Persoanele de peste 65 de ani – obligate să rămână în casă; persoanele aflate în izolare vor fi supravegheate electronic

24 mart. 2020
Vizualizari: 976

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că este nevoie de măsuri suplimentare pentru reducerea răspândirii infecției cu cornavirus și că recomandările de până acum devin obligatorii.

„Vor fi noi restricții de circulație pentru români, ce a fost până acum recomandare devine obligație după principiul stăm acasă. Oamenii pot ieși la serviciu, la cumpărăturile absolut necesare însă aceste restricții devin obligații”, a spus președintele Iohannis, scrie Cotidianul.

„Șeful statului spune că se pregătește supravegherea electronică, pentru persoanele aflate în izolare.(…) Referitor la vârstnici, persoanele de peste 65 de ani vor trebui să stea în casă tot timpul. «Aceste restricții vor fi prelucrate în cursul zilei de azi într-o ordonanță militară care se va finaliza până la sfâșitul zilei. Restricțiile vor intra în vigoare începând de mâine (miercuri – n.red.)», a mai spus Iohannis”, mai arată Cotidianul.

Românii continuă să se întoarcă acasă, deși România a intrat în stare de urgență, iar țările vecine au luat măsuri severe în legătură cu circulația persoanelor.

„Pe cale rutieră, prin punctele de la frontiera cu Ungaria (Cenad, Nadlac, Nadlac II, Bors, Varsand), de la crearea culoarului, 18.03.2020 până în prezent, au intrat în țară aproximativ 46.800 cetățeni români, se arată într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică. De asemenea, Ministerul de Externe informează că alte câteva sute de persoane au fost repatriate, prin intervenția directă a ministerului”, informează Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a făcut apel, luni, la pensionari să limiteze orice deplasare în afara domiciliului, cu excepția celor de strictă necesitate.
„Președintele a precizat că toate datele arată – și situația de până în prezent din România o confirmă – că noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o proporție mult mai mare pentru persoanele în vârstă față de cele tinere. Șeful statului a menționat că în țările puternic afectate de noul virus majoritatea covârșitoare a deceselor s-a înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani. Președintele Iohannis a făcut apel și la menținerea distanței sociale”, relatează Agerpres.

Potrivit președintelui Iohannis, urmează săptămâni critice, care „vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională”.

„Acum este momentul să fim puternici și solidari. Depinde de noi, de modul în care înțelegem să ne respectăm și să îi respectăm pe ceilalți să depășim cu bine această criză care nu afectează doar România, ci întreaga lume. În aceste zile și în lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră și protejându-i pe cei de lângă noi”, a mai adăugat președintele Iohannis, mai arată Agerpres.

Și tot Agerpres scrie astăzi că „Președintele USR, Dan Barna, a transmis prim-ministrului Ludovic Orban și Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sugestia ca magazinele să aibă prima oră sau primele două ore din zi rezervate exclusiv persoanelor peste 65 de ani”.

Ziua de azi aduce și vești bune. Industria românească ar putea să fie salvarea noastră în aceste momente de criză.

„Chimcomplex a primit de la Ministerul Sănătății aviz de biocid pentru hipoclorit de sodiu concentrație 1.25%. Compania și-a modificat în ultimele săptămâni liniile de producție industriale pentru a putea produce în regim prioritar hipocloritul de sodiu, ca produs necesar pentru sănătatea publică, în contextul pandemiei de Coronavirus. Începând de mâine hipocloritul se va lansa în producție pe platformele de la Râmnicu Vâlcea și Onești în efortul de a încetini și a limita răspândirea COVID-19 în România”, notează Evenimentul Zilei.

Și pentru că importurile întârzie, o altă firmă românească, Romarm, va contribui la asigurarea stocurilor de echipamente necesare în lupta cu COVID-19.

„Compania Romarm a primit aprobare pentru producția de echipamente sanitare, de măști și combinezoane, astfel încât să rămână în producția strategică a României, a declarat, luni seara, ministrul Economiei, Virgil Popescu”, scrie Agerpres.

„Nu numai România, ci și întreaga Europă este dependentă de importurile din China. Uitați-vă la materialele sanitare, la măști, la kiturile de testare, inclusiv la aparatele de testare! Practic, Europa a abandonat această zonă și a încurajat producția – e adevărat, ieftină, în China. Numai că această criză ne-a arătat cât de dependenți suntem și cum o epidemie izbucnită într-un focar în China poate să pună în pericol întreaga economie mondială și, evident, și economia europeană. De aceea am făcut apel la luciditate și un apel ca să ne trezim în al 12-lea ceas și să începem în România producția de materiale esențiale, pentru că vom trece – eu sunt optimist și sunt convins că vom trece peste această criză și economia României va fi repornită, dar ea va trebui complet regândită și să începem să producem materialele esențiale în România”, a menționat ministrul Virgil Popescu, notează Agerpres.

Ministrul a făcut referire la programul de micro-industrializare, care a fost modificat și orientat către producția de materiale sanitare.
„Am anunțat că îi vom da drumul astăzi. (…) Vreau să mă asigur că acele companii care vor primi acel grant – că este vorba de un grant de 200.000 de lei – și avem la dispoziție practic bani pentru 325 de companii. Avem 65 de milioane de lei, pentru vreo 325 de companii. Vreau să mă asigur că își va atinge această țintă, iar companiile vor face acele activități pe care și le vor asuma, că vor produce măști, că vor produce biocide, că vor produce material de îngrijire, că vor face combinezoane. Vreau să mă asigur că acest lucru se va întâmpla pentru că îmi doresc ca România să pornească această producție de materiale esențiale și împreună cu ministrul de Finanțe vom suplimenta fondurile pentru toate companiile care doresc să facă acest lucru. De asemenea, mă aștept ca acea companie, până la sfârșitul săptămânii, pe care am anunțat că vrem să o sprijinim – repet nu îi voi da numele – să înceapă acea producție de măști și să ajungem să producem 3,5 milioane ca primă companie de măști într-o lună pentru România”, a explicat ministrul Economiei, scrie Agerpres.

Persoanele fizice autorizate care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență vor beneficia de o indemnizație fixă la nivelul unui salariu minim brut, a declarat, luni, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„Noi, prin ordonanța de urgență pe care am adoptat-o (OUG 30/2020 – n.r.), am prevăzut, la categoria alți profesioniști, plata unei indemnizații la nivelul unui salariu minim brut pe țară pentru cei care în această perioadă își suspendă activitatea pe perioada stării de urgență și ne-am gândit aici la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale”, a afirmat Dancă, într-o intervenție la Digi 24, scrie Agerpres.

El a precizat că Guvernul a adoptat soluții pentru cei deja afectați de dispozițiile prevăzute prin Decretul care impune starea de urgență.

„Acum, trebuie să trecem la următorul nivel și ne gândim la celelalte categorii de persoane, angajați, companii, care, în această perioadă, cu toții, sunt afectați de această epidemie și trebuie să venim cu soluții în sprijinul lor. Sunt chestiuni care în momentul de față au rămas neclare sau, cel puțin, așa reclamă unele categorii profesionale, cum este cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinderi individuale, ce se întâmplă cu cei care care lucrează în cabinetele stomatologice, cei care lucrează în organizațiile neguvernamentale, sunt doar câteva dintre categorii care, în momentul de față, reclamă că dispozițiile adoptate în prezent nu sunt foarte clare și nu reglementează situația lor.”, a afirmat Dancă, mai notează Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Presa mai scrie că Raiffeisen Bank caută să sprijine antreprenorii aflați în dificultate.

„Raiffeisen Bank a început implementarea de măsuri pentru antreprenorii cu credite în derulare care întâmpină greutăți, în sensul amânării cu 3 luni a ratelor de capital și prelungirii pe o perioadă între 3 și 12 luni a liniilor de credit scadente în perioada imediat următoare”, arată Agerpres.

Un anunț important pentru debitori vine astăzi și de la UNEJ.

„Potrivit unui comunicat transmis, conducerea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești (UNEJ) a informat că, în contextul pandemiei cu COVID-19, prin Decizia Biroului Executiv al Consiliului Uniunii, a decis suspendarea evacuărilor silite pe durata instituirii stării de urgență în România. De asemenea, conducerea Uniunii a decis și ca executorii judecătorești să suspende toate procedurile de executare silită directă, precum și luarea altor măsuri cu privire la prevenirea răspândirii cu noul coronavirus, atât în rândul cetățenilor, cât și al executorilor și al angajaților birourilor acestora”, notează portalul Universul Juridic.

Seară frumoasă!

Persoanele de peste 65 de ani – obligate să rămână în casă; persoanele aflate în izolare vor fi supravegheate electronic was last modified: martie 24th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: