Opoziţia creşte alocaţiile pentru copii

15 feb. 2019
Vizualizari: 832

Bugetul pe 2019 intră pe ultima sută de metri.

Senatorii și deputații au adoptat ieri, în plenul reunit, articolele Proiectului bugetului de stat pe 2019 și anexele sale care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite, fiind acceptate mai multe amendamente.

„Unul dintre amendamente, inițiat de liberalul Robert Sighiartău, vizează majorarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 cu 2.130.528.000 de lei pentru a crește alocațiile copiilor, începând cu 1 martie. Potrivit președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, sursa de finanțare pentru majorarea alocațiilor va fi deficitul bugetului general consolidat care ar crește astfel de la 2,55% la 2,76%. Dragnea a explicat că, pentru schimbarea deficitului bugetar, este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare”, scrie Agerpres.

Bugetul pe 2019 oferă Academiei Române posibilitatea de a edita și publica noi ediții științifice integrale.

„De asemenea, bugetul Academiei Române a fost majorat în plen, printr-un amendament, cu 350.000 de lei pentru editarea și publicarea clasicilor literaturii române în ediții științifice integrale”, scrie Agerpres.

„Parlamentul a votat, joi seara, diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei, banii fiind alocați Ministerului Sănătății. Parlamentarii au adoptat astfel cele două amendamente ale lui Liviu Dragnea, care inițial au fost respinse în ședința Comisiei de Buget-Finanțe. Programul Vitamina D, Panorama, Diabetul juvenil și Markeri tumorali vor fi finanțate din banii SRI și SPP. Pentru Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a fost alocată, la Ministerul Sănătății, suma totală de 230 de milioane de lei, din bugetele tăiate de la trei servicii, dintre care 150 de milioane de lei de la SRI”, arată Mediafax.

Curtea Constituțională a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind actul normativ referitor la reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale.

„Autoritățile administrației publice locale nu pot avea calitatea de acționar în societățile comerciale rezultate din reorganizarea regiilor autonome, arată judecătorii Curții Constituționale în motivarea deciziei prin care au admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind actul normativ referitor la reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale”, scrie Agerpres.

„«În consecință, pentru motivele reținute de Curte în privința consiliilor locale, aplicabile prin prisma argumentației din considerentele prezentei decizii tuturor autorităților administrației publice locale, niciuna dintre aceste autorități publice nu poate avea calitatea de acționar în societățile comerciale rezultate din reorganizarea regiilor autonome. Această calitate o pot avea unitățile administrativ-teritoriale, alături de stat, care este nominalizat distinct de legea criticată. Ca urmare, sunt întemeiate criticile formulate de autorul obiecției de neconstituționalitate în raport cu prevederile art. 121, cu raportare la art. 1 alin. (5) din Constituție, în sensul încălcării statutului constituțional al autorităților administrației publice locale», notează CCR în motivare”, mai arată Agerpres.

Audierea de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, este un alt subiect comentat azi, pe larg, în presa din România.

„Președintele Klaus Iohannis a cerut, joi, Secției de investigare a infracțiunilor din justiție să clarifice de urgență situația în ceea ce privește dosarul deschis pe numele fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Șeful statului a transmis că Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor, precizând că a contestat încă de la început înființarea unui astfel de organism, criticat și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, «pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție»”, notează Mediafax.

„Fostul parlamentar (n.n. – Sebastian Ghiță) a fost audiat, prin videoconferință, în dosarul deschis ca urmare a plângerii pe care acesta i-a făcut-o Laurei Codruța Kovesi. Sebastian Ghiță o acuză pe fosta șefă DNA că i-ar fi cerut bani pentru a-l aduce în țară, din Indonezia, pe Nicolae Popa”, mai scrie azi Mediafax.

Sebastian Ghiță a intrat ieri în direct la mai multe posturi de televiziune și a vorbit despre plângerea sa, care stă la baza audierii fostei șefe DNA.

„Întrebat dacă a depus și fotografia în care Kovesi apare în cramă la el, fotografie la care a făcut referire de mai multe ori, fără însă a o prezenta public, Ghiță a răspuns: «Și aceea. Sunt mult mai multe probe importante, este normal pentru orice om să se apere. Am spus tot ce știam despre doamna Kovesi și tot ce m-a întrebat doamna procuror. Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe. Ea mi-a făcut dosare cu probe false, toate au denunțători falși. Mi-am dat seama că a încercat să mă închidă pentru că știam două lucruri: cea cu cucuveaua mov și cu avionul din Jakarta. Asta am spus la audieri. Doamna procuror știe și mai multe lucruri decât știu eu că s-au întâmplat»”, arată Cotidianul.

Pentru finalul Revistei, am păstrat o știre despre un eveniment cultural de excepție, organizat de Ambasada Republicii Argentina în România și Institutul Cervantes din București.

„Șapte filme, considerate patrimoniu al cinematografiei argentiniene, vor fi proiectate, săptămâna viitoare, de luni până sâmbătă, la sediul Institutului Cervantes, sub titlul «Cine Clasico Argentino». […] Intrarea este liberă, în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitări de rezervare de loc, trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es. Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilității de locuri. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Argentina în România și Institutul Cervantes din București”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Opoziția crește alocațiile pentru copii was last modified: februarie 15th, 2019 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: