Patriarhul Kirill, invitat la Chişinău

17 oct. 2018
Vizualizari: 736

Ordonanța de urgență privind legile justiției a fost publicată ieri, în Monitorul Oficial, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern.

News.ro scrie despre prevederile acestei ordonanțe: „Actul normativ stabilește că, pentru a fi promovați la PÎCCJ, «procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop». Procurorul general, șefii DNA și DIICOT, prim-adjuncții și adjuncții acestora, precum și șefii de secții ai acestor parchete sunt numiți de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a CSM, dintre procurorii cu o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. […] Audierea candidaților de către ministrul justiției va fi transmisă live, pe pagina MJ. Pentru a fi numiți în cadrul DIICOT sau DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop. […] Procurorii din toate parchetele rămân în funcții numai dacă îndeplinesc condițiile din noile prevederi legale”.

„Ordonanța de urgență stabilește că «reprezentanții societății civile participă, cu drept de vot, la lucrările plenului CSM»”, mai arată News.ro.

Ministerul Public a reacționat la apariția acestei ordonanțe.

„Această ordonanță de urgență a creat foarte multe probleme funcționale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate, care sunt în curs de analiză! Soluțiile vor fi identificate în perioada următoare”, a declarat, pentru Mediafax, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, a declarat că, prin ordonanța privind legile justiției, publicată marți, în Monitorul Oficial, ministrul justiției, Tudorel Toader, „a închis practic DNA”.

„«Ordonanța trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind, astfel, anchete, descurajând întreaga instituție, încurajând lumea corupției», susține deputatul Predoiu”, scrie News.ro.

„USR a acuzat că, prin adoptarea, în ședința de luni a Guvernului, a Ordonanței de urgență care modifică legile justiției, ministrul Tudorel Toader a executat «noul ordin a lui Dragnea», care a fost blocarea accesului magistraților tineri în DNA și, în special, în funcțiile de conducere”, mai scrie, pe aceeași temă, Mediafax.

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat ieri asupra unor sesizări de neconstituționalitate ale președintelui Iohannis.

Curtea Constituțională a României a admis ieri sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.

„Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituționali au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea formulată de președintele Iohannis și au constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi este neconstituțională, în ansamblul său”, scrie Agerpres.

Tot ieri, Curtea Constituțională a României a admis parțial sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii privind Statutul aleșilor locali.

„Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, judecătorii constituționali au admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată și au constatat că dispozițiile articolului unic pct. 2 [cu referire la art. 75 alin. (1)] din Legea pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt neconstituționale. CCR a considerat că este neconstituțională modificarea prin care se introduce o nouă sancțiune disciplinară pentru consilierii locali și județeni, respectiv cea a diminuării indemnizației de ședință cu 10% pentru maximum 6 luni și prin care s-ar putea înlocui răspunderea penală”, notează Agerpres.

Dacă ieri scriam despre autocefalia bisericii ucrainiene, astăzi Adevărul aduce în atenția cititorilor o inițiativă a președintelui moldovean Igor Dodon, care dorește organizarea, la Chișinău, a unui sinod pan-ortodox.

„Președintele comunist pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus marți, într-o declarație făcută pentru agenția de presă rusă TASS, organizarea la Chișinău a unui sinod pan-ortodox pentru a discuta problemele care au apărut între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaște o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează presa de peste Prut. Totodată, Dodon a ținut să asigure, cu această ocazie, Moscova că Republica Moldova va rămâne în sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse. «Mitropolia Moldovei a fost constituită, în 1813, cu străduința marelui Gavriil Bănulescu-Bodoni, ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse și așa va rămâne», a spus președintele moldovean. […] Peste câteva zile, la Chișinău, va veni, la invitația lui Dodon, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill”, relatează Adevărul.

Seară frumoasă!

Patriarhul Kirill, invitat la Chișinău was last modified: octombrie 17th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: