O.U.G. nr. 114/2018 va fi modificată

19 mart. 2019
Vizualizari: 1020

Ieri scriam că se împlininesc 5 ani de la anexare Crimeei de către Rusia, eveniment sărbătorit în Rusia și în Crimeea. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a deplasat luni în Crimeea și a afirmat în cadrul unui eveniment organizat acolo că decizia anexării Crimeei în anul 2014 a fost luată din rațiuni referitoare la „interesele naționale pe termen lung”. Mai mult, chiar Rusia anunță și câteva măsuri militare în spațiul Mării Negre.

„Rusia a decis staționarea bombardierelor atomice Tupolev Tu-22M3 în Crimeea, ca reacție la instalarea de către SUA a sistemului balistic în România, afirmă parlamentarul Viktor Bondarev, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus. […] Viktor Bondarev a argumentat că atunci când Crimeea era parte a Ucrainei exista riscul blocării circulației Flotei militare ruse din Marea Neagră. Rusia plătea anual Ucrainei circa 100 de milioane de dolari pentru staționarea Flotei în Crimeea, «dar exista permanent amenințarea șantajului de a nu fi prelungit contractul», a spus el”, scrie Cotidianul, citând agențiile Tass și Reuters.

Presa mai scrie azi că epopeea O.U.G. nr. 114/2018 pare să se apropie de sfârșit.

„«Până la finalul lunii martie O.U.G. 114 va fi modificată și, din punctul meu de vedere, nu este niciun impediment ca până atunci să nu fie adoptată de Guvern», a declarat luni ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, la finalul dezbaterii moțiunii în Parlament”, scrie Agerpres.

„«Modificările aduse O.U.G. 114 ar putea fi agreate până vineri, pentru că, dacă vrem ca săptămâna viitoare să avem ordonanța modificată, înseamnă și câteva avize, de la dialog social, avizul Consiliului Economic și Social, automat sunt premergătoare aprobării în Guvern. […] Am spus cu toții că până la final de martie se va modifica această ordonanță și repet: nu văd din punctul meu de vedere un impediment ca până atunci să nu fie adoptată de Guvern», a spus ministrul Teodorovici”, mai arată Agerpres.

După ce ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat săptămâna trecută declanșarea procedurii de selecție a noului procuror general, actualul procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a anunțat că va candida pentru un nou mandat.

„«Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, funcție vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019», a transmis luni Parchetul General, printr-un comunicat de presă”, notează News.ro.

„«Continuarea exercitării funcției de procuror general este utilă și din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaționale în contextul racordării internaționale la sistemul de valori judiciare europene. În acest sens, reamintim obligația respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene», se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Public”, scrie News.ro.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit un nou termen în procesul privind angajările fictive la Protecția Copilului Teleorman pentru 15 aprilie. Liviu Dragnea trebuia să se prezinte la termenul de luni, însă este internat în spital”, mai scrie azi News.ro.

Adevărul notează că în același dosar și fosta directoare a Direcției de Protecție a Copilului Teleorman are probleme medicale asemănătoare.

„Nu doar președintele PSD, Liviu Dragnea, internat la o clinică privată din capitală, acuză probleme de spate. Exact aceeași problemă o întâmpină și Olguța Șefu, fosta directoare a Direcției de Protecție a Copilului Teleorman. Potrivit știrileprotv.ro, nici Olguța Șefu nu s-a prezentat la audierile din dosarul angajărilor fictive, al cărui termen are loc luni la curtea supremă. Motivul invocat: afecțiuni ale coloanei vertebrale”, scrie Adevărul.

Libertatea aduce azi în actualitate un reportaj interesant despre oribilele crime săvârșite la Mărculești, în Republica Moldova.

„În urmă cu 80 de ani, în lagărul din Mărculești, Moldova, aproape 10 mii de evrei mureau, după ce fuseseră umiliți, înfometați, bătuți, schingiuiți. Doar pentru că erau evrei”, scrie Libertatea în deschiderea reportajului.

Cum s-a ajuns la acest subiect? Împreună cu dosarul care conține inventarul cerut de Ion Antonescu despre tezaurul României sechestrat la Moscova, pe care ziarul Libertatea l-a prezentat integral în paginile sale, au fost găsite și rapoarte oficiale din anul 1941, despre lagărul de la Mărculești, din Basarabia.

În finalul Revistei, scriem despre cum a reușit Guvernul de la Moscova să scape de criticile de pe rețelele de socializare.

„Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat luni legea prin care autoritățile vor amenda persoanele care dau dovadă de «lipsă de respect» față de Guvern sau oficiali ruși pe rețelele de socializare on-line, relatează site-ul cotidianului The Guardian. […] Legea le permite, de asemenea, autorităților să blocheze orice site care nu se conformează cererilor de a elimina informațiile considerate false”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

O.U.G. nr. 114/2018 va fi modificată was last modified: martie 19th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: