Poluarea din Capitală, în atenţia Comisiei Europene

6 mai 2020
Vizualizari: 575

O nouă temă este astăzi prezentă în paginile presei din țară, și anume poluarea. Comisia Europeană cere României să ia măsuri urgente pentru scăderea poluării din Capitală.

„Comisia se așteaptă acum ca autoritățile din România să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma deciziei Curții și obligațiilor ce îi revin sub legislația UE. Uniunea Europeană a dezvoltat în ultimii 30 de ani cadrul de politici pentru aer curat, al cărui scop este protejarea sănătății cetățenilor prin standarde de calitate a aerului, reducerea poluării în aer și reglementarea surselor principale ale poluări”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pentru Libertatea.

„Țara noastră a depășit continuu limitele zilnice și anuale pentru particulele de PM10 încă din 2007, a stabilit Curtea de Justiție a UE, după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement contra României. Decizia a confirmat astfel acuzațiile aduse de CE în procedura de infringement. Curtea UE a mai decis că România nu s-a achitat de obligațiile ce îi reveneau pentru adoptarea și implementarea unor planuri de reducere a depășirilor constante ale valorilor normale de PM10. Comisia Europeană rămâne pregătită să susțină autoritățile naționale din România în eforturile lor”, mai arată Libertatea.

Hotărârea CEDO în cazul fostului procuror-șef DNA, Laura-Codruța Kovesi, creează premisele regândirii procedurilor de revocare, arată într-un comunicat procurorul general al României, Gabriela Scutea.

„Hotărârea CEDO confirmă luările de poziție anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public în sensul că procedura ad-hoc de revocare inițiată împotriva procurorilor care îndeplinesc funcții de conducere la vârful ierarhiei parchetelor nu este conformă legilor de organizare judiciară, iar prin modul de desfășurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independență, precum și garanțiilor fundamentale, în principal dreptului la apărare”, susține procurorul general, scrie Cotidianul.

„«Gabriela Scutea subliniază că hotărârea CEDO reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia în contextul dezbaterilor publice, „care trebuie să caracterizeze într-un stat de drept procesul de adoptare ori de modificare a cadrului normativ care le reglementează statutul, precum și a celui de amendare a legislației penale». (…) Șeful Ministerului Public este de părere că hotărârea CEDO creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcție a procurorilor, în lumina recomandărilor formulate de organismele europene cu expertiză, «prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenței justiției și for reprezentativ pentru sistemul judiciar»”, relatează Cotidianul.

„Și CSM consideră, în contextul deciziei CEDO în cazul Kovesi, regretabilă încălcarea drepturilor fundamentale printr-o procedură desfășurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, adăugând că este necesară modificare legislației privind revocările”, notează Cotidianul.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de modificare a Codului fiscal, potrivit căruia sunt scutite de la plata impozitului pentru imobile clădirile în care funcționează cabinete de medicină de familie.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata impozitului/taxei pentru imobile aferentă clădirilor/spațiilor din interiorul acestora, în care sunt organizate și funcționează cabinete de medicină de familie. Proiectul a fost adoptat cu 307 voturi «pentru» și 2 «împotrivă». El a fost inițiat de parlamentari ai PNL, a fost respins de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz”, scrie Agerpres.

Presa mai notează că magazinele din interiorul mall-urilor care au intrări exterioare vor fi deschise după ridicarea stării de urgență, potrivit unui anunț al premierului Ludovic Orban.

Întrebat despre redeschiderea spațiilor comerciale după data de 15 mai, șeful Guvernului a declarat: „Au fost prezentate anumite situații specifice, în care în anumite spații de tip mall sunt magazine care au intrări exterioare și că e normal că pentru aceste magazine cu intrări exterioare, chiar dacă sunt în interiorul mall-urilor, ele vor fi deschise, cum, de altfel, vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile – astea au fost accesibile și în perioada stării de urgență”, relatează Agerpres.

„Premierul a reafirmat că după 15 mai în interiorul localității va exista libertate deplină de circulație”, mai arată  Agerpres.

Seară frumoasă!

Poluarea din Capitală, în atenția Comisiei Europene was last modified: mai 6th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: