Păşim cu speranţă în 2021

31 dec. 2020
Vizualizari: 549

Aproape la unison, românii consideră că 2020 nu a fost un an prea bun, așa cum ne imaginam la începutul lui. În plină pandemie și cu o criză economică aflată la ușa Europei, 2021 nu se anunță a fi un an în care să revenim la normalitate. Cu toate acestea, nu putem decât să privim cu speranță Noul An, care va sosi în câteva ore.

În Capitală, Primarul General, Nicușor Dan, anunță că Primăria Capitalei nu va organiza festivități nici online, nici offline, în noaptea dintre ani. Decizia este determinată atât de problemele de ordin sanitar, cât și de cele financiare cu care se confruntă municipalitatea.

„Eu sunt foarte fericit – vă spun foarte sincer, în momentul în care am preluat mandatul acum două luni, exista perspectiva ca creșterea numărului de îmbolnăviri din București să fie exponențială, să pățim ce au pățit în februarie-martie orașe din nordul Italiei – eu sunt foarte fericit că, în special prin atitudinea bucureștenilor, am reușit să limităm acest scenariu și cred că cel mai importat lucru pentru noi toți este sănătatea fiecăruia dintre noi”, a afirmat Nicușor Dan, miercuri seară, la Digi 24, scrie News.ro.

Edilul a precizat, în acest context, că administrația locală nu va organiza nicio festivitate în noaptea trecerii în anul 2021.

„Primăria nu o să organizeze niciun fel de festivitate, nici online, nici offline, pentru că avem aceste condiții dificile, și sanitare, și financiare. Să fim cu toți mulțumiți că suntem sănătoși și că putem să începem un an cu perspective bune”, a mai adăugat primarul Nicușor Dan, arată News.ro.

Deși vaccinarea anti-COVID a debutat și în România, în aceeași zi cu celelalte țări europene, românii nu par a fi foarte hotărâți să se vaccineze.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, miercuri, că în cea de-a treia zi de vaccinare au fost vaccinate alte 2.888 de persoane, astfel că numărul total a ajuns la 5.666.

Un sondaj IMAS, efectuat în perioada 8-21 decembrie, pe un eșantion de 1.010 persoane, de 18 ani, și peste cu o marja de eroare este de +/-3.1%, realizat la comanda Europa FM, arată că românii nu sunt hotărâți să se vaccineze.

„45,7% dintre respondenți nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, în timp ce 13% spun că s-ar vaccina doar dacă nu ar trebui să plătească pentru ser. Aproape 35% declară că s-ar vaccina indiferent dacă ar trebui să plătească sau nu pentru vaccin”, scrie Adevărul.

„În ceea ce privește decizia de vaccinare, 59% dintre cei care au răspuns întrebărilor consideră că ar trebui să decidă împreună cu medicul de familie ce vaccin să facă. 26% sunt de părere că fiecare persoană trebuie să decidă singură, iar peste 12% cred că decizia alegerii vaccinului trebuie să aparțină autorităților”, mai notează Adevărul.

Sondajul este confirmat și de situația din teren. În județul Neamț, doar o cincime din angajații unităților sanitare din județ au fost de acord să se vaccineze împotriva noului coronavirus.

„Din cauza unor disfuncții apărute în livrarea vaccinului anti-COVID în câteva țări din Uniunea Europeană, printre care și România, imunizarea cadrelor medicale din județul Neamț nu va mai începe pe 31 decembrie, așa cum era programat, ci după Anul Nou, pe 4 ianuarie 2021. Până la acest moment, puțin peste 20% din personalul medical și-a dat acordul să se vaccineze anti-COVID-19. Se așteaptă un nou lot de vaccin, care va fi primit în cursul zilei de 30 decembrie la Centrul Regional Iași și de acolo se va face redistribuirea în Regiunea de Nord-Est. Marți, 29 decembrie, Direcția de Sănătate Publică Neamț a anunțat că procesul de vaccinare va începe în ziua de 4 ianuarie 2021”.

„Autoritățile speră ca, până pe 4 ianuarie 2021, numărul cadrelor sanitare care vor dori să se imunizeze contra noului coronavirus să crească. În acest scop, zilele viitoare se va face un nou «referendum», pentru a se ști cu exactitate cine va fi de acord cu imunizarea împotriva temutului virus”, mai scrie Adevărul.

Pentru populație, începutul noului An aduce facturi mai mari la energie.

„Prețul energiei electrice ar putea fi și cu 29% mai mare începând de anul viitor, pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru acest serviciu. De la 1 ianuarie, prețul energiei nu va mai fi reglementat de stat așa cum este în prezent, iar acest lucru va duce la creșterea tarifelor în regim de serviciu universal”, scrie Digi 24, care prezintă situația majorărilor de tarife anunțate pe regiunile istorice și explică modul în care trebuie să procedeze clienții companiilor de electricitate pentru a încheia noile contracte și a evita majorările anunțate.

Chiar dacă veștile nu sunt grozave, vă doresc, în primul rând, multă sănătate, bucurii alături de cei dragi și realizări profesionale pe măsura aspirațiilor dumneavoastră.

La mulți ani!

Pășim cu speranță în 2021 was last modified: decembrie 31st, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: