Patru candidaţi pentru postul de procuror general al României

28 mart. 2019
Vizualizari: 1095

România a negociat cel mai mare împrumut din istoria sa.

„Ministerul Finanțelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe piețele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani și 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani. Aceasta este cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Banii vor fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor statului: plata altor datorii, plata salariilor, a pensiilor, a ajutoarelor, precum și pentru investiții”, notează Cotidianul.

Presa mai scrie azi că Secția de investigare a infracțiunilor din justiție a dispus clasarea dosarului care-l viza, printre alții, pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, la data de 27 martie 2019, în dosarul penal denumit generic «Timmermans», clasarea cauzei sub aspectul comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 Cod penal, fals intelectual, prevăzut de art. 321 Cod penal, comunicarea de informații false, prevăzută de art. 404 Cod penal și constituirea unui grup infracțional organizat, prevăzută de art. 367 Cod penal, întrucât s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista în materialitatea lor”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

La Bruxelles a doua rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE privind nominalizarea șefului Parchetului european s-a încheiat miercuri fără niciun rezultat, următoarea negociere fiind programată pentru data de 4 aprilie.

News.ro scrie că „Negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituții nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susținut nominalizarea Laurei Codruța Kovesi, așa cum au decis comisiile LIBE și CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susținut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre)”.

Sursele citate au mai explicat pentru G4Media.ro, citată de News.ro  că „reprezentanții Parlamentului au insistat pe lângă cei ai Consiliului să explice ce procedură au folosit atunci când au decis clasamentul în favoarea lui Bohnert, dar fără să obțină lămuriri suplimentare. S-a discutat apoi și pe tema prerogativelor celor două instituții, dar la final nu s-a ajuns la niciun compromise”.

La București azi a fost ultima zi în care procurorii își puteau depune candidatura pentru postul de procuror general al României. Candidații urmează să susțină pe 3 și 4 aprilie interviurile cu ministrul Justiției. Rezultatele selecției vor fi anunțate public pe data de 5 aprilie.

„Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu și-a depus candidatura pentru funcția de procuror general al României. (…) Totodată, Daniel Horodniceanu candidează și pentru funcția de procuror european din partea României. Tot joi, și-a depus candidatura pentru șefia Parchetului General și Gabriela Scutea, care a fost adjunctul Laurei Codruța Kovesi în vremea când aceasta era procuror general. În cursa pentru șefia Parchetului General s-au mai înscris anterior și actualul procuror general Augustin Lazăr și Marian Drilea, procuror la DIICOT”, scrie Agerpres.

„Judecătorul Lucian Netejoru a obținut un nou mandat la șefia Inspecției Judiciare, el obținând 100 de puncte la concursul organizat pentru ocuparea funcției. Netejoru a fost, de altfel, singurul candidat”, mai notează azi News.ro.

DNA a dat publicității, miercuri, un punct de vedere în legătură cu propunerile recente de modificare a legislației penale.

„Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că proiectul Ministerului Justiției de modificare a Codurilor penale și a Legii 78/2000 ar afecta în mod substanțial activitatea de urmărire penală și capacitatea de tragere la răspundere a celor care au săvârșit fapte penale, una dintre consecințe fiind rejudecarea a 42 de dosare cu 335 de inculpați, dacă se modifică prevederea privind contestația în anulare”, scrie Agerpres, citat de News.ro.

La sud de Dunăre, lupta anticorupție face victime printre politicienii aflați la putere.

„Tsvetan Tsvetanov, liderul adjunct al partidului GERB, aflat la putere în Bulgaria, și-a dat demisia din parlament miercuri în urma unui scandal privind achiziționarea de apartamente de lux la prețuri preferențaile care a dus deja la demisia altor trei politicieni importanți”, scrie Reuters.

„Ministrul Justiției din Bulgaria și alți doi adjuncți de miniștri și-au dat deja demisia în urma informațiilor conform cărora ei au cumpărat apartamente spațioase într-o suburbie din Sofia la prețuri cu mult sub cele ale pieței de la același dezvoltator imobiliar în 2018. Toți au negat acuzațiile. Informațiile au devenit publice în urma investigațiilor efectuate de organizația non-guvernamentală Fondul Anti-Corupție (FAC) și de ramura bulgară a Radio Europa Liberă și a site-ului de investigații Bivol”, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!

Patru candidați pentru postul de procuror general al României was last modified: martie 28th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: