație este una dintre numeroasele dispute generate, pe care Uniunea Europeană încearcă să o rezolve de mai bine de un deceniu, mediind discuțiile dintre Belgrad și Pristina, notează Evenimentul zilei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Atât Serbia, cât și Kosovo încearcă să adere la UE, dar ele trebuie să-și normalizeze relațiile pentru a se putea califica la o potențială aderare.  Reamintim că Serbia a depus cererea de aderare la UE, în data de 19 decembrie 2009, și a primit statutul de țară candidată în martie 2012. Negocierile de aderare UE-Serbia au început în ianuarie 2014. Până acum au fost deschise 22 din cele 35 de capitole de negociere”, mai scrie Evenimentul zilei.

Seară liniștită!

Președintele Klaus Iohannis, posibil succesor al Ursulei von der Leyen was last modified: aprilie 25th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: