Preşedintele Iohannis a semnat decretele de numire a miniştrilor de la „Transporturi” şi „Dezvoltare”

22 feb. 2019
Vizualizari: 548

Interimatul de la transporturi și dezvoltare a luat sfârșit.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea lui Daniel Suciu în funcția de vicepremier și ministru al dezvoltării, precum și cel al lui Răzvan Cuc în funcția de ministru al transporturilor, la capătul unui lung război cu PSD în care i-a respins pe Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. (…). Propunerile pentru cele două ministere au fost transmise președintelui miercuri de către premierul Viorica Dăncilă, după decizia luată de Comitetul Executiv al PSD”, relatează Cotidianul.

După publicarea în Monitorul Oficial a noii ordonanțe de modificare a legilor justiției, o parte dintre magistrații români vor organiza proteste după modelul polonez.

„«Nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin O.U.G. Dar ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților – și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale și iată că ele trebuie corectate prin ordonanță. Însă, Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar. Or, lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veți vedea judecătorii și procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă și prin ieșiri în fața palatelor de justiție, ci chiar prin suspendarea activității, începând de săptămâna viitoare», a anunțat joi, la RFI, judecătorul Cristi Danileț”, scrie Agerpres.

Apropo de proteste față de noile modificări la legile justiției, Mediafax scrie azi, „câțiva protestatari, printre care Sandu Matei și Marian Moroșanu, poreclit «Ceaușescu», au fost ridicați joi seară de jandarmi după ce au aruncat cu ketchup la intrarea în sediul Ministerului Justiției și cu muștar pe o mașină a instituției. Jandarmii au intervenit și i-au ridicat pe manifestanți, potrivit imaginilor postate de aceștia pe rețelele de socializare. Protestul de joi seară vine după ce marți seară, aceiași manifestanți, printre care protestatarul Marian Moroșanu, poreclit «Ceaușescu», și Cristian Dide, au mers în fața Ministerului Justiției, după ce Executivul a modificat prin ordonanță de urgență legile justiției, și au aruncat cu ketchup pe pereți, în semn de protest”.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost chestionat de presă joi, la Oradea, în legătură cu noua O.U.G. pe justiție.

„«Având în vedere că ordonanța prevede un lucru foarte simplu și foarte clar, și anume ca Secția de investigare a magistraților să se transforme în direcție, iar șeful acestei direcții sau titularul postului de șef al direcției urmează să fie numit exact după aceeași procedură după care sunt numiți și șefii DNA și DIICOT – adică ministrul propune, CSM avizează și Președintele semnează decretul de numire – nu cred că se poate pune problema că afectează statul de drept sau independența magistraților în vreun fel. Din contră, întărește independența acestei structuri, care va avea același mod de funcționare și de alegere a conducerii ca celelalte, pentru care s-au stabilit, pentru care s-au stabilit niște criterii și este un procedeu transparent de numire», a afirmat Tăriceanu”, notează Adevărul.

Potrivit presei, liderul ALDE a mai spus că procurorii protestează că nu mai pot să fie delegați pe funcții de conducere.

„«Foarte interesant. Deci judecătorii trebuie să dea examen și toată lumea consideră că e normal. Trebuie să dai un examen și eu zic că e foarte bine. A, nu, pentru procurori trebuie să facem diferit. Ei trebuie să poată să fie delegați, adică iei procuror de la parchetul de pe lângă tribunal și îl delegi la ÎCCJ. Cum vi se pare chestia asta? Mie mi se pare anormal. Și ei trebuie să respecte aceleași condiții pentru promovarea pe funcții», a mai adăugat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu”, scrie Adevărul.

Rămânem în domeniul justiției și notăm o ultimă decizie a CCR.

„Plenul Curții Constituționale a admis joi, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate ce critica dispozițiile prevederilor art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor, care arătau că «regulamentul privind ocuparea funcțiilor de conducere și de execuție se aprobă prin ordin al ministrului justiției»”, mai notează azi Agerpres.

Gândul scrie azi despre plângerea penală a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, „Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a depus o plângere pe numele Laurei Codruța Kovesi pentru că a fost arestată într-un dosar în care a fost achitată. Ea se constituie parte civilă și îi cere fostei șefe DNA și unui procuror din Direcție, daune de 2 milioane de euro”.

„«Această plângere nu are legătură cu procesul de selecție în care doamna Kovesi se află în raport cu Parlamentul European. Prima plângerea a fost formulată în iunie 2018. La vremea respectivă, prin urmare, doamna Kovesi nu anunțase nicio intenție legată de o candidatură. Eu am formulat acea plângere atunci, deoarece în dosarul penal cu pricina am fost arestată nelegal 80 de zile. La finalul procesului am fost declarată nevinovată», a declarat fostul procuror-șef  DIICOT, Alina Bica”, mai arată Gândul.

În finalul Revistei, scriem despre o campanie anti-Bruxelles, lansată de guvernul maghiar.

„Afișe cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, râzând alături de miliardarul american de origine maghiară George Soros cu textul «Și voi aveți dreptul să știți ce pregătește Bruxelles-ul!» împânzesc străzile, panourile publicitare și stațiile de autobuz”, scrie Adevărul.

„«Bruxelles-ul continuă să susțină imigrația clandestină. Ungurii trebuie să știe asta; iată de ce a fost lansată ultima campanie informativă», a declarat jurnaliștilor Zoltán Kovács, un purtător de cuvânt al guvernului”, arată Adevărul.

„Reprezentanții de la Bruxelles au ripostat atât on-line, cât și prin declarații oficiale, față de acuzațiile aduse de Budapesta, privind slăbirea controlului la frontiere și eliberarea a milioane de vize umanitare pentru refugiați”, mai notează Adevărul.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Președintele Iohannis a semnat decretele de numire a miniștrilor de la „Transporturi” și „Dezvoltare” was last modified: februarie 22nd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: